Surówka z kiszonej kapusty i cebuli

3 min read
surówka z kapusty kiszonej

Bardzo prosta i szybka surówka z kiszonej kapusty oraz cebuli polana oliwą z oliwek. Lubię przełamanie słodko kwaśnego smaku. Pasuje niemal do każdego obiadu. Każdy ma swoją ulubioną wersję. Sprawdź koniecznie jak ja przygotowuję tą klasyczną surówkę do drugiego dania.

Każdego roku kisimy kapustę z dodatkiem marchewki. Jest świetną bazą do wielu potraw np wigilijnych krokietów z kiszoną kapustą i grzybami lub pierogów z kapustą i grzybami. Jednak najczęściej przygotowuję z niej surówkę do drugiego dani. Surówka z kiszonej kapusty pasuje do większości obiadów: mięsnych, rybnych czy typowo ziemniaczanych. Osobiście nie wyobrażam sobie podać na stół pyzy ziemniaczane z mięsem bez tej surówki.

Surówka z kiszonej kapusty i cebuli – składniki.

  • 500 g kapusty kiszonej (waga po odciśnięciu soku) *
  • 1 średnia cebula (może być biała lub czerwona)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (olej roślinny)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 szczypty pieprzu czarnego
  • Kupna kapusta kiszona rzadko kiedy jest dobrej jakości. Najczęściej śmierdzi lub jest kwaszona zamiast tradycyjnie kiszona. Każdej jesieni robimy domową kapustę kiszoną. Zobacz przepis na kapustę kiszonej do słoika. W mojej kapuście kiszonej jest dużo marchewki, dlatego nie dodaję jej dodatkowo do surówki. Jeśli masz kapustę kiszoną ze znikomą ilością marchwi, to dodaj 1 starowaną sztukę.

Z czasem kapusta kiszona staje się coraz bardziej kwaśna. Dlatego po ukiszeniu w glinianym pojemniku, przechowuję ją zamkniętą w słoikach w chłodnym miejscu. Przed zrobieniem surówki, sprawdź czy kapusta ma odpowiednią kwasowość. Jeśli masz zbyt kwaśną kapustę, to przed dodaniem do surówki, opłucz ją na durszlaku pod bieżącą wodą i odcedź. Jeśli kapusta jest za mało kwaśna, to dodaj soku z cytryny.

na zdjęciu surówka z kapusty kiszonej na tle obiadu

Sposób wykonania surówki z kapusty kiszonej i cebulki.

Do przygotowania surówki potrzebować będziemy większej salaterki lub miski oraz noża i deski do krojenia. Zobacz jak w prosty sposób krok po kroku zrobić surówkę do obiadu.

Kapustę kiszoną odciskam z soku. Sprawdzam jej smak. Jeśli jest bardzo kwaśna, to płuczę w wodzie. Jeśli jet za mało kwaśna, to dodaję soku z cytryny. Moja, domowa kapusta kiszona jest idealna, więc najczęściej nic z nią nie robię. Możesz dodatkowo poszatkować kapustę nożem. Ja tego nie robię. Wrzucam do większej salaterki.

Cebulę obieram i kroją w kostkę. Wrzucam do kapusty kiszonej.

Całość oprószam cukrem oraz świeżo zmielonym pieprzem do smaku.

na zdjęcku składniki na surówkę z kapusty kiszonej i cebulki

Polewam oliwą i dokładnie mieszam ze sobą. Surówka jest już gotowa do podania na stół. Jeśli chcesz, możesz udekorować ją natką pietruszki. Smacznego.

Polecam mój sprawdzony, rodzinny przepis na kapustę kiszoną do słoika. Surówkę z kiszonej kapusty i cebulki możesz podać do :

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *