Szakszuka – najlepszy przepis pod słońcem

4 min read
Szakszuka - najlepszy przepis pod słońcem

Poznaj najlepszy, klasyczny przepis na Szakszuka (shakshuka). To pyszny pomysł na kolorowe i orientalne śniadanie lub kolację w weekend. Jestem pewna, że razem ze mną krok po kroku zrobisz najlepszą szakszukę.

Szakszuka to syta i jednocześnie dietetyczna potrawa z jajek gotowanych w sosie pomidorowym z dodatkiem: czosnku, kminu i papryki. Przyprawy komponują się idealnie ze słodkością jajek i pomidorów. Szakszuka przywędrowała do Polski z bliskiego wschodu, gdzie jest bardzo popularna. Słowo shakshuka oznacza mieszankę lub wielki bałagan. Taka właśnie jest potrawa, do której oprócz jajek i pomidorów, możemy dać dosłownie wszystko. Mogą to być sery, mięso lub inne warzywa (cukinia, papryka, cebulka). W każdej wersji szakszuka smakuje wybornie. Dziś zapraszam na klasyczny przepis.

Szakszuka – składniki:

Kaloryczność: 85 kcal w 100 g.

  • 400 g pomidorów (świeżych lub z puszki)
  • 3 jajka (o temperaturze pokojowej)
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • po sporej szczypcie soli i zmielonego pieprzu cayenne (ewentualnie tradycyjny czarny)
  • dodatkowo świeża bazylia, kolendra lub szczypiorek

Szakszuka – przepis oryginalny. Do oryginalnej szakszuki dodajemy: cebulkę, czosnek, paprykę czerwoną, paprykę chilli, pomidory, zielone oliwki, jaja, ser owczy oraz kmin rzymski, paprykę mieloną i pastę harrisa.

Szakszuka na patelni oraz na talerzu
szakszuka na patelni udekorowana listkami mięty

Sposób wykonania szakszuki

Szakszuka to orientalna potrawa, którą wykonujemy na patelni z grubym dnem (u mnie żeliwna). Zanim przystąpisz to zrobienia dania, przeczytaj cały opis, w którym podaję cenne wskazówki oraz alternatywne składniki. Przygotuj również od razu wszystkie składniki, aby wszystko płynnie i sprawnie wykonać. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Dlatego wyjmij je wcześniej z lodówki.

Krok 1 – przygotowuję produkty

Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skórki. Następnie usuwam twarde końcówki od szypułki oraz kroję w ćwiartki i kostkę. Jeśli zimową porą nie masz dostępu do świeżych pomidorów, to użyj z puszki.

Czosnek obieram z łupinek i drobno siekam.

Krok 2 – smażę pomidory

Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam posiekany czosnek. Całość mieszam i przez chwilę podsmażam.

Następnie wrzucam pokrojone w kostkę pomidory i oprószam przyprawami (łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki kminu oraz po sporej szczypcie soli i zmielonego pieprzu). Całość mieszam drewniana łyżką i smażę na średnim ogniu przez około 6 – 8 minut, aż pomidory zmiękną. Możesz też dusić pod przykrywka na mniejszym ogniu, W zależności jaką chcesz otrzymać strukturę, możesz często mieszać i uzyskać przecier lub wymieszać tylko na początku i zachować strukturę pomidorów. Często dodaję w tym momencie także łyżeczkę koncentratu pomidorowego, dla poprawy smaku oraz intensywnego koloru czerwieni. Jeśli mam natomiast mało słodkie pomidory, to sos posypuję 1 lub 2 szczyptami soli i całość mieszam.

Krok 3 – wbijam jajka

sos z wgłębieniami na jajka

W aromatycznym sosie pomidorowym robię 3 wgłębienia (jak na moim zdjęciu powyżej), w które wbijam 3 jajka i oprószam solą do smaku. Obok jajek możesz też położyć kawałki ulubionego sera (kozi, mozzarella lub typu feta).

apetyczna szakszuka podczas smażenia

Całość przykrywam i duszę na średnim ogniu, aż białka się zetną przez około 4 – 5 minut. Nie za długo, aby żółtka były płynne. Dzięki przykryciu, szybciej zetną się białka. Nie mieszam, bo wyszłaby mi wówczas turecka jajecznica – manemen, którą przy okazji także polecam.

Gdy szakszuka będzie gotowa, zdejmuję z ognia i posypuję świeżym szczypiorkiem, bazylią lub kolendrą.

Orientalna potrawa smakuje wyśmienicie ze świeżym i chrupiącym pieczywem, którym wycieramy resztki sosu na patelni lub talerzu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *