Deser malinowa chmurka w pucharkach

4 min read
Deser malinowa chmurka w pucharkach

Deser malinowa chmurka w pucharkach to prosta i szybka wersja popularnego ciasta. Jest niezwykle lekki, delikatny i orzeźwiający w sam raz na letnie upały. Efektownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Koniecznie spróbujcie.

Malinowa chmurka to w moim domu ulubione ciasto. Robię kilka razy w roku, bo wszyscy za nią przepadają. Ostatnio robiłam malinową chmurkę bez pieczenia i postanowiłam przy okazji zrobić również w pucharkach. Zrobiłam prosty deser, który świetnie wygląda w pucharkach. Na spód pucharków dałam połamane biszkopty. Zalałam galaretką z malinami, a po stężeniu puszystym kremem śmietankowym z mascarpone. Poza sezonem możesz wykorzystać maliny mrożone lub inne, ulubione owoce. Taki deser to świetny pomysł na imprezę dla dzieci lub spotkanie przy popołudniowej kawie.

Deser malinowa chmurka w pucharkach i w tle ciasto

Na zdjęciu deser w pucharkach, a w tle ciasto.

Deser malinowa chmurka – składniki:

Szklanka u mnie ma zawsze pojemność 250 ml. Podane proporcje są na 4 – 6 pucharków

Spód deseru

  • kilka połamanych biszkoptów lub pokruszonych herbatników maślanych (około 120 – 150 g)

Galaretka z malinami

  • 1 galaretka malinowa (opakowanie na 500 ml wody)
  • 375 ml wrzącej wody (1,5 szklanki)
  • 220 g malin (świeżych lub mrożonych)

Krem śmietankowy z mascarpone

  • 200 ml śmietanki 30 lub 36 % (mocno schłodzona)
  • 125 ml mascarpone (mocno schłodzony)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wskazówka 1. Możesz też ubić bitą śmietaną bez serka mascarpone. Zwiększ wówczas ilość śmietanki. Deser będzie jeszcze prostszy i szybszy w zrobieniu.
Wskazówka 2. Wierzch deseru możesz posypać płatkami migdałów oraz świeżymi malinami. Na warstwę kremu możesz także ułożyć sklepowe bezy. Deser świetnie komponuje się z zielonymi listkami mięty.
Dla miłośników wypieków polecam ciasto na dużą blachę:

Sposób wykonania deseru malinowa chmurka w pucharkach

Aby krem śmietankowy wyszedł, użyj śmietanki i serka mascarpone mocno schłodzonych w lodówce przez minimum 24 godziny. Ja dodatkowo chłodzę w zamrażalce miskę, w której ubijam krem.
Przygotuj 4 – 6 ozdobnych pucharków na deser oraz miskę i mikser.
Polecam na początku zrobić galaretkę, która potrzebuje czasu na stężenie.

Krok 1 – spód

Na spód pucharków umieszczam połamana biszkopty lub pokruszone herbatniki. Do mojego deseru użyłam biszkoptów.

Krok 2 – galaretka z malinami

Opakowanie galaretki malinowej (ewentualnie truskawkowej lub wiśniowej) zalewam wrzącą wodą. Mieszam łyżką, aby się rozpuściła i odstawiam do ostudzenia.

Gdy galaretka nie jest już gorąca, wrzucam świeże maliny. Jeśli mam mrożone, to ich nie rozmrażam i wrzucam prosto z zamrażalnika (galaretka szybko tężeje). Aby galaretka szybciej stężała, to pojemnik umieszczam w misce z zimna wodą. Co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy już gęstnieje. Gdy ostygnie, możesz przyspieszyć tężenie przez włożenie do lodówki.
PS. Możesz również zalać galaretkę połową wrzącej wody i rozpuścić, a następnie dolać chłodną wodą.

Gdy galaretka zaczyna gęstnieć, rozlewam ją równomiernie na pokruszone ciasteczka w pucharkach. Pucharki umieszczam w lodówce, aby galaretka całkowicie zastygła.

Krok 3 – krem śmietankowy z mascarpone

Do zimnej miski wlewam mocno schłodzoną śmietankę 30 lub 36 % oraz mocno schłodzony mascarpone. Wsypuję także cukier puder oraz cukier waniliowy.
Wszystko ubijam na maksymalnych obrotach miksera przez około 4 minuty, aż otrzymam sztywny krem. Uwaga na początku bardzo chlapie. Najlepiej użyć wysokiego pojemnika.

Ubity krem równomiernie rozkładam w pucharkach na zastygniętej galaretce. Deser jest już gotowy do degustacji i nie trzeba go jak ciasta chłodzić w lodówce. Oczywiście jeśli ma być podany na później, to koniecznie schowaj go do lodówki. Taki schłodzony deser idealnie smakuje w upalne dni, jakie mamy obecnie :-).

2 pucharki deseru malinowa chmurka

Krok 4 – pomysł na dekorację

Na warstwę kremu możesz ułożyć pokruszone bezy. Mogą być domowe lub sklepowe. Przepis na bezę znajdziesz w moim przepisie https://ania-gotuje.pl/przepis/malinowa-chmurka-na-biszkopcie/. Prościej jest jednak oprószyć prażonymi migdałami i posypać świeżymi malinami. Doskonale komponuje się kolorystycznie też listek mięty. Czasami oprószam starowaną czekoladą lub wiórkami kokosowymi. Smacznego!

2 thoughts on “Deser malinowa chmurka w pucharkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *