Prosta szarlotka bezglutenowa

4 min read
Prosta szarlotka bezglutenowa

Prosta szarlotka bezglutenowa to forma ciasta z jabłkami, która smakuje mi zdecydowanie najlepiej. Ciasto jest przede wszystkim bardzo delikatne i stosunkowo niskokaloryczne. Kiedyś zupełnie przez przypadek przypomniał mi się smak tego ciasta, pieczonego przez moją babcię. Wiedziałam, że jest to jabłecznik, ale nie na kruchym cieście tylko zdecydowanie bardziej delikatnym. Szukałam i znalazłam, zmodyfikowałam pod własne gusta i potrzeby. Tak oto powstał ten pyszny jabłecznik bezglutenowy.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej (można pół na pół z mąka pszenną jednak ja staram się unikać glutenu)
  • 3 duże jajka lub 4 małe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Składniki na mus jabłkowy:

  • 1,3 kg jabłek
  • łyżka maki ziemniaczanej lub kaszy manny
  • 3 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • cynamo

Można również dodać około 50 g orzechów włoskich, posiekanych. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Sposób wykonania prostej szarlotki bezglutenowej.

Robienie ciasta zaczynam oczywiście od przyszykowania blaszki do pieczenia. W tym celu tortownicę lub blaszke o wielkości 24×24 cm wyścielam papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiam na 180 stopni C, góra – dół.

Przygotowuję mus jabłkowy.

Następnie przygotowuję jabłka. Waga podana w przepisie dotyczy jabłek nie obranych. Zatem obieram je, usuwam gniazda nasienne i kroje w około 1 cm kostkę. Najchętniej wybieram jabłka Ligol ponieważ bardzo mi odpowiadają smakowo i ze względu na swój lekko korzenny smak świetnie nadają się do jabłecznika. Natomiast równie dobrze sprawdzi się Champion lub odmiany mniej słodkie jak Antonówka i Szara Reneta (wówczas do musu jabłkowego możemy dać odrobinę więcej cukru).

Pokrojone jabłka prażę na patelni. Nie trzeba dodawać wody, gdyż jabłka z pewnością dość szybko puszczą sok. Pamiętajmy jedynie, żeby wybrać dość mały ogień, aby się nie przypaliły. Po chwili dodaję cukier, orzechy jeśli postanowisz je dodać oraz cynamon. Całość duszę, mieszając od czasu do czasu aż jabłka pięknie zeszklą i staną się miękkie. Na koniec masę zagęszczam mąka ziemniaczaną lub kasza manną.

Czas aby przygotować bezglutenowe ciasto na szarlotkę.

Czas aby przygotować ciasto. Jajka oczywiście o temperaturze pokojowej rozbijam i umieszczam oddzielnie białka i żółtka. Białka ubijam za pomocą miksera na wysokich obrotach z dodatkiem szczypty soli, stopniowo dodaję cukier. Gdy będą ubite (możesz sprawdzić ostrożnie przechylając naczynie w którym są ubijane), dodaję po jednym żółtku i mieszam na niższych obrotach. Do gładkiej masy dodaję olej, mąkę ziemniaczaną, aromat waniliowy i mieszam oczywiście na niskich obrotach do połączenia składników. Ważne by robić to delikatnie i z wyczuciem, by piana z białek nie opadła.

2 etapy pieczenia szarlotki.

Połowę ciasta wylewam na przygotowaną wcześniej blaszkę do pieczenia (pozostałą część odstawiam na blacie kuchennym bez mieszania). Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C. piekarnika na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjmuję i odstawiam na 5 minut aby lekko przestygło i odparowało.

Mus jabłkowy wykładam na ciasto, a następnie resztę ciasta, które nam zostało, delikatnie rozprowadzam po całej powierzchni i ponownie wstawiamy do piekarnika. Tym razem na 40 minut, także w temperaturze 180 stopni C. Jeśli wierzch ciasta delikatnie się zarumieni oznacza to, że jest gotowe.

2 kawałki szarlotki bezglutenowej
2 kawałki szarlotki bezglutenowej.

Ciasto odstawiam oczywiście do wystudzenia. Z pewnością lepiej nie ryzykować ze zbyt wczesnym krojeniem go, ponieważ może się rozpadać i ciężko będzie nam ukroić równe kawałki. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto jest przede wszystkim proste w wykonaniu, bardzo delikatne i stosunkowo niskokaloryczne. Możesz jeszcze bardziej obniżyć jego kaloryczność dodając zamiast cukru ksylitol. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *