Racuchy na kefirze

4 min read
racuchy na kefirze

Racuchy na kefirze to mój smak z dzieciństwa. Moja babcia i mama bardzo często smażyła je na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Są delikatne, puszyste, chrupiące, lekkie i smakują jak u babci. Moje dzieci uwielbiają z kwaśnym jabłkiem i posypane cukrem pudrem. Zapraszam po prosty i szybki przepis, który uda się każdemu.

Dzięki temu, że do racuchów na kefirze używam proszku do pieczenia, ciasto nie musi wyrastać i szybko mogę usmażyć. Latem zamiast standardowych jabłek do racuchów możesz dać inne, sezonowa owoce: wiśnie, maliny, jagody, borówki. Kiedyś moja babcia robiła takie racuchy na prawdziwym, zsiadłym mleku. Dziś łatwiej jest kupić naturalną maślankę lub kefir.

Racuszki wykonasz w 15 minut i usmażysz je z ogromną przyjemnością w 20 minut.

Racuchy na kefirze – składniki.

Kaloryczność: 230 kcal w 100 g. Szklanka to pojemność 250 ml. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 300 g mąki pszennej: zwykła lub tortowa (2 pełne szklanki)
  • 400 ml kefiru (ewentualnie maślanki naturalnej lub jak kiedyś na prawdziwym, zsiadłym mleku)
  • 2 średnie jajka rozmiar L
  • 2 średnie jabłka (lub inne sezonowe owoce)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru (lub zwykłego w kryształkach)
  • pół łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia (około 200 – 250 ml)
  • cukier puder do posypania
na zdjęciu puszyste racuchy na kefirze
na zdjęciu półmisek racuchów na kefirze

Sposób wykonania racuchów na kefirze.

Do przygotowania puszystych racuchów na kefirze potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, rózgi kuchennej lub miksera, patelni.

Wszystkie składniki na racuchy powinny być w temperaturze pokojowej. Dlatego szczególnie kefir oraz jajka wyjmuję wcześniej z lodówki, aby się ogrzały.

Do miski wlewam 400 ml kefiru i wbijam 2 jajka (oba składniki koniecznie w temperaturze pokojowej). Wszystko mieszam za pomocą widelca lub rózgi kuchennej.

Następnie wsypuję 2 szklanki mąki pszennej wraz z łyżeczką proszku do pieczenia. Wsypuję 2 płaskie łyżki cukru i pół łyżeczki soli. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie rózgą kuchenną. Możesz także użyć miksera (średnie obroty). Mieszam krótko do czasu, aż składniki się połączą.

na zdjęciu kefirowa masa na racuchy

Jabłka obieram, przekrawam i usuwam gniazda nasienne i ogonki. Następnie kroję w kostkę lub plasterki, dodaję do ciasta i mieszam. Otrzymuję gęste ciasto na racuchy. Gotowe ciasto przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam na 15 minut, aby odpoczęło. W tym czasie przygotowuję patelnię oraz olej.

PS. Jeśli chcesz, aby racuchy były bardzo puszyste, to dodaj oddzielnie żółtka i ubite na sztywną pianę białka. Pianę z białek połącz na sam koniec mieszając delikatnie drewniana łyżką.

Smażę racuchy na kefirze.

na zdjęciu smażę racuchy na kefirze

Rozgrzewam szeroką patelnię z grubym dnem. Wlewam warstwę około 3 – 5 mm oleju. Na rozgrzany tłuszcz za pomocą łyżki wykładam od 3 do 4 placuszków. U mnie 1 racuch powstaje z 1 czubatej łyżki ciasta. Smażę na średnim ogniu (minimalnie mniejsza niż średnia moc) z każdej strony na rumiano. Pierwszą stronę smażę przez około 3 minuty, a drugą stronę przez około 2 – 2,5 minuty. Jeśli racuchy smażą się na rumiano szybciej, to zmniejsz ogień. Jeśli natomiast dłużej, to zwiększa ogień. Przy ostatnich partiach racuchów uzupełniam ubytek oleju. Po usmażeniu oczywiście odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Racuchy na kefirze są już gotowe i smakują wybornie, jak u babci.

na zdjęciu półmisek racuchów oprószonych cukrem pudrem

Jeśli lubisz racuchy na drożdżach to polecam tradycyjne racuchy drożdżowe. Dla osób będących na diecie, polecam także racuchy drożdżowe pieczone w piekarniku.

Racuchy najlepsze są na ciepło, posypane cukrem pudrem.

Życzę smacznego!

7 thoughts on “Racuchy na kefirze

  1. Czy racuchy można upiec w piekarniku zamiast smażyć? Czy w tym celu należy wprowadzić zmiany w przepisie, poza dodaniem.tłuszczu do ciasta, bo to chyba będzie niezbędne?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.