Sałatka śledziowa z burakami

3 min read
sałatka śledziowa z burakami

Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami, jajkiem, cebulką, ogórkiem kiszonym i ziemniakami. Efektownie wygląda na świątecznym stole i zachwyca gości obłędnym smakiem. Zobacz jak w prosty sposób zrobić kolorową sałatkę, która posmakuje każdemu. Palce lizać. Zapraszam.

Warstwowa sałatka śledziowa – składniki.

Kaloryczność: 130 kcal w 100g sałatki. Podane składniki są na dużą salaterkę o średnicy 20- 25 cm.

  • 300g solonych płatów śledziowych
  • 500g buraków (waga po gotowaniu i starowaniu)
  • 500g ziemniaków ugotowanych (4 średnie sztuki)
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 1 nieduża cebula
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 250 ml majonezu
  • sok z połowy cytryny do skropienia płatów śledziowych
  • do smaku: sól i świeżo zmielony pieprz czarny

Sposób wykonania sałatki śledziowej.

Do wykonania sałatki potrzebować będziemy przede wszystkim przeźroczystej salaterki o średnicy 20 – 25 cm. Przed przystąpieniem do przygotowania sałatki przeczytaj opis i zaplanuj poszczególne etapy prac w kuchni. Przede wszystkim musimy wcześniej ugotować ziemniaki, buraczki oraz jajka. Ziemniaki gotuję w mundurkach przez 60 minut. Buraczki gotuję w mundurkach przez 90 minut. Po ugotowaniu odcedzam i studzę. Zarówno buraczki, ziemniaki jak i jajka gotuję w oddzielnych garnkach. Sprawdź jak ugotować jajka na twardo. Dodatkowo zaplanuj czas na moczenie śledzi.

Śledzie moczę w misce z zimna wodą. Dokładny opis i sposób opisuję w artykule: jak moczyć śledzie. Tak przygotowane płaty śledzi skrapiam sokiem z cytryny, kroję w 2 – 3cm kostkę, taką na 1 kęs. Następnie wrzucam na dno przeźroczystej salaterki.

Obieram cebulę i kroję w kostkę. Wrzucam na warstwę śledzi i wyrównuję.

Ugotowane ziemniaki obieram ze skórki i kroję kostkę (od 0,5 do 1 cm). Układam jako kolejną warstwę. Oprószam oczywiście do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem czarnym.

Ogórki kiszone kroję w kostkę (około 0,5cm), odsączam z soku i układam na warstwie ziemniaków.

Na warstwę ogórków smaruję i wyrównuję połowę porcji majonezu.

Następnie ugotowane buraczki taruję na tarce o grubych oczkach. Możesz także pokroić w kostkę (1 do 2 cm). Tak przygotowane buraczki układam na warstwie majonezu.

Warstwę buraczków smaruję pozostałą porcją majonezu.

Ugotowane jajka na twardo siekam w drobną kostkę i układam na wierzchu sałatki. Całość oprószam do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Na wierzch sałatki możesz także dać starowany ser żółty oraz pokrojony szczypiorek.

Tak przygotowaną sałatkę umieszczam oczywiście w lodówce na 60 minut w celu schłodzenia.

Zobacz także:

Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami jest już gotowa. Smakuje zarówno zaraz po schłodzeniu, jak i na drugi dzień wyjęta z lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *