Pierś z kurczaka z piekarnika

pierś z kurczka z piekarnika

Bardzo szybkie i proste danie, ale jednocześnie bardzo smaczne. Pomysł na pierś z kurczaka z piekarnika jest idealny dla osób walczących z wysokim cholesterolem oraz osób na diecie, ponieważ 100 g piersi ma tylko 58 kcal.
Bardzo często to danie robię z pieczonymi batatami, pokrojonymi w formie frytek.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka (pojedyncze) waga około 150 – 200 g każda
  • przyprawa do kurczaka
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • duża szczypta curry
  • 3 łyżki oliwy

Przeczytaj także przpis na kurczaka curry.

pierś z kurczaka z piekarni

Zobacz jak zrobić pierś z kurczaka z piekarnika.

Piersi bardzo dokładnie myję pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Usuwam także ewentualne resztki kości, ścięgien oraz błonki. Nacieram oliwą, a następnie posypuję zmieszanymi ze sobą przyprawami. Staram się, aby każda strona mięsa była nimi pokryta.

Następnie piersi przekładam do miski i przykrywam woreczkiem foliowym. Wstawiam do lodówki na około 2 godziny.

Piekarnik nastawiam na 180 stopni C bez termoobiegu z opcją grzałka góra – dół. Piersi wyjmuję z lodówki i umieszczam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Piersi o wadze około 200 g piekę około 20 minut. Jeśli piersi mamy mniejsze, a więc około 150 g, możemy ten czas skrócić o około dwie, trzy minuty.

Najważniejsze aby piersi nie piec zbyt długo, ponieważ będzie sucha. Oczywiście nie można tego czasu zbyt skrócić, gdyż będzie surowa w środku. Pierś kurczaka z piekarnika jem na ciepło z frytkami z batata, ryżem jak na zdjęciu lub ziemniakami gotowanymi.

Po wystudzeniu smakuje bardzo dobrze jako wędlina do kanapek. Smacznego. Polecam także klasyczną sałatkę Cezar z pieczonymi kawałkami piersi z kurczaka.

Zobacz także siekane kotlety z piersi kurczaka.

Aktualizacja 28 stycznia 2023r. Potrwę uatrakcyjniłam o ser, szpinak i paprykę. Zobacz koniecznie:

12 thoughts on “Pierś z kurczaka z piekarnika

  1. Pani Aniu, mam 72lata i od pół roku mam pierwszego smartfona. Jestem zachwycona pani przepisani. Skorzystałam już z wielu przepisów, wszystkie idealne. To bardzo pomaga szybko i trafnie sięgnąć po dobry pomysł na danie lub przetwory, przyznam że bardzo lubię to robić.
    Serdecznie pozdrawiam i dziękuję że pani jest.

  2. ANIA ZAWSZE W FORMIE, uwielbiam sięgać po te przepisy gdy w głowie pustka. Kiedyś upiekłem szarlotkę od Pani Ani. Do tego dnia, w mojej rodzinie, jest hitem.

  3. Doskonałe przepisy , moja córka , która mieszka w USA korzysta z nich bardzo często, ja również- i jestem zachwycona, bo wszystko zawsze się udaje 🙂

    Co ważne przepisy nie są zbyt skomplikowane:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *