Tradycyjne racuchy drożdżowe

5 min read
tradycyjne racuchy drożdżowe

Tradycyjne racuchy drożdżowe to mój smak dzieciństwa. Są pulchne i pachnące. Możesz je szybko przygotować każdego dnia na pyszne śniadania, obiad, ciepłą kolację lub podwieczorek. Piękny zapach sprowadzi do kuchni każdego domownika. Zapraszam na chwilę rozpusty.

Poznaj mój stary, rodzinny przepis na tradycyjne racuchy drożdżowe. Pamiętam, że robiła je moja babcia oraz mama. Teraz ja także z niego korzystam. Uważam, że są wspaniałe. Jest to najlepszy przepis na racuchy drożdżowe. Uwielbia je cała rodzina, a dzieci wręcz za nimi przepadają. Lubią przede wszystkim racuszki posmarowane dżemem lub czekoladą.

Składniki:

Szklanka to pojemność 250ml. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przede wszystkim drożdże muszą się ogrzać. Kaloryczność racuchów z jabłkami pieczonymi w piekarniku to około 260 kcal / 100g. Z podanych składników wyjdzie około 30 – 35 racuchów.

Składniki na rozczyn.

  • pół szklanki letniego mleka (125ml)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru

PS. Możesz także użyć suchych drożdży instant. Proporcje 7g drożdży instant dla 25g świeżych. Czyli dla naszych składników wychodzi około 11,2g suchych drożdży instant. Zalecam jednak dla pewności dać około 15g. Z suchych drożdży nie trzeba robić rozczynu. Wystarczy dodać je do przesianej mąki.

Składniki na ciasto drożdżowe.

  • 3 szklanki mąki pszennej (około 510g)
  • szklanka mleka (250ml)
  • jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (20g)
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia (lub masło klarowane)
  • cukier puder do dekoracji

Zalecam oczywiście do ciasta dodać w zależności od sezonowej dostępności:

  • jabłka
  • rabarbar
  • truskawki
  • banany
  • jagody lub borówki
  • maliny
  • wiśnie

Rodzynki także są mile widziane 🙂

puszyste racuchy z jabłkami

Sposób wykonania tradycyjnych racuchów drożdżowych.

Do przygotowania pysznych racuchów będziesz potrzebować przede wszystkim: dużej miski oraz patelni. Jeśli nie masz czasu oczekiwać na wyrastanie ciasta drożdżowego, skorzystaj z przepisu racuchy z jabłkami bez drożdży.

Przygotowuję rozczyn.

W dużej misce przygotowuję rozczyn. W tym celu do miski wlewam pół szklanki letniego mleka, wsypuję 2 łyżki mąki pszennej, rozkruszam 40g świeżych drożdży (muszą być wcześniej wyjęte z lodówki i ogrzane do temperatury pokojowej) i wsypuję 1 łyżeczkę cukru. Rozczyn odstawiam na 10 – 15 minut w ciepłe miejsce. Po kwadrancie drożdże będą uaktywnione i dodaję do nich pozostałe składniki.

Przygotowuję ciasto na racuchy.

Jak rozczyn urośnie, przesiewam do miski z drożdżami 3 szklanki mąki. Dodaję szczyptę soli, wbijam 1 jajko, wsypuję 1 łyżkę cukru oraz 1 opakowanie cukru waniliowego. Całość mieszam łyżką, zagarniając mąkę do środka. Możesz użyć miksera na średnich obrotach przez kilka minut lub mieszać łyżką przez około 10 minut do uzyskania jednolitej, dość rzadkiej masy. Ciasto nie powinno być ani za rzadkie, ani za gęste. Gęstość ciasta zależy przede wszystkim od jakości mąki oraz wielkości jajka. W razie potrzeby zagęszczamy łyżką mąki lub rozcieńczamy łyżką mleka.
Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 60 minut. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.

Smażę racuchy.

smażę racuchy

Gdy ciasto drożdżowe podrośnie, rozpoczynam smażenie :-). W tym momencie możesz także dodać do ciasta ulubione owoce lub rodzynki i zamieszać. Rozgrzewam patelnię z grubym dnem, u mnie żeliwna. Nalewam warstwę minimum 3mm oleju. Przygotowuję sobie szklankę z wodą, do maczania łyżki. Moczę łyżkę w wodzie, aby ciasto się nie kleiło. Na rozgrzany olej nakładam łyżką porcje racuchów. Wielkość racuchów z 1 lub 2 łyżek ciasta. Wszystko zależy jakiej wielkości placuszki lubicie. Smażę racuchy o grubości około 1,5cm – 2cm. Pamiętaj, że racuchy rosną także na patelni.
Smażę na średnio-małym ogniu na rumiano-złoty kolor z obu stron przez około 3 minuty. Ogień nie może być za duży, by racuszki doszły w środku.

Po usmażeniu odkładam placuszki na papierowy ręcznik, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Dolewam porcję oleju do smażenia i ponawiam czynność smażenia, aż do wyczerpania ciasta.

Racuchy drożdżowe podaję na ciepło oprószone cukrem pudrem. Dzieci uwielbiają racuchy polane dżemem lub czekoladą. Smacznego!

PS. Zachęcam także do przetestowania moich pozostałych pomysłów na racuchy:

Racuchy drożdżowe pieczone w piekarniku

Puszyste racuchy z jabłkami bez drożdży

Do racuchów drożdżowych możesz także dodać ulubione owoce lub rodzynki. Oprócz uniwersalnych jabłek możesz oczywiście użyć inne sezonowe owoce. Wiosną możesz wykorzystać rabarbar lub truskawki, a latem maliny, wiśnie lub jagody / borówki. Jestem pewna, że racuchy drożdżowe każdemu posmakują. Nie znam nikogo, komu by nie smakowały. Czy tradycyjne racuchy drożdżowe mają wadę? Oczywiście, że tak. Bardzo szybko znikają z talerza 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *