Ciasto Pijak

4 min read
ciasto pijak

Poznaj klasyczne ciasto Pijak na dużą blachę. Inspirującą nazwę zawdzięcza zawartości alkoholu w biszkoptach. Podaję jednak wersję dla dzieci oraz dorosłych. Ciasto pijak jest pyszne, tanie i bardzo szybko znika z talerza. Zapraszam po przepis.

Podane składniki są na dużą blachę o wymiarach 25×35 cm. Szklanka to pojemność 250 ml. Wykorzystałam 24 ciasteczka biszkoptowe i tyle samo porcji ciasta pijak 🙂

na zdjęciu ciasto pijak

Jasny biszkopt z 4 jaj – składniki i sposób wykonania.

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do ciasta użyłam dużej blaszki o wymiarach 25×35 cm.

Białka wbijam do wysokiej suchej miski, a żółtka zostawiam oddzielnie. Do drugiej miski wsypuję mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki mieszam ze sobą.


Białka ubijamy na sztywno oczywiście na maksymalnych obrotach miksera z dodatkiem szczypty soli. Wsypuję cukier i dalej ubijam na maksymalnych obrotach, aż piana zrobi się szklista. Wówczas dodaję żółtka i mieszam na wolnych obrotach, do połączenia składników.


Gdy masa jest jednolita, wsypuję suche składniki i mieszam bardzo dokładnie, lecz wolno za pomocą szpatułki.


Piekarnik nagrzewam do temperatury 170 stopni C góra dół. Blaszkę wyściełany papierem do pieczenia. Wstawiam ciasto i piekę (w zależności od piekarnika) okolo 20 minut w temperaturze 170 stopni z opcją grzania góra i dół bez termoobiegu. Biszkopt robi się złocisty, a ciasto odstaje od brzegów. Biszkopt wyjmuję, przewracam na drugą stronę (tak aby ciasto było z każdej strony równe). Lekko studzę i zdejmuję papier do pieczenia. Zostawiam do wystudzenia.

na zdjęciu jasny biszkopt po upieczeniu
Biszkopt jasny po upieczeniu.

Biszkopt makowo – kokosowy: składniki i sposób wykonania.

na zdjęciu masa na biszkopt makowy
Masa na biszkopt makowy przed upieczeniem.

Używam tej samej blaszki do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm.

  • 6 białek z jaj
  • 150 wiórek kokosowych
  • 100 g maku
  • 200 g cukru
  • łyżka cukru waniliowego

Piekarnik nastawiam do 180 stopni z opcją grzania góra dół.
Z białek na maksymalnych obrotach miksera ubijam pianę ( można dodać szczyptę soli). Dodaję cukier i ubijam, aż piana stanie się sztywna i lśniąca. W osobnej misce mieszam wiórki kokosowe oraz mak i cukier waniliowy. Dodaję do ubitych białek i mieszam za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki.
Blaszkę wyścielam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Piekę przez 20 minut w 180 stopniach z opcją grzania góra i dół bez termoobiegu. Następnie wyjmuję i studzę.

Masa budyniowa – składniki i sposób wykonania.

  • 6 żółtek z jaj
  • 2 szklanki mleka (500 ml)
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g prawdziwego masła
na zdjęciu masa budyniowa

Do tego ciasta użyłam budyniu, który wykonuje od początku do końca własnoręcznie. Warto znać taki przepis, ponieważ jeśli okaże się, że akurat nie mamy budyniu, możemy ten krem wykonać bez niego. Mąka przeważnie jest zawsze w każdym domu.

Żółtka miksuję do lekkiego ubicia. Następnie dodaję cukier i chwilę ubijam do połączenia się składników. Następnie dodaję obie mąki oraz pół szklanki mleka i mieszam całość. Zaś resztę mleka gotuję na dość wolnym ogniu, pilnując aby nie wykipiało.

W momencie, gdy mleko zaczyna się gotować, wlewam masę złożona z jajek i mąki. Energicznie mieszam do momentu, aż powstanie gęsty budyń. Budyń studzę oczywiście pod przykryciem. Ja zwykle budyń gotuję dużo wcześniej i na spokojnie studzę. Po ugotowaniu budyniu wyjmuję także masło z lodówki żeby oba produkty miały taką samą temperaturę (pokojowa).
Gdy budyń dobrze wystygnie, miksuje masło na średnich obrotach, aż lekko zbieleje. Następnie dodaję po łyżce budyniu i miksuję, aż do jego wyczerpania. Otrzymuję sporą ilość pysznej masy budyniowej.

Dodatkowe składniki.

  • 300 g dżemu porzeczkowego
  • opakowanie okrągłych biszkoptów (u mnie dokładnie 24 sztuki)

Poncz do nasączenia biszkoptu i biszkoptów:

  • 350 ml wody
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 kieliszek wódki
  • opcjonalnie łyżka amaretto

Składamy ciasto pijak.

Biały biszkopt nasączan ponczem ( około połowy ilości). Smaruję go także dżemem porzeczkowym.

na zdjęciu warstwa dżemu

Na dżem kładę biszkopt makowy kokosowy. Przykrywam to kremem budyniowym. Na krem kładę także biszkopty, które wsześniej lekko moczę w pozostałym ponczu. Oczywiście w części ciasta dla dzieci, nie namaczam w alkoholu.

Część ciasta biszkoptpwego oraz biszkopty na górze namaczam w ponczu bezalkoholowym. Ta część jest dla dzieci 🙂


Tak przygotowane ciasto polewam polewą czekoladową:
100 g czekolady
4 łyżki mleka

Czekoladę rozpuszczam oczywiście w kąpieli wodnej. Dodaję mleko i mieszam na jednolitą masę. Polewam ciasto masą czekoladową.
Wstawiam oczywiście do lodówki na 12 godzin, wówczas jest najlepsze. Masa budyniowa stężeje, a biszkopty namiękną.

na zdjęciu gotowe ciasto pijak na dużą blachę

2 thoughts on “Ciasto Pijak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.