Proste ciasto marchewkowe – duża blacha
Poznaj szybki i prosty przepis na ciasto marchewkowe na dużą blachę. Zrobisz je w zaledwie 10 minut bez konieczności użycia miksera. Jest puszyste, aromatyczne, wilgotne i oczywiście nieziemsko smaczne. Dobrze wyrasta, długo pozostaje świeże i smakuje każdemu.
Dzisiejsze ciasto marchewkowe jest bardzo proste w wykonaniu. Bardzo szybko je zrobisz. Wystarczy zetrzeć marchewkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Po chwili pozostaje nam tylko oczekiwać na upieczenie ciasta. W całym domu unosi się wówczas nieziemski zapach. Moja rodzina jest nim zachwycona. Polecam także moje wcześniejsze, wilgotne ciasto marchewkowe. Zobacz jak szybko zrobić to pyszne i tanie ciasto.
Proste ciasto marchewkowe – składniki na dużą blachę
Szklanka to pojemność 250 ml. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Kaloryczność: 330 kcal w 100g ciasta. Podane składniki są na dużą blachę o wymiarach 25 x 35cm.
- 350 g marchewki (waga po obraniu i starowaniu, u mnie 3 średnie marchewki) (po sprawdzeniu było 3 i 1/2 szklanki)
- 450 g mąki pszennej tortowej (3 niepełne szklanki)
- 350 g cukru (1 i trochę ponad 1/2 szklanki)
- 375 ml oleju roślinnego (1,5 szklanki)
- 7 jajek (średnie rozmiar L)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szczypty soli
Ciasto marchewkowe jest stosunkowo ciężkie, dlatego dodaję większą ilość proszku do pieczenia oraz sody oczyszczonej.
Przyprawy korzenne:
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kardamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Opcjonalnie do ciasta możesz dodać także do wyboru garść:
- rodzynki
- posiekane orzechy
- płatki migdałowe
Do ciasta możesz również dodać 100g musu jabłkowego lub 100 g bananów.
Prosty sposób wykonania ciasta marchewkowego
Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy miski, tarki i piekarnika. Do zmieszania składników możesz użyć łyżki lub miksera.
Obrane marchewki ścieram na drobnych oczkach wprost do miski. Zlewam sok, który pojawi się na dnie.
Do miski z marchewką przesiewam: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, odrobinę soli oraz przyprawy korzenne. Jeśli nie lubisz orientalnych aromatów, możesz oczywiście pominąć ich dodanie. Wlewam olej, wbijam jajka i wsypuję cukier. Całość mieszam łyżką, aż uzyskam jednolitą masę. Możesz także wykorzystać mikser na średnich obrotach, ale nie ma potrzeby, bo ciasto łatwo miesza się ręką lub łyżką. Jeśli masz czas, zalecam ubić oddzielnie jajka i połączyć puszystą pianę jajeczną z masą ciasta. Wówczas ciasto będzie pulchniejsze. Pamiętaj, aby jajka były w temperaturze pokojowej. Ja nie ubijałam białek i ciasto jak widać na załączonych zdjęciach jest puszyste.
Jeśli chcesz, możesz wzbogacić ciasto o takie dodatki jak: rodzynki, orzechy, płatki migdałów, pistacje.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Dużą blachę u mnie o wymiarach 25cm x 35cm wyścielam papierem do pieczenia. Wylewam przygotowane ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni z grzałkami góra i dół bez termoobiegu przez około 60 minut. Pod koniec pieczenia lekko uchylam drzwiczki piekarnika i za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków sprawdzam czy ciasto jest już upieczone. Patyczek po wbiciu i wyciągnięciu z ciasta powinien być suchy.
Po upieczeniu wyłączam piekarnik, uchylam lekko drzwiczki i pozostawiam ciasto przez około 10 minut. Następnie wyjmuję z piekarnika. Gdy lekko ostygnie, wyjmuję z formy i odstawiam na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch ciasta oprószam cukrem pudrem. Możesz także polać lukrem lub polewą czekoladową i obsypać posiekanymi orzechami. Smacznego! Koniecznie sprawdź także wilgotne ciasto marchewkowe.
Wskazówki
- jajka muszą być w temperaturze pokojowej,
- jeśli marchewka jest soczysta, to po starowaniu odciśnij nadmiar soku,
- ilość cukru dostosuj oczywiście do poziomu słodkości odmiany marchewki.
Ja nie wiem, jakim cudem to ciasto jest niby na dużą blachę. Wychodzi płaskie. I jeszcze do tego 3 średnie marchewki. Nie ma mowy. Chyba, że podwójną porcję skladnikow dasz, to może.
Aga ciasto wychodzi tak jak zdjęciach duże i puszyste. Wystarczy na szybko policzyć wagę składników. Jesto około 2 kg ciasta w sam raz na blachę o wymiarach 25 x 35 cm.
Aga czytaj ze zrozumieniem….
Rozumiem Panią. 25×35 to po pierwsze nie jest duża blacha i wprowadzanie w błąd. Tez mnie to denerwuje przy prawie każdym przepisie.
Proszę się nie denerwować. Duże blachy do pieczenia mają wymiary 25 x 35 lub 25 x 40 cm.
Ja mam piekarnik na spirale więc nie można regulować temperatury. Czy uda mi się to ciasto?
Nie używałam takiego piekarnika. Gosiu jak do tej pory piekłaś w nim ciasta?
Sernik mi się udaje ale karpatka czy blaty bezowe pięknie wyrosną ale nawet nie otwierając piekarnika i dłużej trzymając ciasto opadają.
Ciasto marchewkowe w zasadzie wysoko nie wyrasta, więc powinno się udać. Nie przekonasz się, jak nie spróbujesz 🙂
Sprawdziłam termometrem ze w tym piekarniku tem dochodzi do 190°. Czy w takiej można piec to ciasto?
Dobrze jest do starych piekarników włożyć zewnętrzy termometr. Temperatura o 10 stopni nie powinna zaszkodzić podczas pieczenia. Proszę pod koniec obserwować stopień zarumienienia i szybciej wyłączyć.
Udało się mi to ciasto tylko za mało chyba dałam marchewki i trochę przesadziłam z sodą ale jest wilgotne i puszyste.
__ania-gotuje.pl:
Cieszę się, że ciasto wyszło w piekarniku starego typu i smakowało 🙂
Czy na mące orkiszowej tez wyrośnie czy tylko tortowa ?
Nigdy nie piekłam tego ciasta ną mące orkiszowej. Polecam samemu sprawdzić, zaczynając od proporcji połowa tortowej i połowa orkiszowej. Jesli wyjdzie ok, zwiększyć ilość orkiszowej lub piec na samej orkiszowej.