Duszona pierś z kurczaka w sosie śmietankowym

4 min read
duszona pierś z kurczaka w sosie śmietankowym

Pomysł na duszoną pierś z kurczaka w sosie śmietankowym to prosty przepis na szybki obiad lub sytą kolację. Potrawę zrobisz w kilkanaście minut z kilku składników. Danie jednogarnkowe bez zbędnego brudzenia, które szybko znika z talerza. Zobacz jak krok po kroku udusić miękką i soczystą pierś z kurczaka.

Pierś z kurczaka pieczona, smażona czy duszona? Pomysłów na danie z kurczaka jest mnóstwo. Jaka jest wasza ulubiona? Ja ostatnio robiłam pierś z kurczaka z piekarnika, która wyszła rewelacyjna. Dziś dużo łatwiejszy przepis na pierś z kurczaka duszoną w sosie śmietankowym. Nie sposób ususzyć piersi podczas duszenia, dlatego danie polecam dla każdego amatora. Mięso kurczaka jest soczyste i miękkie, wręcz rozpływa się w ustach. Do tego ziemniaczki, ryż lub kluski śląskie i oczywiście surówka. U mnie ostatnio króluje surówka z kiszonej kapusty. Znasz coś lepszego? Duszonego kurczak w sosie śmietankowym podaję na rodzinną imprezę oraz codzienny obiad. Smakuje każdemu. Prawdziwa uczta dla podniebienia.

Duszona pierś z kurczaka w sosie śmietankowym – składniki.

Kaloryczność: 130 kcal w 100 g potrawy.

  • 500g piersi z kurczaka *
  • 200 ml śmietanki 30% (ewentualnie mleka kokosowego, lub zwykłej śmietany 18%) **
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula (mała 100g lub średnia 150g)
  • 1 lub 2 łyżki tłuszczu (smalec gęsi, olej roślinny, masło klarowane)
  • do smaku: 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatkowo: do posypania posiekany koperek lub natka pietruszki.

* Jakość kurczaka to podstawa smaku potrawy. W mojej kuchni używam tylko kurczaka zagrodowego.
** Jeśli nie masz śmietanki 30% lub mleka kokosowego, to możesz oczywiście użyć kwaśnej śmietany 18%. W tym celu w kubku wymieszaj śmietanę z 1 łyżeczką mąki pszennej.

na zdjęciu duszona pierś z kurczaka w sosie śmietankowym

Sposób wykonania piersi z kurczaka w sosie śmietankowym.

Do przygotowania piersi z kurczaka w sosie śmietankowym potrzebować będziemy: miseczki, garnka z grubym dnem lub dużej patelni. Przed zrobieniem potrawy, dokładnie przeczytaj opis i zaplanuj etapy prac.

Z piersi usuwam błonki i ewentualne ścięgna. Płuczę pod bieżącą wodą i osuszam. Następnie kroję w 3cm lub 4cm kostkę na tzw. jeden kęs i wrzucam do miseczki. Pierś kurczaka kroję w poprzek włókien, dzięki temu jest soczyste i delikatne. Oprószam solą, świeżo zmielonym pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Całość mieszam i nacieram w przyprawach. Jeśli masz czas to odstaw kurczaka do lodówki na kilka godzin w celu przegryzienia się smaków. Ja pominęłam ten krok i potrawa z kurczaka wyszła aromatyczna 🙂

Ostatnio robiłam także pierś z kurczaka w sosie własnym:

Cebulę obieram i kroję w talarki lub kostkę. Czosnek obieram i drobno siekam.

W garnku lub dużej patelni rozgrzewam tłuszcz (u mnie smalec gęsi). Wrzucam kawałki kurczaka i podsmażam na dużym ogniu z obu stron na rumiano łącznie przez około 5 minut. Mięso ma być surowe w środku i rumiane na zewnątrz. Dzięki temu będzie soczyste po dalszym duszeniu w sosie.

Następnie wyjmuję zarumienione kawałki kurczak i odkładam na talerz. Tłuszcz oczywiście zostawiam na patelni lub garnku.

Wrzucam cebulkę na rozgrzany i aromatyczny tłuszcz po kurczaku i mieszam drewnianą łyżką lub szpatułką. Podsmażam na średnim ogniu przez 5 – 6 minut. Pod koniec, gdy cebulka się zarumieni, dodaję posiekany czosnek i całość mieszam. Czosnek podsmażam z cebulką przez 1 do 2 minut.

Następnie ponownie dodaję kurczaka i wlewam śmietankę 30%. Jeśli chcesz możesz także użyć zwykłej śmietany 18%, którą wcześniej zmieszaj z łyżeczką mąki pszennej. Duszę pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Otrzymuję soczystego kurczaka w aksamitnie kremowym sosie śmietankowym.

na zdjęciu uduszona pierś z kurczaka w sosie śmietankowym

Jeśli sos jest za gęsty, to dodaję więcej śmietanki lub bulionu warzywnego. Jeśli chcę zagęścić sos, to dodaję łyżeczkę mąki (pszenna lub ziemniaczana). Całość mieszam, próbuję i w razie potrzeby doprawiam ulubionymi przyprawami.

obiad z duszonej piersi kurczaka w sosie śmietankowym

Życzę smacznego i polecam pozostałe pomysły na pyszne obiady. Sprawdź także:

4 thoughts on “Duszona pierś z kurczaka w sosie śmietankowym

  1. Dzień dobry, dziękuję za przepis 🙂właśnie skonsumowaliśmy obiad – kurczak miękki, soczysty, pyszny, danie niezbyt skomplikowane a wyśmienite!

  2. Właśnie zrobiłem,czekam na jurorów,wygląda i smakuje mega

    __ania-gotuje.pl:
    Zapewniam, że jeszcze lepiej smakuje 🙂

  3. Dzień dobry
    Jedliśmy pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym z przepisu Ania gotuje. Kurczak w sosie śmietankowym był bardzo smaczny Dziękuję za przepisy. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *