Jak zrobić ocet jabłkowy – staropolski przepis babci

8 min read
ocet jabłkowy

W sezonie jabłkowym grzechem jest nie zrobić domowego octu jabłkowego. Jest dużo zdrowszy i smaczniejszy od octu spirytusowego. Poznaj właściwości i sprawdzony przepis, który mam od swojej babci. Krok po kroku wykonanym staropolski ocet z jabłek, który zawsze się przydaje w kuchni. Sprawdź właściwości i zastosowanie octu jabłkowego.

Ocet jabłkowy możesz oczywiście kupić w sklepie. Jednak ja wolę zrobić go samodzielnie. Ma wspaniały smak. Jestem pewna jego składu bogatego w mikro i makro elementy oraz minerały. Na zachętę dodam, że zrobisz go w zaledwie kilkanaście minut. Domowy ocet jabłkowy ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Doskonale zastępuje sklepowy ocet spirytusowy. Nasze babcie do dziś robią go w domu. Przepis mojej babci na ocet domowy jest bardzo prosty, praktycznie robi się sam :-). Jeśli masz jabłka w ogrodzie lub domu, to możesz go nastawić jeszcze dziś.

Ocet jabłkowy doskonale wpisuje się popularną myśl zero waste. Z typowych odpadów (ogryzki, obierki, pulpa po soku), który trafiłby do kosza, możemy przygotować pełnowartościowy, zdrowy i uniwersalny produkt spożywczy.

staropolski ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy – składniki.

Podaję w składnikach proporcję na 1 kg jabłek. W łatwy sposób pomnożysz przez ilość posiadanych jabłek. Domowy ocet jabłkowy posiada około 5% stężenia kwasu octowego.

  • 1 kg jabłek (lub skórek jabłek) *
  • 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody (lepiej dać więcej wody niż za mało, opisuję czemu w 3 kroku wykonania)
  • od 4 do 5 łyżek miodu w zależności od słodkości jabłek

(*) Moja babcia twierdzi, że najlepiej nadają się same skórki z jabłek. Dlatego ocet wykonujemy najczęściej wraz z przygotowywaniem innych przetworów na zimę z jabłek. Zostają nam wówczas obierki, pulpa po soku lub ogryzki, z którymi nie ma co zrobić. Nadają się one doskonale do wykonania domowego octu. Niemniej jednak jeśli nie masz samych obierek, możesz przygotować ocet z całych owoców. Należy je tylko pokroić.


Nie jest ważna odmiana jabłek. Najważniejsze jest ich pochodzenie bez pędzenia chemią i oprysków. Ja używam owoców z sadu. Sklepowe jabłka dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą.
Miód możesz zastąpić cukrem w stosunku 1 do 1, ale to nie będzie już staropolska, tylko współczesna receptura. W obu przypadkach otrzymasz z jabłek pyszny, domowy ocet.

Sposób wykonania domowego octu jabłkowego.

Ocet jabłkowy wykonasz w kilkanaście minut. Pozostanie nam tylko oczekiwać około 4 tygodni na naturalną fermentację. Do zrobienia octu z jabłek potrzebować będziemy: ostrego noża, deski do krojenia, większego słoja i ściereczki do przykrycia oraz gumkę recepturkę (lub sznurka).

Krok 1.
Gotuję wodę i odstawiam do ostudzenia. Wlewam ją do większego słoja, który wcześniej dokładnie wyparzam. Wrzucam od 4 do 5 łyżek miodu. W zależności od stopnia dojrzałości i słodkości odmiany jabłek. Całość mieszam do rozpuszczenia miodu, który szybko się rozpuszcza w takiej proporcji. Pamiętaj, by nie dawać miodu do ciepłej wody. Powyżej 40 stopni C. produkt pszczeli traci swoje cenne enzymy.

miód w słoju z woda
Na zdjęciu miód wielokwiatowy wiosenny w słoju z wodą.

Krok 2.
Jabłka dokładnie myję i usuwam ewentualne ogonki. Kroję na pół i ćwiartki (nie usuwam gniazd nasiennych), a następnie na mniejsze kawałki. Najlepsze są oczywiście, tak jak wspomniałam same obierki.

jabłka papierówki
Umyte jabłka papierówki prosto z sadu. Oczywiście ekologiczne.
pokrojone w kostkę jabłka
Jabłka pokroiłam w kostkę.

Krok 3.
Pokrojone jabłka wrzucam do słoja z osłodzoną wodą. Staram się tak ugnieść części jabłek, aby nie wystawały poza wodę, aby nie powstała pleśń – wówczas nastaw należy wylać! Lepiej dać więcej wody niż za mało. Najlepiej, aby w słoju pozostało minimum 1/4 wolnej przestrzeni, aby łatwo było mieszać. Słój przykrywam czystą ściereczką kuchenną i zabezpieczam gumką recepturką lub związanym sznurkiem, w celu zabezpieczenia przed muszkami owocówkami. Odstawiam w ciepłe miejsce w kuchni na 4 do 6 tygodni.

jabłka w słoju na ocet
nastawiony ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy zaraz po nastawieniu.

W tym czasie następuje fermentacja. Przez pierwsze 7 dni codziennie (czasami 2-3 razy dziennie) mieszam drewnianą łyżką (wyparzoną) lub kołyszę słojem w celu wymieszania składników. Jeśli jabłka będą wystawały ponad powierzchnię wody, to za pomocą łyżki należy je dognieść w dół. Przez pierwszy tydzień powstaje piana, która jest skutkiem fermentacji alkoholowej.

Po tygodniu jabłka opadają na dno słoja. Fermentacja alkoholowa ustaje z powodu braku cukru. Od tej pory nie mieszam już słojem. Na wierzchu tworzy się biała warstwa o konsystencji twardej galarety. Uwaga to nie jest pleśń, tylko matka octowa, która odpowiada za prawidłowy proces fermentacji octowej.

na zdjęciu matka octowa
Na zdjęciu piękna matka octowa po 14 dniach od nastawienia octu jabłkowego.

Krok 4.
Gdy po 4-6 tygodniach nastaw skończy fermentację octową. Zdejmuję z wierzchu osad matki octowej (stanowi fantastyczny zaczyn dla nowego nastawu) i zlewam nastaw przez gazę do słoika. Słoik zakręcam nakrętką. Odstawiam w chłodne i ciemne miejsce. Może to być piwnica lub chłodna szafka kuchenna.
Przez następne 4 tygodnie ocet będzie dojrzewał. Na dnie wytraci się osad, a na górze pojawi się matka octowa. Usuwam osad z wierzchu np za pomocą łyżki. Zlewam przez gazę i lejek dojrzały ocet jabłkowy do butelek. Ocet jest lekko mętny. Powinien pachnieć i smakować jak ocet. Nie może być wyczuwalny smak wina. Jeśli tak jest, odstaw go na kolejny tydzień, by dojrzał.

Przechowuję w piwnicy lub chłodnej szafce kuchennej.

Wskazówki.

Do przygotowania domowego octu nadają się naturalne jabłka prosto z ogródka, nie pędzone chemią. Kupne jabłka dokładnie umyj z warstwy ochronnego wosku.
Jeśli na wierzchu słoja pojawi się pleśni podczas fermentowania, to cały nastaw należy wylać. Przyczyną powstawania pleśni najczęściej są owoce jabłek pędzone nawozami i chemią.
Nastaw co kilka dni mieszaj drewnianą łyżką i dbaj o to by części jabłek nie wystawały poza wodę. Możesz wierzch obciążyć np filiżanką wody.


Słój z nastawem octu trzymam z dala od innych fermentujących nastawów: wina, zakwasu na chleb, zakwasu z buraków.
Podobnie jak moja mama i babcia, robię ocet każdego roku z przydomowych jabłek. Za każdym razem się udaje.
Ocet zlewam po 4 – 6 tygodniach, gdy przestanie fermentować. Z początku ocet jest mętny i taki ma być. Dopiero po upływie następnych tygodni po dodatkowym zlaniu przez gazę, klaruje się.


Kolor octu w głównej mierze zależy od odcienia skórek jabłek. Przybiera barwę od jasno żółtej do bursztynowej.
Dojrzały ocet smakuje i pachnie jak typowy ocet owocowy.
Ocet jabłkowy przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu (piwnica, chłodna szafka kuchenna z dala od źródła ciepła). Ocet nie powinien się psuć, gdyż sam w sobie jest konserwantem 🙂
W podobny sposób wykonasz ocet z innych owoców: malin, gruszek czy śliwek.

Właściwości octu jabłkowego.

Ocet jabłkowy jest naturalnym produktem, który jest przede wszystkim dużo zdrowszy i smaczniejszy od sklepowego octu spirytusowego. Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnych:

  • mikroelementów,
  • makroelementów,
  • kwasów organicznych,
  • witamin.

Dowiedz się jak i kiedy pić ocet jabłkowy na odchudzanie. Sprawdź kiedy go pić – rano czy wieczorem? Zapraszam do lektury poniższego artykułu:

Ania Gotuje.

Ocet jabłkowy zalecany jest w diecie cukrzyków, gdyż reguluje poziom cukru we krwi. Obniża poziom złego cholesterolu. Poprawia trawienie organizmu i sprzyja odchudzaniu. Oczyszcza także organizm z toksyn. Pamiętaj, że ocet jabłkowy nie jest cudownym eliksirem i panaceum na wszystkie dolegliwości (nadciśnienie, cukrzyca, otyłość) :). Stosuję go jak zdrowszą alternatywę dla octu spirytusowego ze sklepu.

Do czego używam ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy wykorzystuję zamiennie wszędzie tam gdzie używa się octu sklepowego: sałatki (na przykład sałatak z ogórków na zimę, przetwory zimowe, sosy, mikstur ziołowych… Pamiętaj, że w domowym occie jest 5% kwasu octowego, podczas gdy sklepowy ocet ma 10%. Uwzględnij to przy dodawaniu do potraw.

Z octu jabłkowego możesz przygotować pyszny i zdrowy napój na bazie: wody, soku z cytryny, imbiru i miodu.

Ocet jabłkowy doskonale sprawdza się przy:

  • smarowaniu skóry po ukąszeniach owadów,
  • okładów na obrzęki i skręcenia,
  • jako płukanka do włosów i skóry twarzy.

Zarówno do spożywania wewnętrznego jak i smarowania zewnętrznego należy rozcieńczyć ocet w wodzie. Unikniemy poparzenia skóry i podrażnienia przewodu pokarmowego.

Ocet jabłkowy możemy wykorzystać także podczas sprzątania domu :-). Doskonale sprawdza się przy myciu luster i odkamieniania czajnika. Ocet jabłkowy zawsze przydaje się w kuchni!

11 thoughts on “Jak zrobić ocet jabłkowy – staropolski przepis babci

  1. A ja polecam troszkę inną metodę produkcji – wszelkie octy wychodzą jeszcze bardziej aromatyczne i mają znacznie więcej cennych składników

    z jabłek tłoczymy sok – dodajemy cukier (niecały kilogram na 10l soku) kwestia ile cukrów zawierały jabłka (by to dokładnie policzyć wystarczy nabyć najprostszy cukromierz „spławikowy”)

    taki nastaw zasilamy dobrymi drożdżami winnymi (dostępne w każdym markecie budowlanym) + jeśli dysponujemy dodajemy matkę octową, lub trochę „żywego” octu

    cała dalsza procedura generalnie taka sama, jak w przepisie Ani

    dobry ocet powstaje z dobrego wina, dobre wino nie powstaje na bazie wody 😉 – analogicznie postępujemy ze wszystkimi owocami

    wodę dodajemy tylko w przypadku octowania produktów jej pozbawionych (ryż, susze itd.)

    1. Łukaszu metoda dobra, ale dla gospodarstw domowych łatwej jest zrobić ocet na bazie obierek lub pokrojonych owoców. Szlachetne drożdże winne dodaje się do wina i miodów pitnych, aby wypracowały wyższe stężenie alkoholu. W przypadku octu stężenie alkoholu jest niskie i nie ma potrzeby używania innych niż dzikie drożdże na owocach.
      Wino jak sama nazwa wskazuje powstaje z winogron. Jednak jeśli chcemy zrobić wino np z czarnej porzeczki to siłą rzeczy trzeba ją rozcieńczyć z wodą z powodu dużej ilości kwasowości.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za fachowy komentarz.

    2. Drożdże winne po części zgoda – wypracowują wyższe stężenia (choć nie wszystkie) niż te piekarnicze, czy dzikusy żyjące na owocach

      Bardziej jednak chodzi, by mieć pełniejszą kontrolę nad procesem fermentacji i przeprowadzić ją szczepem drożdży odpowiednim dla danego wina

      Jak robisz cydr, czy piwo, które też ma niskie stężenie alkoholu (uciągną je i dzikusy i piekarnicze), jednak się sięga po odpowiednie szczepy

      Co do win owocowych – jasne, że niektóre ze względu na kwasowość należy rozcieńczyć (jak ma być czyste porzeczkowe to woda, można rozcieńczać innymi sokami i też wychodzą ciekawe smaki)

      fermentacja soku ma też zaletę taką, że trudniej o pleśń i nie trzeba potem tego wszystkie odsączać itd..

      Ja absolutnie nie neguję przepisu, bo wyjdzie z niego bardzo smaczny ocet, będzie on żywy i zdrowy. Żaden kupiony w zwykłym sklepie nie sięgnie mu do pięt.

      Tylko to wszystko ma zasadniczą wadę 🙂 – ja używam w kuchni bardzo dużo octów (winne (tez owocowe)/balsamiczne) i ich produkcja po jakimś czasie zaczyna wciągać – możliwości jest mnóstwo

    3. I pełne uszanowanie za bloga ! Jestem tutaj stałym bywalcem i bardzo często inspiruję się przepisami.

      Nigdy się na nich nie zawiodłem i zawsze znajdę jakiś ciekawy pomysł by coś upichcić.

  2. Dzięki Aniu za ten przepis.
    Jabłonka obrodziła, mam z 40 kg jabłek – nikt nie chce wziąć choćby połowy w prezencie. Będę robić przetwory to i ocet nastawię 😉
    Jak się uda – będzie jako dodatek do podarunków świątecznych ❤️

    1. Ile czasu ma nastaw na ocet jabłkowy? U mnie jabłka także utrzymują się u góry przez pierwsze 2-3 tygodnie. Dopiero pod sam koniec fermentacji alkoholowej opadają na dno i wytwarza się matka drożdżowa na górze. U mnie matka drożdżowa nigdy nie znikała. Czy jabłka były z sadu czy ze sklepu? Może były mocon nawożone i pryskane.

  3. Czy do chłodnego miejsca przecedzony ocet w słoiku ma być zasloniety także gazą czy sloik zakręcony?Dziekuje. Pozdrawiam.

    1. Gdy odstawiamy ocet w chłodne miejsce, to jest już po skończonej fermentacji. Więc słoik zakręcamy zakrętką. Uzupełniłam tą informację w przepisie. Dziękuję za zwrócenie uwagi na ten szczegół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *