Jak ugotować ryż?

4 min read
ryż ugotowany na sypko

Ryż to uniwersalny dodatek do wielu dań. Doskonale zastępuje ziemniaki oraz kasze. Ryż sypany jest smaczniejszy od pakowanego w torebkach, ale trochę trudniejszy w gotowaniu. Zastanawiasz się jak ugotować ryż na sypko lub w torebce? Istotne są proporcje ryżu i wody. Dowiedz się ile wsypać ryżu na litr wody. Poznaj instrukcję krok po kroku i wskazówki, jak ugotować ryż.

Składniki:

Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 130 kcal w 100g.

  • szklanka ryżu (około 220g)
  • 1 i 1/2 lub 2 szklanki wody *
  • 1/4 łyżeczki soli

Jeśli używam ryżu do obiadu i chcę by był miękki to dodaję 2 szklanki wody. Natomiast gdy chcę użyć ryżu do sałatki i chcę by był sypki, to dodaję 1 i 1/2 szklanki wody. Częstym błędem jest gotowanie ryżu w zbyt dużej ilości wody, co prowadzi do rozgotowania.
Czas gotowania białego ryżu wynosi najczęściej od 12 do 15 minut. Są jednak odmiany, które gotują się dłużej. Przykładowo ryż długoziarnisty gotujemy przez 30 minut. Najdłużej gotuje się ryż brązowy przez około 50 minut. Przed ugotowaniem, sprawdź informacje na opakowaniu.

Jak ugotować ryż na sypko?

Do ugotowania idealnego ryżu na sypko potrzebować będziemy garnka. Przyda się także sitko lub durszlak do opłukania ryżu.

Krok 1.
Pierwszym krokiem jest opłukanie ryżu ze skrobi, która odpowiada za sklejanie się ziaren. W tym celu wsypuję ryż na sito kuchenne lub durszlak. Płuczę pod bieżącą i chłodną wodą, mieszając łyżką lub potrząsając. Czynność przeprowadzam, aż spływająca wodą przestanie być mleczna od skrobi. Proszę nie przesadzać z długim czasem płukania. Ryż użyjemy do potraw obiadowych, a nie do wina z ryżu (tu potrzebna jest klarowność).

Krok 2.
W garnku zagotowuję osoloną wodę. Do wrzącej wody wrzucam opłukany ryż i od razu mieszam, aby się nie skleił z dnem. Gdy wodą ponownie się zagotuje, zmniejszam ogień tak, aby woda tylko lekko bulgotała. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 12 – 15 minut co jakiś czas mieszając. Dzięki przykryciu, nie ucieka nam para wodna, a ryż wchłania wodę podczas gotowania.
Po upływie 12 – 15 minut zdejmuję garnek z ognia i sprawdzam, czy konsystencja ryżu mi odpowiada oraz czy ryż wchłonął wodę. Jeśli nie to przykrywam czysta ścierką kuchenną i pozostawiam przez 2 minuty na spęcznienie.

Krok 3.
Po ugotowaniu ryż zlewam do sita lub durszlak i chwilę płuczę pod zimną i bieżącą wodą. Dzięki temu pozbywam się pozostałej skrobi. Ryż jest sypki i idealnie ugotowany. Podczas odcedzania z wody, mieszam ryż widelcem. Dzięki temu będzie sypki i pulchny.

na zdjęciu ryż ugotowany na sypko

Ryż spożywam najczęściej jako dodatek do drugiego dania zamiast ziemniaków lub kaszy. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Posiada 130 kcal w 100 g. Bardzo często wykorzystuję ryż do sałatek. Doskonale nadaje się także do gołąbków – sprawdź gołąbki z młodej kapusty zapiekane w piekarniku. Po całkowitym ostygnięciu nadmiar ryżu umieszczam w lodówce i przetrzymuję pod przykryciem do 3 dni. Doskonale nadaje się jako wypełnienie zupy np: pomidorowej lub rosołu.

Jak ugotować ryż w torebce?

Przed przystąpieniem do gotowania ryżu w torebce, przeczytaj instrukcję producenta.

W garnku zagotowuję osoloną wodę w takiej ilości, aby zakryła torebkę. Wrzucam saszetkę z ryżem do wrzątku. Gotuję pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut – sprawdź na opakowaniu. Po tym czasie wyjmuje torebkę ryżu, rozcinam i odcedzam na durszlaku. Podaję na talerzu do obiadu w alternatywie do ziemniaków, kaszy lub makaronu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *