Pierś kurczaka pieczona z serem i warzywami

4 min read
Pierś kurczaka pieczona z serem i warzywami

Aromatyczna pierś kurczaka pieczona z serem i warzywami jest smaczna i soczysta. Mięso jest delikatne i wszystkie składniki wzajemnie się uzupełniają smakowo i kolorystycznie. To bardzo prosty, szybki i efektownie wyglądający obiad, który zachwyci każdego. Zobacz jak krok po kroku zrobić pysznego kurczaka z nadzieniem serowo warzywnym.

Pierś z kurczaka bardzo często gości na moim stole. Jest przede wszystkim dietetyczna i łatwa w obróbce. Dlatego jest głównym składnikiem wielu potraw na moim blogu. Robię z niej kotlety i kotleciki oraz dodaję do sałatek. Pierś kurczaka jest także uniwersalną potrawą, którą możesz podać z wieloma dodatkami takimi jak: ziemniaki (gotowane lub pieczone), ryż, kasza, frytki lub kromka chleba.
Ponad rok temu robiłam tradycyjną pierś z kurczaka z piekarnika, a tym razem zapraszam na wersję z serem i warzywami. Piersi kurczaka wystarczy naciąć i nadziać porcjami żółtego sera oraz ulubionych warzyw. Wykorzystałam zwykły ser żółty, szpinak, paprykę. Możesz też użyć: innych odmian sera (feta, mozzarella), pieczarek, oliwek, pomidorki koktajlowe, salami, wędzonego boczku lub innych ulubionych wędlin.

pieczona pierś kurczaka z serem i warzywami w pionie

Pierś kurczaka z serem i warzywami – składniki:

  • 400 g piersi kurczaka
  • 70 g sera żółtego (ewentualnie feta lub mozzarella)
  • 3 – 4 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • 1 mała lub pół średniej papryki czerwonej
  • garść listków szpinaku
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
przygotowane składniki: pierś szpinak ser i papryka

Dodatkowe przyprawy do mięsa:

  • łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki
  • pół łyżeczki suszonego czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich lub przyprawy do drobiu

Jak zrobić pierś kurczaka z piekarnika z serem i warzywami?

Do zrobienia obiadu potrzebować będziemy: miski, płaskiej blachy piekarnika lub naczynia żaroodpornego. Zanim przystąpisz do pieczenia piersi kurczaka, przeczytaj cały opis. Podaję w nim szczegóły wykonania oraz zamienniki składników.

Krok 1.

Mięso kurczaka dokładnie myję pod bieżącą i zimną wodą. Następnie usuwam ewentualne błonki, ścięgna lub kostki. Podwójną pierś z kurczaka dzielę na dwie równe części.

Każdą pierś nacinam w poprzek w 3 miejscach do 2/3 wysokości mięsa i wrzucam do miski. Ważne jest, aby nie przepołowić porcji mięsa. Nacięte sztuki mięsa obtaczam w równomiernie w oleju lub oliwie. Następnie oprószam przyprawami z każdej strony i wcieram w mięso. Jeśli masz czas, możesz przykryć miskę i włożyć do lodówki na 1 godzinę, w celu zamarynowania.

Krok 2.

Ser żółty kroję plastry i przekrawam na pół lub w paski.
Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne i kroję w paski. Zamiast papryki możesz użyć pomidora, którego należy umyć i pokroić w pół plasterki. Polecam także pomidorki koktajlowe (umyć i przekroić na pół).
Świeże listki szpinaku myję pod bieżącą oraz chłodną wodą i odsączam. Jeśli masz szpinak mrożony, to rozmroź go i odsącz.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.

W każde nacięcie piersi kurczaka wkładam:

  • paski sera żółtego
  • kilka listków szpinaku
  • 2 paski papryki lub pół plastra pomidora lub przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
2 piersi kurczaka nadziane serem papryką i szpinakiem

Tak przygotowane piersi kurczaka umieszczam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą lub olejem i przykrywam przykrywką. Możesz też użyć płaskiej blaszki piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Ale wówczas pierś nie będzie przykryta i ser może się za bardzo spiec. Radziłabym wówczas nadziać nacięcia piersi warzywami i piec bez termoobiegu z opcją grzania góra i dół, a następnie na 5 – 7 minut przed końcem wyjąć i dodać kawałki sera.

Krok 3.

Naczynie żaroodporne z potrawą umieszczam na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Następnie zdejmuję pokrywkę naczynia żaroodpornego i piekę jeszcze przez około 10 – 15 minut. Ostateczny czas pieczenia (35 – 40 minut) zależy przede wszystkim od wielkości piersi kurczaka. Pod koniec obserwuję i gdy się zarumieni, wyjmuję z piekarnika. Papryka jest idealnie miękka i nie przypalona, a szpinak zachowuje soczystość. Jednak najważniejszy jest fakt, że ser jest idealnie ciągnący i nie przypalony.

Krok 4.

Pierś kurczaka nadziana serem i warzywami jest już gotowa. Podaję na gorąco wraz z ulubionymi dodatkami: ziemniakami (pieczone lub gotowane), frytkami, ryżem, kaszą lub kromką chleba. Bardzo lubię potrawę w towarzystwie dietetycznej sałatki lub surówki.

pierś z kurczka z piekarnika

Prostsza wersja potrawy:

pierś kurczaka z piekarnika.

Życzę smacznego!

1 thought on “Pierś kurczaka pieczona z serem i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *