Puszysty sernik królewski

5 min read
Najlepszy sernik królewski

Najlepszy przepis na puszysty sernik królewski na dużą blachę, który zawsze wychodzi. Wspaniała propozycja na zbliżające się Święta Wielkanocne. Sernik na kruchym, ciemnym spodzie i puszystej masie serowej jest naprawdę prosty do zrobienia, a smakuje bajecznie. Zarówno podczas wyrabiania ciasta, jak i pieczenia, pachnie nieziemsko, aż nie można się doczekać degustacji. Sernik ma jedną wadę, nie da się skończyć na jednym kawałku, szybko znika z talerza.

puszysty sernik wiedeński

Składniki na sernik królewski.

Szklanka u mnie ma pojemność 250ml. Kaloryczność: 345 kcal / 100g.

Ciasto.

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki ciemnego kakao (używam DecoMorreno z wiatrakiem na obrazku)
  • 250 g masła
  • pół szklanki cukru

Jeśli jest problem z połączeniem się składników dodaję 1 lub 2 płaskie łyżki śmietany.

Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Ja wyciągam je z lodówki na godzinę przed przygotowywaniem sernika.

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 5 średnich jajek
  • 3/4 cukru
  • 1 budyń waniliowy (proszek) . Ewentualnie możesz zastąpić 3 łyżkami skrobi (mąki) ziemniaczanej i kilkoma kroplami ekstraktu waniliowego.
  • 100g masła

Sposób wykonania.

Puszysty sernik królewski na dużą blachę to idealna propozycja na Święta Wielkanocne, Święta Bożonarodzeniowe, urodziny, imieniny, chrzciny i pozostałe rodzinne spotkania. Zawsze będzie hitem i zachwyci gości swoim lekkim, puszystym smakiem i efektownym wyglądem. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i zawsze się udaje. Przed zrobieniem sernika przeczytaj cały opis oraz wskazówki na końcu przepisu. Przedstawiam dokładny opis przygotowania ciasta krok po kroku wraz ze zdjęciami.

Przygotowuję kruche ciasto.

składniki na kruche ciasto

Do dużej miski wsypuję: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz proszek do pieczenia, wbijam żółtka i dodaję cukier. Zimne masło kroję w kostkę i wrzucam do miski. Rękami wyrabiam gładkie ciasto, jeśli jest problem z połączeniem się składników dodaję 1 lub 2 płaskie łyżki śmietany. Ciasto formuję w kulę, zawijam w woreczek i wkładam do lodówki na 30 minut.

kakaowa kula kruchego ciasta

W tym czasie przygotowuję puszystą masę serową.

Masło roztapiam w niewielkim rondelku. Jajka z cukrem pudrem miksuję na najwyższych obrotach przez 3 minuty do momentu, aż cukier się rozpuści. Wsypuję budyń waniliowy,

budyń w proszku do masy kremowej

a następnie dodaję stopniowo za pomocą łyżki twaróg z wiaderka i cały czas miksuję na średnich obrotach do momentu, aż składniki się połączą.

dodaję twaróg

Na koniec wlewam roztopione i przestudzone masło.

dodaję rozpuszczone masło

Masę ponownie miksuję do połączenia składników. Poniżej na zdjęciu gotowa masa serowa:

gotowa masa serowa

Tworzę warstwy sernika.

Przygotowuję tortownicę o średnicy 26 cm, wyścielam ją papierem do pieczenia, najlepiej samo dno. Piekarnik nastawiam na 170 stopni C. Ciasto możemy też zrobić na dużą blachę prostokątną o wymiarach max 23 x 27 cm lub 20 x 30cm. Mniejsza blacha lub tortownica się nie nadaje, gdyż ciasto się nie zmieści.

taruję kruche ciasto na spód

Z lodówki wyjmuję ciasto, dzielę na dwa równe kawałki. Jeden kawałek trę na tarce z dużymi oczkami, a wiórki układam na spód blaszki (można wiórki delikatnie przyklepać do blaszki, ja tak nie zrobiłam, ale wizualnie lepiej by chyba ciasto wyglądało po przekrojeniu ). Na tą warstwę wylewam masę serową.

wylana warstwa masy serowej

Drugi kawałek również ścieram na wiórki i posypuję nimi ciasto. Tworzę w ten sposób wierzchnią warstwę ciasta.

Masa serowa jest dość rzadka, ale tak ma być. Nie zaszkodzi to zupełnie naszemu wypiekowi. Bez obaw starte wiórki z kruchego, kakaowego ciasta nie toną w masie serowej. Jak widać na zdjęciu poniżej tworzą sztywną warstwę na górze sernika.

kruche ciasto na wierzchu

Sernik wkładam do rozgrzanego piekarnika na drugą półkę od dołu i piekę równą godzinę (opcja grzałki: góra dół bez termoobiegu) w temperaturze 170 stopni C. Masa sernika z pewnością będzie jeszcze płynna, dlatego po tym czasie piekarnik wyłączam i zostawiam w nim ciasto na 20 minut. Po tym czasie piekarnik lekko uchylam i ponownie zostawiam ciasto na 20 minut.

Takie zabiegi sprawią, że sernik królewski przede wszystkim nie opadnie w wyniku szoku termicznego.

duża blacha sernik królewski

Wskazówki.

  1. Masy serowej nie miksuję za długo, ponieważ urosłaby za duża i mogłaby opaść podczas pieczenia.
  2. Używam dobrej jakości twarogu z wiaderka oraz kakao. Oba składniki z pewnością mają bardzo duży wpływ na efekt końcowy ciasta.
  3. Budyń możesz oczywiście zastąpić 3 łyżkami skrobi (mąki) ziemniaczanej oraz kilku kropli ekstraktu waniliowego / cytrynowego lub śmietankowego.
  4. Sernik studzę w piekarnika 2 x po 20 minut. Dzięki temu nie pęka i nie opada.
  5. Po ostygnięciu sernik oczywiście odkładam na kilka godzin do lodówki lub inne chłodne miejsce np balkon. Puszysta masa serowa zgęstnieje i Sernik Królewski nadaje się do delektowania. To mój ulubiony sernik. Bardzo szybko znika z talerza.
  6. Sernik królewski z pewnością pyszny jest zaraz po ostudzeniu, ale najsmaczniejszy będzie po 2 lub 3 dniach od upieczenia. Kruche ciasto przenika wilgocią masy serowej, łatwo się kroi i świetnie smakuje. Ciasto przechowywane w chłodnym miejscu długo zachowuje świeżość. Idealnie nadaje się na przygotowanie kilka dni przed świętami.

Zobacz także moje pozostałe serniki:

1 thought on “Puszysty sernik królewski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *