Naleśniki zapiekane ze szpinakiem i fetą

4 min read
naleśniki zapiekane ze szpinakiem i feta

Wyraziste w smaku naleśniki zapiekane ze szpinakiem i serem feta z aksamitnym sosem serowo beszamelowym. Są świetną alternatywą dla zwykłych naleśników. Zapraszam do wspólnego zrobienia sytego i apetycznie wyglądającego, wykwintnego obiadu dla całej rodziny.

Kaloryczność: 155 kcal w 100g
Indeks glikemiczny: IG=70.
Potrawę przygotujesz w 45 minut.
Szpinak jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w żelazo i kwas foliowy.
Z podanych składników otrzymasz 6 większych naleśników.

Składniki na naleśniki.

Szklanka to pojemność 250ml.

  • 2 szklanki mąki (pszennej typ 550, lub żytnia typ 720)
  • 4 jajka
  • szklanka wody gazowanej
  • szklanka mleka
  • pół łyżeczki soli
  • tłuszcz do smażenia (np. olej lub smalec gęsi)

Składniki na farsz.

  • 400g szpinaku mrożonego *
  • 200g sera feta
  • 3-4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Nie dodaję soli do farszu ze szpinakiem, ponieważ ser feta jest wystarczająco słony.

  • Jeśli w sezonie masz świeży szpinak, to możesz z niego także skorzystać.

Składniki na sos serowo beszamelowy.

Szklanka to pojemność 250 ml.

  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 150g sera żółtego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
  • do smaku sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny
naleśniki ze szpinakiem w piekarniku
porcja naleśników ze szpinakiem zapiekanych w piekarniku

Sposób wykonania naleśników zapiekanych ze szpinakiem i serem feta.

Do przygotowania naleśników potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, miksera, płaskiej patelni, tarki, naczynia żaroodpornego oraz piekarnika. Zanim zaczniesz robić potrawę, przeczytaj dokładnie cały przepis i zaplanuj poszczególne etapy. Zalecam najpierw rozmrozić szpinak :-).

Smażę naleśniki.

Składniki na naleśniki umieszczam w misce i miksuję za pomocą miksera, aż uzyskam jednolitą i gładką masę bez grudek. Ciasto na naleśniki odstawiam na 30 minut, aby odpoczęło. Rozgrzewam patelnię, smaruję tłuszczem i smażę cienkie naleśniki z obu stron na rumiano.

na zdjęciu gotowe naleśniki z farszem

Szczegółowy opis jak usmażyć naleśniki znajdziesz na prosty przepis na naleśniki. Dowiesz się przede wszystkim po co dodaję wody gazowanej, jak krok po kroku smażyć naleśniki. Koniecznie przeczytaj, aby naleśniki były idealne.

Przygotowuję farsz.

Rozmrażam szpinak. Następnie odciskam z niego nadmiar wody. Obieram ząbki czosnku i drobno siekam.

Na rozgrzaną patelnię umieszczam łyżkę masła i na średnim ogniu podsmażam na rumiano posiekany czosnek. Następnie wrzucam na patelnię przygotowany szpinak. Całość podgrzewam na średnim ogniu i często mieszam, aż ze szpinaku odparuje nadmiar wody.

Do odparowanego szpinaku wkruszam kawałki sera feta. Wsypuję 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego. Nie dodaję soli, ponieważ feta jest słona. Całość oczywiście mieszam i zdejmuję z ognia.

Nadziewam naleśniki farszem.

Usmażone wcześniej naleśniki smaruję przygotowanym farszem. Zwijam w rulony lub jak krokiety. Gotowe układam w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym tłuszczem: oliwą, olejem lub smalcem gęsim) jeden obok drugiego i jeden na drugim.

Przygotowuję sos serowo beszamelowy i polewam naleśniki.

Ser żółty ścieram na grubych oczkach tarki.
Do rondelka wrzucam łyżkę masła i rozpuszczam. Po rozpuszczeniu na nie dużym ogniu, wsypuję łyżkę mąki i zasmażam, aż uzyskam gładką zasmażkę. Następnie wlewam stopniowo 2 szklanki mleka i ciągle mieszając łyżką lub trzepaczką, doprowadzam do zagotowania. Pod sam koniec, gdy sos lekko zgęstnieje, oprószam przyprawami: szczypta gałki muszkatołowej, pół łyżeczki czerwonej papryki. Doprawiam także solą oraz świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Całość cały czas mieszam i zdejmuję z ognia.
Naleśniki w naczyniu żaroodpornym polewam sosem i posypuję startym serem.

Zapiekam naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Tak przygotowane naleśniki ze szpinakiem i serem feta zapiekam w piekarniku. Piekę w temperaturze 180 stopni C przez 15-20 minut z górną grzałką bez termoobiegu, aż ser się ładnie rozpuści.

Podaję na gorąco z surówką. Przed porcjowaniem dania, poczekaj chwilę, aż sos lekko ostygnie. Dzięki temu z pewnością łatwiej jest kroić i wyciągać naleśniki. Na drugi dzień potrawę można także odgrzać w piekarniku w temperaturze 180 stopni pod przykryciem i pod sam koniec zdjąć pokrywkę. Pyszny obiad gotowy. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *