Kurczak w sosie śmietanowo musztardowym

3 min read
kurczak w sosie śmietanowo musztardowym

Kurczak w sosie śmietanowo musztardowym to mój kolejny przepis na pyszny i szybki obiad. Zrobisz go w kilkanaście minut. Jestem pewna, że uda się każdemu.

Takie szybkie i smaczne obiady lubię najbardziej. To prawdziwa uczta dla podniebienia dzięki przełamaniu smaków w znakomitym sosie śmietanowo musztardowym. Do sosu możesz użyć słodkiej śmietanki 30 – 36 % lub zwykłej 12 – 18%. Mięsko kurczaka jest soczyste, aromatyczne i miękkie. Potrawę możesz podać z: ziemniakami, ryżem, makaronem oraz z surówką. Ja udekorowałam kawałkami pomarańczy. Polecam również duszoną pierś z kurczaka w sosie śmietankowym.

Czas wykonania: 15 minut.
Czas smażenia i duszenia: około 25 minut.
Ilość porcji: dla 4 osób.
Kaloryczność: 130 kcal w 100 g.

Składniki:

  • 600 g piersi kurczaka
  • 250 ml śmietanki 30 – 36% lub zwykłej 12 – 18%
  • 2 lub 3 łyżeczki ulubionej musztardy
  • średnia cebula (około 120 – 150 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ulubionej przyprawy (u mnie zioła prowansalskie)
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki tłuszczu do podsmażenia kurczaka (smalec np gęsi, olej roślinny, masło klarowane)
  • opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej do zagęszczenia sosu
kawałki kurczak w sosie śmietanowo musztardowym na talerzu
Kurczak w sosie śmietanowo musztardowym udekorowany kawałkami pomarańczy

Sposób wykonania kurczaka w sosie śmietanowo musztardowym

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Kurczaka i śmietankę wyjmuję z lodówki na godzinę przed robieniem. Potrawę możesz podsmażyć i dusić na większej patelni lub w garnku z grubym dnem.

Przygotowuję mięso kurczaka

Pierś kurczaka płuczę w wodzie i osuszam. Usuwam także ewentualne błonki. Następnie kroję w poprzek włókien w kostkę około 2 – 3 cm. Zachowuję dzięki temu soczystość i delikatność mięsa. Kawałki kurczaka wrzucam do miski i oprószam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszam ze sobą.

Podsmażam kurczaka, cebulkę i czosnek

Cebulę i czosnek obieram z łupinek. Cebulkę kroję w kostkę, a czosnek drobno siekam lub miażdżą końcówką noża.

Na patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam przyprawione kawałki kurczaka. Podsmażam na dużym ogniu z każdej strony łącznie przez około 5 minut, aż mięsko kurczaka się zarumieni. Dzięki temu zamykam pory i mięsko jest soczyste. Na zewnątrz ma być zarumienione, a wewnątrz surowe. Gdy mięso się zarumieni, zdejmuję z ognia i przekładam na talerz lub do miski.

Na rozgrzany tłuszcz po smażeniu kurczaka, wrzucam cebulkę i szklę na średnim ogniu przez około 4 minut. Pod koniec wrzucam czosnek, wszystko mieszam i podsmażam razem przez około 30 sekund.

Duszę kawałki kurczaka w sosie śmietanowo musztardowym

kurczak zalany sosem śmietanowo musztardowym
Kawałki kurczaka zalewam śmietanką z musztardą

Do zeszklonej cebulki z czosnkiem wrzucam podsmażonego wcześniej kurczaka. Następnie dodaję musztardę i wlewam śmietankę 30 lub 36%. Możesz też użyć zwykłej śmietany. Wszystko mieszam ze sobą. Potrawę przykrywam, duszę na niedużym ogniu przez około 15 – 20 minut i co jakiś czas mieszam.

kurczak w sosie smietanowo musztardowym po uduszeniu
Gotowa potrawa

Jeśli chcesz, możesz też sos zagęścić. W tym celu do szklanki przelewam kilka łyżek sosu i dodaję łyżkę mąki. Całość mieszam, aby nie było grudek. Ciurkiem wlewam do potrawy i wszystko mieszam ze sobą, aż sos zgęstnieje. Możesz też wsypać pokrojoną natkę pietruszki.

Na koniec próbuję smak i ewentualnie doprawiam przyprawami lub dodaję odrobinę musztardy. Gdy mięso jest miękkie, zdejmuję z ognia.

Podaję zaraz po zrobieniu z ziemniakami, makaronem lub ryżem i polewam aromatycznym sosem. Życzę smacznego.

1 thought on “Kurczak w sosie śmietanowo musztardowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *