Sernik na zimno z mascarpone

sernik na zimno z-mascarpone na herbatnikach

Poznaj sernik na zimno z mascarpone na herbatnikach, zatopiony w galaretce. Pyszne ciasto bez pieczenia, które błyskawicznie przygotujesz. Sernik możesz oczywiście wykonać z dowolnymi owocami: malinami, truskawkami, jagodami, brzoskwiniami, ananasem …

Wyjątkowo proste ciasto tylko 8 składników i przede wszystkim brak potrzeby włączania piekarnika. Aż trudno uwierzyć, że z kilku składników można przygotować taki nieziemski deser. Sernik jest pyszny, niesamowicie kremowy, słodki i lekki jak chmurka. Smakuje każdemu bez wyjątku o każdej porze roku.
Sernik w 100g ma około 335 kcal.

sernik na zimno z mascarpone
1 porcja sernika na zimno

Składniki na sernik z mascarpone

Podane składniki na tortownicę o średnicy około 24 cm.

Spód:

250 g herbatników
100 g masła

Masa serowa:

500 g mascarpone
300 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
5 łyżek cukru pudru
1 biała czekolada

Góra:

galaretka

Sposób wykonania sernika na zimno z mascarpone

Przygotowanie tego pysznego deseru zaczynam od wyłożenia tortownicy papierem do pieczenia. Następnie za pomocą blendera rozkruszam 250g herbatników. 100 g masła roztapiam w rondelku na bardzo małym ogniu, a następnie wlewam do herbatników i mieszam.

pokruszone herbatniki z masłem

Powstałą masą wylepiam spód tortownicy: oczywiście wyrównuję i dociskam. Na czas przygotowywania masy serowej i galaretki, wkładam do lodówki.

Galaretkę rozpuszczam we wrzącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, choć standardowo daję odrobinę mniej wody (o około pół szklanki), jest ona wówczas sztywniejsza i bardziej stabilna przy krojeniu ciasta. Rozmieszaną galaretkę odstawiam do wystudzenia.

rozpuszczona galaretka

Żelatynę zalewam połową szklanki wrzątku i mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam do wystudzenia.

rozpuszczona żelatyna

Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (miskę umieszczam w garnku z gotującą się wodą, wkruszam czekoladę i mieszam do rozpuszczenia).

rozpuszczona biała czekolada

Mocno schłodzoną śmietankę 30% wlewam do wysokiej miski. Dodaję cukier puder i mascarpone.

miksuję masę serową

Ubijam na sztywną masę, dodaję żelatynę oraz białą czekoladę. Ponownie miksuję do wymieszania się składników.

masa serowa mascarpone

Gotową masę wykładam na przygotowany spód z herbatników. Na wierzch ciasta wylewam tężejącą galaretkę. Ciasto robię w zimę bez owoców na wierzchu. W tym momencie latem możesz oczywiście dodać dowolne, ulubione owoce.

masa mascarpone na spodzie
Na zdjęciu masa mascarpone wyłożona na herbatnikowym spodzie.
wylewam tężejącą galaretkę
Na zdjęciu ostatnia warstwa sernika na zimno: wylana tężejąca galaretka.

Sernik na zimno z mascarpone wstawiam do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

na zimno z mascarpone czerwona galaretka

PS. Możesz oczywiście dodać dowolne, ulubione owoce: maliny, truskawki, jagody, brzoskwinie, ananas. Ważne by były świeże, gdyż mrożone mogą puszczać sok. Zimową porą możesz użyć owoców granatu. Możesz wykorzystać galaretki o dowolnym smaku i kolorze. Zamiast w tortownicy możesz także podać sernik w pucharkach, świetnie wygląda.

Pyszny i przede wszystkim prosty deser! Jestem pewna, że z pewnością na jednym kawałku się nie skończy.


Zobacz także:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *