Pierś z kurczaka z piekarnika

2 min read
pierś z kurczka z piekarnika

Bardzo szybkie i proste danie ale jednocześnie bardzo smaczne. Pierś z kurczaka z piekarnika jest daniem idealnym dla osób walczących z wysokim cholesterolem oraz osób na diecie ponieważ 100 g piersi ma tylko 58kcal.
Bardzo często to danie robię z pieczonymi batatami pokrojonymi w formie frytek.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka (pojedyncze) waga około 150-200g każda
  • przyprawa do kurczaka
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • duża szczypta curry
  • 3 łyżki oliwy
pierś z kurczaka z piekarni

Zobacz jak zrobić pierś z kurczaka z piekarnika.

Piersi bardzo dokładnie myję pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym. Usuwam także resztki kości, ścięgien oraz błonki. Nacieram oliwą, a następnie posypuję zmieszanymi ze sobą przyprawami. Staram się aby każda strona mięsa była nimi pokryta.

Następnie piersi przekładam do miski i przykrywam woreczkiem foliowym. Wstawiam do lodówki na około 2 godziny.

Piekarnik nastawiam na 180 stopni C bez termoobiegu z opcją grzałka góra – dół. Piersi wyjmuję z lodówki i umieszczam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Piersi o wadze około 200 g piekę około 20 minut. Jeśli piersi mamy mniejsze, a więc około 150 g możemy ten czas skrócić o około dwie, trzy minuty.

Najważniejsze aby piersi nie piec zbyt długo, ponieważ będzie sucha. Oczywiście nie można tego czasu zbyt skrócić, gdyż będzie surowa w środku. Pierś z kurczaka z piekarniku jem na ciepło z frytkami z batata, ryżem jak na zdjęciu lub ziemniakami gotowanymi.

Po wystudzeniu smakuje bardzo dobrze jako wędlina do kanapek. Smacznego.

Zobacz także siekane kotlety z piersi kurczaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *