Domowy deser Belriso

4 min read
Domowy deser Belriso

Poznaj domowe Belriso, czyli smaczny i przede wszystkim prosty deser, który zrobisz w pół godziny. Dzięki różnym kombinacjom dodatków, otrzymasz za każdym razem inny deser. Domowe Belriso to doskonały pomysł na pożywne śniadanie, podwieczorek lub słodką kolację.

Jeśli lubisz ryż na mleku, to moje domowe Belriso z pewnością jest idealne dla Ciebie! Belriso to jeden ze smaczniejszych deserów, które możesz kupić w sklepie lub samodzielnie przygotować w domu. Sprawdź jak na bazie ugotowanego ryżu i budyniu odtworzyć smaki dzieciństwa.

Domowe Belriso sprawdzi się w diecie wegetariańskiej i bezglutenowej.
Deser wykonasz w 30 minut.
Z podanych składników otrzymasz 2 duże porcje.

Składniki na domowy deser Belriso

Szklanka u mnie to pojemność 250 ml.

Składniki na budyń:

  • 125 ml mleka krowiego lub roślinnego (pół szklanki)
  • pół opakowania budyniu (20 g)
  • 1 łyżka cukru (jeśli budyń jest niesłodzony)

Składniki na gotowany ryż:

  • 100 g ryżu (waga suchego przed ugotowaniem około pół szklanki) risotto lub klasyczny ryż długoziarnisty
  • 300 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 2 łyżki cukru

Owocowa frużelina:

  • 200 g ulubionych owoców (wiśnie, maliny, borówki) świeże lub rozmrożone
  • 1 łyżka cukru
  • pół opakowania budyniu
  • 60 ml wody (4 łyżki lub 1/4 szklanki)

PS. Zamiast owocowej frużeliny możesz użyć gotowego dżemu.

2 desery Berliso

Sposób wykonania domowego deseru Belriso

Łączę proszek budyniu z mlekiem

Do kubka wlewam 125 ml mleka i wsypuję połowę opakowania budyniu (20 g). Jeśli budyń jest niesłodzony, to wsypuję też łyżkę cukru. Całość mieszam za pomocą łyżki, aż proszek się rozpuści bez grudek.

Gotuję ryż na mleku

Jeśli gotujesz ryż w woreczku, to postępuj według instrukcji na opakowaniu. Ja gotuję ryż sypki.
Ryż płuczę w zimnej wodzie i odcedzam na sicie. Następnie wrzucam do rondelka, wlewam mleko i często mieszając, zagotowuję na średnim ogniu. Do mieszania najlepiej sprawdza mi się rózga kuchenna. Gdy się zagotuje, zmniejszam ogień na minimum. Dodaję cukier i często mieszając gotuję na małym ogniu przez około 25 minut, aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby dolewam trochę mleka, jeśli odparuje, zanim ryż zdąży zmięknąć.

Gdy ryż jest już miękki, wlewam przygotowany wcześniej roztwór budyniowy. Wszystko mieszam i cały czas gotuję na małym ogniu, aż budyń z ryżem zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i odstawiam do lekkiego ostygnięcia.

masa ryżowo budyniowa

Przygotowuję owocową frużelinę

Do szklanki wlewam około 60 ml wody i wsypuję pół opakowania budyniu. Całość mieszam, aby nie było grudek.

Owoce takie jak wiśnie pozbywam pestek. Jeśli używam jabłek, to obieram, usuwam gniazda nasienne i ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw. Tak przygotowane, ulubione owoce wrzucam do rondelka i oprószam cukrem. Zagotowuję na średnim ogniu. Gdy owoce puszczą sok, wlewam roztwór budyniowy. Całość cały czas mieszam i gotuję na średnim ogniu, aż wszystko zgęstnieje.

frużelina z malin

U mnie w deserze do frużeliny dodałam mrożone maliny 🙂


Owocową frużelinę odstawiam do ostudzenia.

Podaję domowe Belriso

domowe Belriso

Do przeźroczystych i ozdobnych kubków umieszczam warstwę ugotowanego ryżu na mleku, na to kładę warstwę owocowej frużeliny i ponownie warstwę ryżu. Wierzch oprószam ulubionym dodatkami takimi jak: starta czekolada, wiórki kokosowe, cynamon, posiekane orzechy lub płatki migdałów. Sprawdzi się też żurawina suszona, rodzynki lub prażony na patelni słonecznik.

ryż na mleku z jabłkami

Sprawdź także ryż na mleku z jabłkami

Deser podaję zaraz po zrobieniu na ciepło lub schłodzony w lodówce. Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *