Wigilijny barszcz czerwony czysty na zakwasie

3 min read
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Poznaj jak w prosty sposób przygotować czysty wigilijny barszcz czerwony na własnym zakwasie. Przepis w mojej rodzinie jest od wielu, wielu lat, tak więc jest naprawdę sprawdzony i godny polecenia. Barszcz wychodzi bardzo aromatyczny, po prostu przepyszny. Jest w nim wszystko to co nadaje atmosfery przy wigilijnej wieczerzy.

Postaram się wszystkie czynności opisać krok po kroku by każdy miał możliwość spróbować jaki jest pyszny.

Składniki na wigilijny barszcz czerwony

Zacznę od składników. Aby ugotować barszcz wigilijny potrzebujemy:

  • 1 szklankę zakwasu z buraków
  • 1 kg buraków czerwonych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszkę
  • kawałek pora (około 5 cm)
  • około 1 garstki suszonych grzybów
  • ziele angielskie, liść laurowy, sól, ziarenka pieprzu (wszystkiego około 2-3 sztuki)
  • Odrobina cukru

Zobacz jak krok po kroku zrobić barszcz czerwony na Wigilię

Krok1. Moczenie grzybów.

Przygotowanie tej pysznej zupy z tradycjami zaczynamy oczywiście od namoczenia grzybów. Robię to minimum na 3 godziny przed jej gotowaniem. W tym celu garstkę suszonych grzybów zalewam zimną woda z kranu i odstawiam na blat kuchenny.

Krok 2. Przygotowuję warzywa.

W miedzy czasie mogę pomału zaczynać przygotowywać warzywa. Buraki obieram i kroje w drobną kostkę, można też zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do warzyw. Marchewkę i pietruszkę kroje w słupki.

Krok 3. Gotuję wywar.

Wszystkie warzywa umieszczam w garnku i zalewam około 2 litrami zimnej wody. Gdy wywar się zagotuje, dodaję przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu oraz grzyby namoczone wraz z wodą. Całość gotuje na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Ten proces trwa mniej więcej 1,5 godziny.

Krok 4. Odcedzam z warzyw i przelewam zupę przez sito.

Po tym czasie zupę zdejmuję z ognia, wyjmuję większe kawałki warzyw za pomocą łyżki cedzakowej. Całość dodatkowo przelewam przez sito. W ten sposób otrzymuję czysty barszcz wigilijny, który muszę jeszcze doprawić za pomocą zakwasu z buraków.

Krok 5. Dodaję zakwas z buraków.

Tak naprawdę zakwasu powinniśmy używać wedle upodobań, nadaje nam on naszej zupie pewnego „charakteru”, wyjątkowej kwaskowatości. Osobiście lubię bardziej wyraźne smaki, dlatego u mnie do tej zupy idzie cała szklanka zakwasu z buraków własnoręcznie przygotowanego (przepis w składnikach).

Po wlaniu zakwasu do zupy dodaję również odrobinę cukru do smaku, a także solę według uznania. Pamiętajmy, że zupy nie gotujemy już ponownie, możemy ją jedynie podgrzewać na wolnym ogniu.

Jak podawać i czy można pominąć zakwas?

Oczywiście barszcz możesz również przygotować z pominięciem dodania zakwasu. Będzie w ten sposób delikatniejszy i również ma swój urok, jednak dla mnie barszcz na zakwasie smakuje lepiej i bardziej pasuje do wigilijnych potraw.

Czysty barszcz możemy oczywiście podawać w filiżankach do popicia na przykład krokietów. Tu od razu przychodzi na myśl wesele lub studniówka :).

Czysty barszcz czerwony z uszkami
Czysty barszcz czerwony z uszkami na wigilijnym stole.

Tradycyjnie podaje się go z uszkami wigilijnymi, z pewnością w większości domów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *