Zabajone czyli przepis na włoskie zabaglione

3 min read
zabajone czyli przepis na włoskie zabaglione

Poznaj włoski deser zabajone, który powstaje z żółtek, cukru oraz słodkiego wina lub likieru. To taki nasz kogel mogel z dodatkiem odrobiny alkoholu. Deser składa się tylko z 3 składników, ale najważniejsza jest technika wykonania. Dowiedz się jak zrobić włoskie Zabajone. Sprawdź jakie użyć wino.

Włoski deser zabajone to połączenie naszego kogel moglu z winem lub likier. Kto lubi ten deser z dzieciństwa będzie zadowolony z nowego smaku. Powstało kilka legend na temat pochodzenia nazwy. Według jednej z nich, nazwa pochodzi od zabaja – słodkiego napoju popularnego w rejonie Adriatyku. Według innej legendy nazwa pochodzi od kucharza i franciszkanina Paschalis Baylon, który rzekomo wymyślił ten deser. Kolejna legenda wskazuje na kapitan kondotierów – Gian Paolo Baglioni, który stworzył dla swoich żołnierzy zupę z niczego, czyli z jajek, cukru oraz wina.

na zdjęciu zabajone z biszkoptami i borówkami udekorowane miętą

Zabajone – składniki

  • 4 żółtka (o temperaturze pokojowej)
  • 80 g drobnego cukru (5 łyżek)
  • 60 ml wina (4 łyżki stołowe)

Dodatkowo:

  • 120 g owoców (np. maliny, truskawki, jagody, jeżyny, borówki, świeże figi)
  • podłużne biszkopty (lub inne, kruche ciasteczka)

Jakie wino do zabajone?

Tradycyjne Zabajone powstaje na bazie słodkiego i wzmacnianego wina Marsala (zawartość alkoholu około 17 – 20 %), które możemy zastąpić słodkim i mocnym winem np. Malagą, Sherry lub Limoncello. Oprócz słodkiego i mocnego wina świetnie sprawdzą się także słodkie likiery. Możesz np użyć likieru jajecznego lub Amaretto, ewentualnie brandy lub rumu.

Sposób wykonania zabajone

Do wykonania zabajone potrzebujemy: rondelka, szklanej lub metalowej miski (musi przewodzić ciepło podczas kąpieli wodnej i być trochę szersza od średnicy rondelka), miksera lub trzepaczki.

Ucieram kogel mogle

żółtka i cukier na kogel mogel

Oddzielam białka od żółtek. Do szklanej lub metalowej miski wlewam żółtka i wsypuję cukier. Na maksymalnych obrotach miksera ucieram przez około 4 – 5 minut, aż otrzymam jasną i puszystą masę. W dzieciństwie mama robiła nam taki kogel mogel.

kogel mogel

Dodaję wino w kąpieli wodnej

Do rondelka wlewam wodę na wysokość 1 -2 cm i zagotowuję. Na rondelku ustawiam miskę, której dno jest powyżej gotującej się wody i jedynie para wodna ogrzewa zawartość miski. Moc palnika ustawiam na średnią.

Cały czas mieszam trzepaczką lub mikserem na średnich obrotach i stopniowo dodaję łyżka po łyżce wino. Podgrzewam i mieszam masę przez następne około 5 – 6 minut, aż otrzymam jednolitą, puszystą i kremową konsystencję. Podczas miksowania krem gęstnieje. Bardzo ważna jest cierpliwość i staranność podczas ubijania kremu. Uważaj, aby nie doprowadzić do zagotowania się masy. Prawidłowo zrobione zabajone jest gęste i idealnie oblepia owoce oraz biszkopty.

Rozlewam deser zabajone do pucharków

zabajone w pucharku

Kremowy deser przelewam do ozdobnych pucharków. Dodaję ulubione owoce lub zatapiam podłużne biszkopty. Deser możesz oprószyć kakao lub startą czekoladą.

porcja zabajone na biszkopcie

Deser zabajone podaję na ciepło zaraz po zrobieniu. Możesz też podać na zimno po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Miej jednak na uwadze, że alkohol może się wówczas wytracić z kremu i trzeba będzie całość ponownie wymieszać przed podaniem.

Zabajone oprócz deseru może być też wykorzystany jako krem do tortu. Jeśli chcesz otrzymać zabajone o intensywnym kolorze, to użyj ciemnego cukru trzcinowego.

Smacznego!

1 thought on “Zabajone czyli przepis na włoskie zabaglione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *