Śliżyki wileńskie

3 min read
śliżyki wileńskie

Śliżyki wileńskie to słodka potrawa wigilijna, która pochodzi z Wileńszczyzny. Zapraszam po przepis babci na postny deser z ciasta drożdżowego oraz słodkiej zupy makowej z miodem i bakaliami.

Śliżyki wileńskie to kresowa potrawa, która nie jest tak popularna jak np kutia. Niektóre osoby, których korzenie są z Wileńszczyzny, nie słyszały o tym deserze. Czy w Waszych domach babcie przygotowywały śliżyki?

Składniki na wileńskie śliżyki.

Szklanka to pojemność 250 ml. Kaloryczność: 215 kcal w 100g potrawy. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być oczywiście w temperaturze pokojowej.

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (250 g)
  • 1/2 szklanki mleka (w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane)
  • 10 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Zapa makowa:

  • 2 szklanki maku
  • 2 szklanki wody do sparzenia maku
  • przegotowana i ostudzona woda do zupy makowo bakaliowej
  • kilka łyżek miodu
  • garść rodzynek
  • garść orzechów

Sposób wykonania śliżyków wileńskich.

Do przygotowania śliżyków potrzebować będziemy: miski, dużej blachy, piekarnika.

Zaczynam od zrobienia zaczynu drożdżowego. W tym celu do miski wkruszam 10 g drożdży. Oprószam łyżką cukru i wsypuję 3 łyżki mąki pszennej. Przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Gdy w misce drożdże staną się aktywne, przesiewam pozostałą część mąki, wlewam mleko, wbijam jajko i dodaję szczyptę soli. Z podanych składników zagniatam ręcznie i wyrabiam gładkie ciasto. Po wyrobieniu, przykrywam oczywiście czystą ściereczką kuchenną i odkładam w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, formuję z niego wałek jak na kopytka. Aby ciasto się nie lepiło, stolnicę posypuję mąką, a ręce zwilżam w wodzie lub oleju. Otrzymany wałek kroję po skosie w 1 cm kawałki. Blachę do pieczenia wysmarowuję olejem roślinnym lub wyścielam papierem do pieczenia. Wykrojone śliżyki układam na blaszce w odstępach na 2 – 3 palce, ponieważ urosną podczas pieczenia.

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. Blachę ze śliżykami umieszczam w nagrzanym piekarniku. Piekę w temperaturze 180 stopni C bez termoobiegu z grzałkami góra i dół do czasu, aż śliżyki się zarumienią.

śliżyki wileńskie

Śliżyki podajemy z zupą makową.

Mak musimy sparzyć. W garnku zagotowuję 2 szklanki wody. Zdejmuję z ognia, wsypuję 2 szklanki maku. Mieszam i odstawiam na 30 minut, aby się zaparzył. Odcedzam mak i mielę jeden raz na maszynce do mięsa. Jeśli nie masz maszynki, to możesz użyć blendera.

Rodzynki sparzam wrzątkiem i moczę przez około 20 – 30 minut. Następnie odcedzam.
Do zmielonego maku wsypuję po garści posiekanych orzechów oraz zaparzone rodzynki. Zalewam przegotowaną i ostudzoną wodą w takiej ilości, aby powstała gęsta zupa. Dosładzamy oczywiście do smaku miodem. Zupę makowo bakaliową podaję z upieczonymi śliżykami. Smak dzieciństwa pokolenia wychowanego na kresach wschodnich. Smacznego!

4 thoughts on “Śliżyki wileńskie

  1. Widzę, że w slizykach znajdują się ziarna maku. W jakiej ilości podsypać maku, bo przepis nic o tym nie mówi? I czy to może być suchy mak (bez namaczania)?
    Będę wdzięczna za wskazówkę, gdyż chciałabym w tym roku wykazać się przed Wilniukami :).

    1. Mak w śliżykach nie jest obowiązkowy i możesz go pominąć robiąc potrawę pierwszy raz. Albo zrobić część z makiem, część bez maku i sama zobaczysz, które są smaczniejsze. Czasami daję, a czasami nie, więc nie uwzględniałam tego w przepisie. Myślę, że 2 – 3 płaskie łyżki na podaną ilość mąki w zupełności wystarczy. Mak zalewam wrzątkiem. Potem przecedzam, gotuję w rondelku przez około 20 minut w 1 szklance wody i odcedzam.

  2. Jak dlugo mozna je przechowywac? To znaczy ile dni przed świętami można je zrobić? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    1. Ja robiłam z wodą zamiast mleka i bez jajka. Wnuk po roku (bo zaprzepaściły się w płóciennym woreczku), moczył je i zjadł ze smakiem. Ja również. Można więc. Ale nie wiem jak byłoby z mlekiem i jajkiem. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *