Klasyczna szarlotka na kruchym cieście

4 min read
klasyczna szarlotka na kruchym cieście.

Podstawowy i prosty przepis na klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Szarlotka z przepisu mojej babci jest bardzo szybka, łatwa do zrobienia i przede wszystkim pyszna. Udaje się za każdym razem nawet dla osób które rzadko pieką ciasta. Prosty przepis na klasyczną szarlotkę bez osobnego pieczenia jabłek, bez podpiekania i podpiekania.

Szarlotkę przygotujesz w pół godziny. Kaloryczność 250 kcal na 100 g ciasta. Przepis na blachę o wymiarach 18cm x 27cm lub tortownicę o średnicy 24cm.

Tylko 6 składników na pyszną szarlotkę

  • 330 g mąki pszennej ( 2 szklanki 250ml )
  • 1,5 kg jabłek przed obraniem
  • 80 g cukru ( 1/4 szklanki 250ml )
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki proszku do pieczenia

Masło oraz jajko mogą być wyciągnięte wprost z lodówki.
Dodatkowo jeśli lubisz możesz do startych jabłek dodać klasycznie 1 płaską łyżeczkę cynamonu. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta możesz posypać cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru z cynamonem.

Jaka mąką do szarlotki na kruchym cieście?

Jaka mąką do szarlotki na kruchym cieście? Do kruchego ciasta najczęściej daję mąkę pszenną krupczatkę. Oczywiście możesz również dać pół na pół krupczatki i zwykłej mąki lub użyć tylko zwykłej mąki pszennej. Chodzi o to, że nie zawsze mamy pod ręką krupczatkę, ciasto różni się lekko smakiem. Przede wszystkim ważne jest, abyście zachowali podane proporcje masła i mąki.

Jakie są najlepsze jabłka do szarlotki?

Jakie są najlepsze jabłka do szarlotki? Bez wątpienia polecam kwaśne i twarde jabłka, które nie będą puszczały soku. Dwie popularne odmiany jabłek do szarlotki to przede wszystkim:

  • antonówka
  • szara reneta

Klasyczna szarlotka na kruchym cieście. Przepis mojej babci

1.) Do dużej miski wsypuję mąkę, cukier, pokrojone w kostkę masło, jajko oraz proszek do pieczenia.

2.) Dłońmi wyrabiam ciasto. Oczywiście możesz wyrabiać ciasto na stolnicy lub dużej misce. Kruche ciasto z początku wyrabiania będzie sprawiło wrażenie sypkiego. Z czasem w trakcie ucierania masła powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto nadal byłoby kruche, możesz dodać łyżkę wody lub kwaśnej śmietany 18%.

3.) Z ciasta formuję kulę i zawijam ją folią po woreczku śniadaniowym. Odstawiam do lodówki na godzinę.

4.) W trakcie chłodzenia ciasta przygotowuję jabłka. Oczywiście obieram je, kroję w ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach i odstawiam na kilkanaście minut. W tym czasie starte jabłka niewątpliwie puszczą sok. Biorę w dłonie stare jabłka i sukcesywnie raz za razem ściskam i wyciskam sok. Ważnym aspektem jest, by pozbyć się nadmiaru soku. Z porcji 1,5 kg jabłek wyciśniesz około 100 – 150 ml soku. Jeśli lubisz cynamon, możesz do startych i odciśniętych jabłek dodać płaską łyżeczkę cynamonu.

5.) Po godzinie wyciągam kulę ciasta z lodówki. Pozbywam się folii i dzielę ciasto na 2 równe części. Jedną część odkładam do zamrażalnika, dzięki czemu będzie łatwe w starciu.

6.) Dno formy do pieczenia smaruję masłem i oprószam mąką. Możesz także użyć papieru do pieczenia.

7.) Drugą część ciasta kroję na plastry, kładę na dno formy do pieczenia i zlepiam w cały spód.

8.) Na jednolity spód ciasta wykładam odciśnięte jabłka. Warstwę startych jabłek wyrównuję i lekko uklepuję.

9.) Wyjmuję z zamrażalnika drugą część ciasta i ścieram na tarce o grubych oczkach. Starte kawałki ciasta wykładam po powierzchni startych jabłek. Klasyczna szarlotka na kruchym cieście jest już gotowa do pieczenia.

10.) Nagrzewam piekarnik do 180 stopni C. Wkładam szarlotkę oczywiście na środek piekarnika i piekę przez 60 – 70 minut, ustawiając grzanie góra dół bez termoobiegu. Po upieczeniu, czekam aż szarlotka lekko ostygnie i zdejmuję boki foremki. Przekładam ciasto na kuchenną kratkę do ostudzenia. Pyszne szarlotka jest już gotowa. Możesz ją oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.

Jak widzisz w prostych 10 krokach możesz upiec rewelacyjną szarotkę z kruszonką na górze. Ciasto jest kruche, wilgotne, wypieczone i przede wszystkim obłędnie pachnie. Bardzo szybko znika z talerza. Z pewnością przyrządzisz ją w bardzo łatwy sposób bez wcześniejszego duszenia czy podsmażania jabłek. Szarlotka udaje mi się za każdym razem. Gorąco polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *