Szyszki z ryżu preparowanego i krówek

3 min read
szyszki z ryżu preparowanego i krówek

Szyszki z ryżu preparowanego i krówek to mój najcudowniejszy smak dzieciństwa. Dziś też nie potrafię się im oprzeć. Smakują obłędnie i pięknie pachną. Zrobisz je w kilka minut z zaledwie 3 składników.

Nie bez przesady mogę powiedzieć, że dzieciństwo upłynęło mi na zabawie i jedzeniu szyszek :-). Były tak pyszne, iż dosłownie oblizywałam po nich palce i zawsze było ich za mało. Deser sprawdzi się jako słodka przekąska na imprezie dla dzieci lub dorosłych.

Składniki na szyszki:

Z podanych składników otrzymasz około 20 obłędnych w smaku szyszek.

  • 80 g ryżu preparowanego
  • 300 g cukierków krówki waga netto bez papierków (u mnie 21 sztuk)
  • 100 g masła (pół kostki prawdziwego masła 82% nie żadne miksy czy margaryna)
szyszki z ryżu preparowanego i masy krówkowej
szyszki z ryżu i krówek

Sposób wykonania szyszek z ryżu preparowanego i krówek

Do zrobienia pysznych szyszek potrzebować będziemy jedynie garnka (2 – 3 litrowy).

Do garnka wrzucam masło i podgrzewam na małym ogniu. Następnie wrzucam rozwinięte z papierków cukierki krówki.

Gdy masło oraz cukierki się rozpuszczą, mieszam drewnianą łyżką przez kilka minut i cały czas podgrzewam na bardzo małym ogniu, aby powstała jednolita masa. Jeśli pozostaną już tylko małe grudki, to rondelek zdejmuję z ognia. Następnie wrzucam ryż preparowany i szybko, ale delikatnie mieszam łyżką stołową, aby ryż został równomiernie oblepiony masą karmelową.

Pozostawiam przez około minutę do lekkiego ostygnięcia, aby łatwiej było formować szyszki.

Z rondelka biorę czubatą porcję przestudzonej masy i za pomocą zwilżonych w wodzie rąk, formuję owalny kształt szyszek. Najpierw formuję kulę, a potem ją spłaszczam i otrzymuję apetyczną szyszkę. Czynność powtarzam do wyczerpania masy i co jakiś czas zwilżam ręce w wodzie, aby masa się nie kleiła. Szyszki lepię dość szybko, ponieważ masa krówkowa szybko zastyga.

szyszki z ryżu na talerzu

Gotowe szyszki umieszczam na talerzu i odstawiam do zastygnięcia. Są praktycznie od razu gotowe do zjedzenia. Warto jednak poczekać, aż staną się chrupiące.

Wskazówka

Szyszki przechowuję w szczelnym opakowaniu przez kilka dni.
Jeśli chcesz, to do masy karmelowej możesz też dodać 1 lub 2 łyżeczki kakao. Otrzymasz wówczas pyszne, szyszki czekoladowe. Polecam zrobić połowę masy jasnej, a połowę masy ciemnej. Wówczas jest prawdziwa uczta dla oka i podniebienia.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *