Moczenie śledzi jak namoczyć śledzie?

5 min read
Moczenie śledzi

Śledzie mają nieprzyjemny zapach i smak. Poznaj mój prosty i skuteczny sposób na moczenie śledzi. Dowiedz się jak moczyć śledzie oraz w czym i jak długo należy je moczyć. Razem usuniemy sól oraz specyficzny aromat i smak. Po moczeniu śledzie będą także miększe, jaśniejsze i łatwiejsze w dalszej obróbce. Podpowiem również jakie śledzie wybrać i na co zwrócić uwagę.

Przed świętami mamy przede wszystkim bardzo mało czasu i często podczas zakupów nie zastanawiamy się nad rodzajem śledzi. To duży błąd, ponieważ śledzie pomimo tego, że są surowe bardzo często nie są świeże, a także niezdrowe z powodu użytych konserwantów. Aby przyrządzić ze śledzi tradycyjne, wigilijne potrawy musimy je najpierw wymoczyć z soli. Proces moczenia nie jest pracochłonny. Zobacz jak to skutecznie zrobić, aby delektować się ich oryginalnym smakiem.

Rodzaje śledzi, jakie wybrać?

Najpopularniejsze i najchętniej wybierane przez klientów są tzw. matiasy. Mniej popularne, bo dostępne jedynie w sklepach rybnych są filety śledzi z beczki oraz całe śledzie. 2 ostatnie formy są najczęściej przeze mnie kupowane z racji ich naturalności i braku szkodliwych konserwantów. Sól jest najzdrowszym i przede wszystkim naturalnym konserwantem dla ryb. Do tzw. matiasów dodawane są fosforany. Słone śledzie prosto z beczki są bardziej pracochłonne, ale warto poświęcić swój czas.

Poznaj moje sprawdzone i proste metody moczenia śledzi

W zależności od tego jaki rodzaj śledzi wybierzesz oraz jakiej wielkości, pomogę dobrać czas i metodę ich moczenia.

Moczenie tzw. matiasów

Śledzie tzw. matiasy moczymy od 1 do 2 godzin. Jeśli trafią się słone matiasy to moczenie możesz wydłużyć. Najczęściej matiasy są tak mało słone (pytanie czym są konserwowane?), że nie trzeba ich moczyć. Wystarczy samo opłukanie w bieżącej, chłodnej wodzie. Nie trzeba usuwać z nich skórki.

Moczenie śledzi z beczki

Wymoczone śledzie
Wymoczone śledzie po kilkunastu godzinach.

Najczęściej kupujemy filety śledzi z beczki. Słone śledzie prosto z beczki moczę w zimnej wodzie przez kilkanaście godzin i kilkukrotnie podmieniam wodę. Niekiedy w dobrych sklepach rybnych dostępne są całe śledzie z beczki. Takie śledzie patroszę, a następnie moczę i po namoczeniu filetuję poprzez przecięcie wzdłuż na 2 części. Oczywiście usuwam ości oraz skórkę zaczynając od głowy ryby. Jeśli chcesz użyć śledzi do marynowania w occie to nie pozbawiaj ich ze skóry.

Aby pozbyć się małych, trudnych do usunięcia kawałków ości, nacieram mięso ryby sokiem z cytryny. Namoczone i natarte cytrynowym sokiem śledzie odstawiam na 10 godzin do lodówki. Sok z cytryny doskonale zmiękcza małe ości i pozytywnie wpływa na smak i aromat ryby.

Na początku wymieniam zimną wodę na świeżą co godzinę, a później rzadziej. W trakcie kilkunastu-godzinnego moczenia i wymiany wody, co kilka godzin i przede wszystkim tuż przed końcem próbuję kawałek śledzia i sprawdzam jego aromat oraz słoność. To jest najlepsza metoda, aby wiedzieć czy śledzie nadają się już do spożycia. Czasami gotowe filety wystarczy moczyć przez 3 – 4 godziny. Innym razem mogą trafić się tak słone jak całe ryby i czas wydłuży się do wspomnianych kilkunastu godzin. Nie mogą być jałowe, ani za słone.

Pod koniec procesu pozbywania się soli, moczę śledzie przez około 30 – 60 minut w wodzie mineralnej z dodatkiem sok z cytryny lub mleku. Poniżej we wskazówkach wyjaśniam szczegóły obu metod oraz co dzięki temu uzyskuję.

Wskazówki

W trakcie moczenia sprawdzam zapach i smak poprzez ukrojenie kawałka śledzia. Ryba przede wszystkim nie może być za słona, ani pozbawiona smaku.

Pod koniec polecam także włożyć śledzie do zimnego mleka np na kilkanaście minut w przypadku matiasów oraz około 1 godziny w przypadku śledzi z beczki. Następnie opłukuję pod bieżącą wodą. Śledzie moczone w mleku stają się delikatniejsze.

Śledzie możesz także moczyć w piwie, winie lub maślance. Tak namoczone śledziki są delikatne, kruche i mają przyjemny kwaskowaty posmak.

Bardzo często pod koniec moczę śledzie w gazowanej wodzie mineralnej w proporcjach 1 litr wody gazowanej oraz sok z połowy średniej lub 1 małej cytryny. Płaty śledzi namoczone w wodzie z cytryną są także delikatne jak moczone w mleku.

Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryby na używanych sztućcach, talerzach, deskach do krojenia czy miskach, opłukuję je pod bieżącą i zimną wodą. Następnie smaruję za pomocą plasterka cytryny. Dzięki temu w prosty i skuteczny sposób pozbędziesz się specyficznego aromatu ryby.

Proces moczenia śledzi nie jest skomplikowany, jakby się mogło wydawać. Po zastosowaniu się do rad z mojego poradnika, samodzielnie namoczysz każdy rodzaj śledzi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *