Proste ciasto marchewkowe – duża blacha

4 min read
proste ciasto marchewkowe na dużą blachę

Poznaj szybki i prosty przepis na ciasto marchewkowe na dużą blachę. Zrobisz je w zaledwie 10 minut bez konieczności użycia miksera. Jest puszyste, aromatyczne, wilgotne i oczywiście nieziemsko smaczne. Dobrze wyrasta, długo pozostaje świeże i smakuje każdemu.

Dzisiejsze ciasto marchewkowe jest bardzo proste w wykonaniu. Bardzo szybko je zrobisz. Wystarczy zetrzeć marchewkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Po chwili pozostaje nam tylko oczekiwać na upieczenie ciasta. W całym domu unosi się wówczas nieziemski zapach. Moja rodzina jest nim zachwycona. Polecam także moje wcześniejsze, wilgotne ciasto marchewkowe. Zobacz jak szybko zrobić to pyszne i tanie ciasto.

Proste ciasto marchewkowe – składniki na dużą blachę

Szklanka to pojemność 250 ml. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Kaloryczność: 330 kcal w 100g ciasta. Podane składniki są na dużą blachę o wymiarach 25 x 35cm.

  • 350 g marchewki (waga po obraniu i starowaniu, u mnie 3 średnie marchewki) (po sprawdzeniu było 3 i 1/2 szklanki)
  • 450 g mąki pszennej tortowej (3 niepełne szklanki)
  • 350 g cukru (1 i trochę ponad 1/2 szklanki)
  • 375 ml oleju roślinnego (1,5 szklanki)
  • 7 jajek (średnie rozmiar L)
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szczypty soli

Ciasto marchewkowe jest stosunkowo ciężkie, dlatego dodaję większą ilość proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej.

Przyprawy korzenne:

  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Opcjonalnie do ciasta możesz dodać także do wyboru garść:

  • rodzynki
  • posiekane orzechy
  • płatki migdałowe

Do ciasta możesz również dodać 100g musu jabłkowego lub 100 g bananów.

na zdjęciu duża blacha ciasta marchewkowego i 2 porcje
na zdjęciu ciasto marchewekowgo wyjęte z dużej blachy i przekrojone

Prosty sposób wykonania ciasta marchewkowego

Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy miski, tarki i piekarnika. Do zmieszania składników możesz użyć łyżki lub miksera.

Obrane marchewki ścieram na drobnych oczkach wprost do miski. Zlewam sok, który pojawi się na dnie.

na zdjęciu tarka  drobnymi oczkami i marchewka
U mnie było zaledwie około 1 łyżki soku z tartej marchewki.
na zdjęciu składniki przed wymieszaniem i dodaniem starkowanej marchewki

Do miski z marchewką przesiewam: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, odrobinę soli oraz przyprawy korzenne. Jeśli nie lubisz orientalnych aromatów, możesz oczywiście pominąć ich dodanie. Wlewam olej, wbijam jajka i wsypuję cukier. Całość mieszam łyżką, aż uzyskam jednolitą masę. Możesz także wykorzystać mikser na średnich obrotach, ale nie ma potrzeby, bo ciasto łatwo miesza się ręką lub łyżką. Jeśli masz czas, zalecam ubić oddzielnie jajka i połączyć puszystą pianę jajeczną z masą ciasta. Wówczas ciasto będzie pulchniejsze. Pamiętaj, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Ja nie ubijałam białek i ciasto jak widać na załączonych zdjęciach jest puszyste.

Jeśli chcesz, możesz wzbogacić ciasto o takie dodatki jak: rodzynki, orzechy, płatki migdałów, pistacje.

na zdjęciu masa ciasta w dużej blaszce

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Dużą blachę u mnie o wymiarach 25cm x 35cm wyścielam papierem do pieczenia. Wylewam przygotowane ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni z grzałkami góra i dół bez termoobiegu przez około 60 minut. Pod koniec pieczenia lekko uchylam drzwiczki piekarnika i za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków sprawdzam czy ciasto jest już upieczone. Patyczek po wbiciu i wyciągnięciu z ciasta powinien być suchy.

Po upieczeniu wyłączam piekarnik, uchylam lekko drzwiczki i pozostawiam ciasto przez około 10 minut. Następnie wyjmuję z piekarnika. Gdy lekko ostygnie, wyjmuję z formy i odstawiam na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

na zdjęciu duża blacha ciasta marchewkwoego zaraz po upieczeniu
na zdjęciu 2 porcje ciasta marchewkowego na tle blachy

Wierzch ciasta oprószam cukrem pudrem. Możesz także polać lukrem lub polewą czekoladową i obsypać posiekanymi orzechami. Smacznego! Koniecznie sprawdź także wilgotne ciasto marchewkowe.

Wskazówki

  • jajka muszą być w temperaturze pokojowej,
  • jeśli marchewka jest soczysta, to po starowaniu odciśnij nadmiar soku,
  • ilość cukru dostosuj oczywiście do poziomu słodkości odmiany marchewki.

12 thoughts on “Proste ciasto marchewkowe – duża blacha

  1. Ja nie wiem, jakim cudem to ciasto jest niby na dużą blachę. Wychodzi płaskie. I jeszcze do tego 3 średnie marchewki. Nie ma mowy. Chyba, że podwójną porcję skladnikow dasz, to może.

    1. Aga ciasto wychodzi tak jak zdjęciach duże i puszyste. Wystarczy na szybko policzyć wagę składników. Jesto około 2 kg ciasta w sam raz na blachę o wymiarach 25 x 35 cm.

    2. Rozumiem Panią. 25×35 to po pierwsze nie jest duża blacha i wprowadzanie w błąd. Tez mnie to denerwuje przy prawie każdym przepisie.

    1. Sernik mi się udaje ale karpatka czy blaty bezowe pięknie wyrosną ale nawet nie otwierając piekarnika i dłużej trzymając ciasto opadają.

    1. Dobrze jest do starych piekarników włożyć zewnętrzy termometr. Temperatura o 10 stopni nie powinna zaszkodzić podczas pieczenia. Proszę pod koniec obserwować stopień zarumienienia i szybciej wyłączyć.

  2. Udało się mi to ciasto tylko za mało chyba dałam marchewki i trochę przesadziłam z sodą ale jest wilgotne i puszyste.

    __ania-gotuje.pl:
    Cieszę się, że ciasto wyszło w piekarniku starego typu i smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *