Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

3 min read
sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką jest orzeźwiający i niesamowicie delikatny. Taki jak uwielbiam, rozpływa się wręcz w ustach. Aksamitnie puszysty sernik o konsystencji ptasiego mleczka zalany galaretką, sprawdzi się idealnie w upalne dni. Do sernika dodałam oczywiście świeże truskawki, ale możesz także użyć innych, sezonowych owoców: malin, jagód, wiśni, ananasa, brzoskwini.

Składniki:

Podane składniki są na tortownicę o średnicy 24 – 26cm. Szklanka to na moim blogu zawsze pojemność 250 ml. Kaloryczność: 100g sernika zawiera 165 kcal.

Spód:

  • Paczka okrągłych biszkoptów na spód

Masa śmietanowo-serowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 serki homogenizowane waniliowe
  • 2 galaretki jasne np. przezroczyste lub cytrynowe
  • pół szklanki cukru pudru

Warstwa galaretkowa

  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
sernik na zimno z truskawkami zalany galaretką
sernik na zimno z truskawkami zalany galaretką z biszkoptami na spodzie

Wykonanie sernika na zimno z truskawkami i galaretką.

  • Deser przygotujesz w 60 minut
  • Czas chłodzenia minimum 4 godziny, a najlepiej cała noc

Wykonanie sernika jest bardzo proste. Jedyną trudnością może być przede wszystkim powstawianie grudek podczas łączenia masy śmietakowej z żelatyną. Należy pamiętać by żelatyna było ostudzona. Zimny deser zrobisz zapewne bardzo szybko. Czy ma jakąś wadę? Niestety tak. Długo się chłodzi i bardzo szybko znika z talerza i trudno oprzeć się dokładce. Nie znam osoby, której nie smakowałby mój sernika na zimno z galaretką i zatopionymi truskawkami.

Krok 1. Przygotowuję spód sernika.
Tortownicę o średnicy 26 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam biszkopty oczywiście jeden przy drugim.
PS. Sernik jest na spodzie z biszkoptów, ale równie dobrze możesz także zastąpić je herbatnikami lub po prostu wykonać bez spodu.

Krok 2. Przygotowuję masę śmietankową.
2 galaretki rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku. Mieszam oczywiście bardzo dokładnie by nie powstały grudki. Odstawiam do lekkiego wystudzenia.

Do wysokiej miski wlewamy śmietanę 30stke, dodaje cukier puder oraz serki homogenizowane. Całość miksuje na wysokich obrotach do momentu, aż się ubije i powstanie gęsta masa. Do ubitej masy wlewam oczywiście małym strumieniem przestudzoną galaretkę i ponownie miksuje, aż masa się połączy.

Masę wylewam na biszkopty. Robię to także delikatnie i z bliskiej odległości by biszkopty nie wypłynęły na górę. Blaszkę z ciastem wstawiam oczywiście do lodówki.
2 galaretki truskawkowe rozpuszczam w 0,8 litra wrzątku. Po rozpuszczeniu studzę.

Krok 3. Przygotowuję warstwę z galaretek i truskawek.
Ciasto wyjmuje z lodówki, truskawki myje i kroje na pół, układam na zastygniętym cieście. Całość zalewam przestudzoną i lekko tężejącą galaretka. Ponownie wkładam do lodówki na kilka godzin aby ciasto dobrze stężało, a najlepiej oczywiście na całą noc.

tortownica sernika na zimno z truskawkami i galaretką


Sernik jest Idealny na co dzień, ale przede wszystkim na upalne dni.

Zobacz także hit wśród serników:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *