Florentynki

2 min read
ciasteczka florentynki

Florentynki to banalnie proste i wyjątkowo pyszne ciasteczka, które zrobisz bez mąki i tłuszczu. Moje ciasteczka są chrupiące i jednocześnie ciągliwe. Smakują idealne do filiżanki kawy lub herbaty.

Florentynki często piekę dla moich dzieci. Znikają ze stołu w oka mgnieniu i zdarza mi się, piec kolejną blachę tego samego dnia. Dziś dzielę się sprawdzonym przepisem na włoskie ciasteczka, które wykonasz w prosty i szybki sposób. Zapraszam po recepturę oraz fotorelację z pieczenia ciasteczek. Florentynki są chrupiące. Jesli wolisz mięciutkie ciastka, to polecam FIT ciasteczka z masłem orzechowym i bananami.

Florentynki – składniki:

Z podanych proporcji upieczesz kilkanaście ciasteczek (u mnie 12 sztuk).

  • 150 g płatków migdałów
  • 80 g ziaren słonecznika
  • 70 g rodzynek lub suszonej żurawiny (opcjonalnie orzechy)
  • 80 g cukru pudru
  • 2 białka ze średnich jajek
na zdjęciu kilkanaście florentynek

3 wieże ciasteczek i 1 florentynka luzem

ciasteczka florentynki ułożone w okrąg

Sposób wykonania florentynek

Ciasteczka są bardzo szybkie w wykonaniu, dlatego od razu nagrzewam piekarnik do temperatury 160 stopni C.

Krok 1 – masa na ciasteczka

Oddzielam żółtka od białek. Do miski wlewam białko i wsypuję cukier puder. Całość mieszam za pomocą łyżki lub mikserem na średnich obrotach. Nie ubijam piany. Mieszam do momentu, aż cukier się rozpuści.

Następnie wsypuję: płatki migdałów, ziarna słonecznika oraz ulubione, suszone owoce np. żurawinę lub rodzynki. Wszystko mieszam łyżką.

masa na florentynki

Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Z otrzymanej masy za pomocą łyżki wykładam okrągłe placuszki. Z 1 łyżki otrzymuję ciasteczko, które dodatkowo spłaszczam. Formuję płaskie i okrągłe ciasteczka bez dziur o średnicy około 6 – 8 cm.

ciasteczka przed upieczeniem

Krok 2 – piekę florentynki

Blachę z ciasteczkami wkładam na środkową półkę nagrzanego piekarnika.

Piekę z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni C przez około 10 – 12 minut, aż się zarumienią. Wyjmuję blachę z piekarnika i pozostawiam florentynki do całkowitego ostygnięcia. Ciasteczka muszą ostygnąć, aby stwardniały. Podczas zdejmowania z blaszki możesz posłużyć się szerokim nożem lub łopatką.

ciasteczka po upieczeniu

PS. Jedną stronę ciasteczek możesz posmarować polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą (białą lub czarną). Sprawdź mój przepis na polewę czekoladową.
Jeśli chcesz, aby ciasteczka były idealnie okrągłe, to wytnij je za pomocą metalowej foremki, gdy są oczywiście jeszcze ciepłe.

florentynki rozłożone w szeregu

Florentynki znikają z talerz w mgnieniu oka. Możesz je przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 – 10 dni.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *