Siekane kotlety z kurczaka
Bardzo szybkie i proste do zrobienia kotleciki siekane z kurczaka lub indyka. Są soczyste i pyszne. Jest to ulubione danie obiadowe moich dzieci. Za każdym razem wychodzą bardzo smaczne, dlatego bardzo często je przygotowuję. Jeśli zostaną mi z obiadu, to podaję je na kolację lub śniadanie do kanapek.
Jeśli muszę je zrobić na szybko, rozmrażam szybkim sposobem.pierś z kurczaka poprzez umieszczenie jej w lekkiej wodzie, potem tylko drobno kroje pierś, dodaję resztę składników i mam gotowy obiad. Czasami nie dodaje sera, jeśli go na przykład nie mam w lodówce.
Składniki:
Z podanych składników usmażysz około 10 – 12 kotlecików.
- 500 g piersi kurczaka (filet) lub indyka
- 2 jajka małe
- 100 g sera tarkowanego
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki majonezu
- pół łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu
- tłuszcz do smażenia (np smalec gęsi)
Sposób wykonania:
Pierś kurczaka opłukuję w wodzie i osuszam na ręczniku papierowym. Następnie kroję w drobną kosteczkę, im mniejsza tym oczywiście lepiej kotleciki będą się smażyć. Mięso po pokrojeniu lekko przyprawiam. Dodaję pół łyżeczki soli i 2 szczypty pieprzu. Trzeba jednak pamiętać, żeby uważać z ilością soli, ponieważ zarówno majonez jak i ser żółty są dość słone.
Do osobnej miski wbijam jajka, dodaje mąkę, ser żółty starty na grubych oczkach oraz majonez. Całość mieszam, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie dodaję mięso pokrojone w kostkę i całość mieszam za pomocą łyżki.
Na rozgrzaną patelnię dodaję tłuszcz: olej lub smalec gęsi. Za pomocą łyżki na rozgrzany tłuszcz kładę kotleciki (około 3 – 4 sztuki na raz) i smażę na średnim ogniu na rumiano. Przewracam i z drugiej strony również smażę aż ładnie się przyrumieni. Ogień do smażenia nie może być zbyt duży, tak aby kotleciki nie spaliły się na zewnątrz. Wtedy jest ryzyko, że będą surowe w środku. Usmażone kotleciki odsączam z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Kotleciki można podawać z ziemniaczkami i koperkiem ale świetnie pasują również do frytek czy ryżu. Serdecznie polecam ten szybki i pyszny obiad. Smacznego.
Jesli podam kotleciki z ryzem jaki sos nalezy przyrzadzic do ryzu ? Mysle ze bez sosu ,ryz nie bedzie smakowal bo bedzie za suchy? Na patelni nie pozostanie duzo sosu po smazeniu -oile to tluszcz .
Bardzo lubie Pani przepisy sa smaczne a przyrzadzenie detalicznie wyjasnione,.
Do zuchego ryżu pasują surówki i przetwory zimowe 🙂
Jeśli chodzi o sos zro.biłabym na szybko czosnkowy