Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

4 min read
polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

Najlepsze polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym, które udadzą się każdemu. Są tak dobre, że wręcz rozpływają się w ustach. Mięso jest soczyste i mięciutkie, a sos pieczarkowy niezwykle aromatyczny.

Polędwiczki wieprzowe to najdelikatniejsza i tym samym najsmaczniejsza sztuka mięsa. Dlatego bardzo lubię przygotowywać z nich pyszny obiad. Koniecznie sprawdź polędwiczki w sosie własnym oraz polędwiczki w sosie śmietanowym. Polędwiczki świetnie sprawdzą się na odświętny obiad. Znakomicie smakują z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami śląskimi. Potrawa jest syta i zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie. To bez wątpienia klasyka polskiej kuchni, którą często możemy spotkać w restauracji. Zobacz jak proste danie zrobić samodzielnie w domu.

Czas przygotowania: 20 minut.
Liczba porcji: dla 4 osób.
Liczba kalorii: 170 kcal w 100 g.
Dieta: bezglutenowa.

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym – składniki

Moja szklanka ma pojemność 250 ml.

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • tłuszcz do obsmażenia (smalec, olej roślinny, oliwa z oliwek lub masło klarowane)

Sos pieczarkowy

  • 400 g pieczarek
  • 150 g cebuli (średnia sztuka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu warzywnego lub wody (1 szklanka)
  • 1 listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 200 ml śmietanki 30% (4/5 szklanki)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym z surówką

Sposób wykonania Polędwiczki wieprzowej w sosie pieczarkowym

Do zrobienia polędwiczek potrzebować będziemy przede wszystkim: patelni, garnka z grubym dnem, ostrego noża i deski do krojenia.

1 – przygotowuję mięso

Polędwiczki płuczę pod bieżącą, zimną wodą i osuszam. Następnie kroję w 2 cm plasterki i lekko rozbijam za pomocą dłoni. Do tak delikatnego mięsa nie używam tłuczka. Plastry mięsa oprószam solą oraz pieprzem. Jeśli mam czas, to odstawiam na kilkanaście do 30 minut w celu zamarynowania.

Na patelni rozgrzewam 3 łyżki tłuszcz i partiami obsmażam polędwiczki na dużym ogniu. Obsmażam przez około 3 – 4 minuty z każdej strony, aż się zarumieni. Dzięki temu mięsko zamknie pory i będzie soczyste.

Podsmażone kawałki mięsa zdejmuję na talerz. Tłuszczu nie wylewam, gdyż podsmażę na nim cebulkę.

2 – sos pieczarkowy

Cebulkę i czosnek obieram z łupinek. Cebulę kroję w drobną kostkę, a czosnek drobno siekam lub miażdżę końcówką noża.
Pieczarki płuczę w zimnej wodzie. Większe sztuki obieram ze skórki. Następnie kroję w plasterki lub mniejsze sztuki w ćwiartki.

Na rozgrzany tłuszcz po smażeniu polędwiczek wrzucam pokrojoną cebulkę. Jeśli trzeba to dodaję tłuszczu. Często mieszam i podsmażam na średnim ogniu, aż się zeszkli. Trwa to około 3 – 4 minut. Pod koniec szklenia cebulki, wrzucam czosnek i wszystko mieszam ze sobą.

Do podsmażonej cebulki wrzucam pokrojone pieczarki. Często mieszam i podsmażam na średnim ogniu przez około 5 minut, aż się skurczą i odparują sok.

3 – gotuję polędwiczki w sosie pieczarkowym

polędwiczki podczas gotowania w sosie pieczarkowym

Jeśli mam głęboką patelnię, to danie robię tylko na niej. Jeśli mam mniejszą patelnię, to przekładam wszystko do garnka z grubym dnem.

Do sosu pieczarkowego wlewam szklankę buliony warzywnego lub wody i wrzucam podsmażone kawałki polędwiczek. Dodaję także listek laurowy oraz 3 kulki ziela angielskiego. Wszystko gotuję na lekko mniejszym niż średnim ogniu przez około 25 – 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

Do salaterki lub większego kubka wlewam śmietankę 30% i wsypuję mąkę. Całość mieszam, aby nie było grudek. Możesz też użyć śmietany 12 lub 18%, ale wówczas trzeba ją zahartować. W tym celu wlewam także około 50 ml wywaru z gotowania mięsa i całość mieszam. Powstały sos śmietanowy z mąką wlewam ciurkiem do gotującego się mięsa i całość mieszam.

Gotuję wszystko już na małym ogniu jeszcze przez około 2 – 3 minuty, aż sos się lekko zagęści i zdejmuję z ognia.

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami podałam z ziemniakami puree oraz surówką. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *