Pierogi z kapustą i grzybami

6 min read
Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogów z kapustą i grzybami nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Poznaj mój sprawdzony przepis na typowo wigilijne pierogi. Zobacz jak krok po kroku przygotować je, by na pewno się udały.

Składniki

Składniki na ciasto oraz farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów.

Ciasto na pierogi:

  • 0,5 kg mąki
  • 300 ml gorącej wody
  • łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól

Zobacz jak krok po kroku zrobić wigilijne pierogi

Krok 1. Przygotowuję grzyby

Robienie pierogów z kapustą i grzybami musimy przede wszystkim zaplanować co najmniej dzień wcześniej. Dlatego, że musimy namoczyć grzyby suszone, minimum na 12 h przed robieniem farszu.

Oczywiście najlepsze pod względem smaku są suszone prawdziwki, ale jeśli posiadamy inne grzyby, nie szkodzi, jak najbardziej będą się nadawały do naszej potrawy. Osobiście wolę same kapelusze grzybów aczkolwiek mogą być ich różne części. Grzyby wrzucamy do miski i zalewamy zimną wodą (może być prosto z kranu).

Krok 2. Odsączam wodę z grzybów i kroję.

Po procesie namaczania grzyby zdecydowanie zwiększa swoją objętość, ale też zmiękną i właśnie o to nam chodziło. Woda z ich moczenia stanie się brunatna. Po odsączeniu grzybów oczywiście nie wylewamy jej, gdyż przyda nam się do duszenia farszu na pierogi.

Odsączone grzyby kroimy na bardzo drobne kawałeczki.

Krok 3. Przygotowuję kapustę kiszoną.

Czas przygotować kapustę kiszoną. Musimy ją najpierw opłukać pod bieżącą wodą, a następnie drobno posiekać. Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy zimną woda, dodajemy 3 liście laurowe i ze 4 ziarenka liścia laurowego. Kapustę gotujemy na niewielkim ogniu około 30 – 40 minut. Po tym czasie odsączamy ja na sitku.

Krok 4. Przygotowuję cebulę o rozgrzewam patelnię.

W między czasie obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy cebulkę ale tylko do momentu aż się zeszkli, nie rumienimy jej.

Krok 5. Całość duszę na patelni.

Następnie dodajemy posiekane suszone grzyby i całość chwilkę dusimy, oczywiście cały czas pilnując, by nasz farsz przede wszystkim nie przypalił się. Na koniec dodajemy kapustę kiszoną, całość mieszamy i podlewamy leciutko wodą z moczenia grzybów. Nie wlewamy całej ilości tylko podlewamy stopniowo, tak aby woda nadążała odparować. Z pewnością farsz do pierogów z grzybami nie może być zbyt mokry.

Cały ten proces trwa około 30 minut, na koniec jeszcze farsz przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą, po tym czasie wszystkie nasze komponenty są miękkie i nadają się do użycia jako farsz.

Krok 6. Czas przygotować ciasto na pierogi.

Do dużej miski wsypuję mąkę pszenną (najlepiej typ 500). Dodaję masło do gorącej wody i czekam aż się rozpuści. Do mąki dodaje sól oraz wlewam gorąca wodę. Na początku całość mieszam drewnianą łyżką. Następnie gdy całość w wyniku wymieszania wstępnego lekko ostygnie, zaczynam wyrabiać ciasto rękami.

W momencie gdy ciasto zrobi się jednolite, a przy okazji nie nazbyt lepiące, formuje kule. Odkładam ciasto do miski i przykrywam ściereczką. Odstawiam na blat kuchenny na minimum 30 minut. Ciasto musi „odpocząć”. Tak nazywam ten proces, dzięki niemy ciasto jest przede wszystkim bardziej elastyczne, lepiej się wyrabia i wałkuje.

Krok 7. Przygotowuję stolicę, ciasto i farsz.

Po tym czasie ciasto wyjmuje na przygotowaną wcześniej stolnice przyprószoną mąką. Mąkę oraz wałek i farsz z grzybami najlepiej mieć blisko siebie w trakcie całego procesu robienia pierogów.

Krok 8. Wałkuję ciasto i wycinam krążki na pierogi.

Przygotowana wcześniej kulę ciasta dzielę na 3 części. Jedną zostawiam na stolnicy, pozostałe wkładam do miski i przykrywam ściereczką (może być wilgotna) by nie wysychały. Warto tez sobie wcześniej przygotować tacki na gotowe pierogi, przyprószone lekko mąką.

Pozostawioną na stolnicy cześć lekko oprószam mąką, ale bardzo nieznacznie tylko tak, by nie lepiło się do wałka (zbyt duża ilość mąki spowoduje, że będziemy mieć kłopot by je zlepić). Wałkuję na dość cienki placek grubość około 2 – 3 mm. W naszym przypadku z pewnością lepiej ciut za grubo niż za cienko, ostatecznie możemy jeszcze rozciągnąć kółko w rękach. Z placka za pomocą szklanki lub specjalnego kółka do pierogów wycinamy koła. Pozostałe części ciasta z wycinanki wracają z powrotem do miski z ciastem pod przykrycie ściereczki.

Krok 9. Nakładam farsz.

Na środek każdego kółka nakładam łyżeczkę farszu z kiszonej kapusty i grzybów. Składam na pół i sklejam brzegi. W przypadku braku wprawy w sklejaniu, możemy oczywiście pomóc sobie specjalnym urządzeniem do robienia pierogów, które można nabyć za grosze w każdym sklepie z gadżetami do kuchni (jest to takie kółko z falbanką).

Krok 10. Uformowane pierogi układam na tacce.

Pierogi na tacce
Pierogi na tacce gotowe do gotowania.

Gotowe sklejone pierogi układamy na oprószonej mąka tacce i przykrywamy lekko wilgotna ściereczką. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

Krok 11. Gotuję pierogi w osolonym wrzątku.

Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze maksymalnie 5 minut, po czym wyławiamy łyżka cedzakowa i osączamy chwilkę na sicie.

Pierogi gotujemy partiami, nie więcej niż 20 sztuk na duży garnek wody. Pamiętajmy również by woda nie gotowała się zbyt mocno, ponieważ mogą się rozpaść, ale też nie zbyt słabo (nasiąkną wodą ale nie ugotują się). Musi to być delikatne bulgotanie.

Krok 12. Podaję pierogi na 2 sposoby.

Gotowe już pierogi możemy spożywać na bieżąco z podsmażona na rumiano cebulka lub możemy je również odsmażać na patelni.

Usmażone pierogi z kapustą i grzybami
Usmażone pierogi z kapustą i grzybami.

PS.
Ponieważ przed kolacją wigilijną jest bardzo dużo innej pracy, dość czasochłonnej, ja pierogi z kapustą i grzybami robię dzień wcześniej. Następnie obgotowuję tylko (wyciągam tak po około 3 minut od wypłynięcia), dobrze studzę , po czym przelewam lekko olejem i mieszam partiami w misce. Wkładam do lodówki i na drugi dzień krótko obgotowuję, albo podsmażam na patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *