Bigos z cukinii z kiełbasą

5 min read
bigos z cukinii z kiełbasą

Najlepszy bigos z cukinii z kiełbasą, który wygląda i smakuje jak prawdziwy z kapusty. Jest bardzo prosty i szybki w zrobieniu. U mnie z kiełbasą, ale możesz też zrobić w wersji wegetariańskiej.

Bigos to syta potrawa, która świetnie sprawdzi się na obiad, kolację, śniadanie lub ciepłą przystawkę na imprezę. Bardzo lubię eksperymentować w kuchni. W sezonie często robię leczo z cukini i kiełbasą oraz bigos z cukinii. Najczęściej goście nie dowierzają, że nie jest to tradycyjny bigos z kiszonej kapusty :-). To chyba najlepsza rekomendacja dla mojej potrawy. Przepisów na bigos jest mnóstwo i każdy ma swój ulubiony. Bigos z cukinii może być wegetariański lub z mięsem. Ja najczęściej robię z kiełbasą. Do takiego bigosu możesz też dodać pieczarki lub paprykę.

Bigos z cukinii – składniki

Kaloryczność: 65 kcal w 100 g. Z podanych proporcji otrzymasz około 3 litry bigosu. Jeśli nie potrzebujesz takiej ilości, to zrób z połowy porcji.

  • 2 kg cukinii (3 – 4 sztuki)
  • 500 g dobrej kiełbasy
  • 400 g marchewki (2 – 3 sztuki)
  • 150 g cebuli (1 średnia)
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 5 łyżeczek słodkiej papryki
  • czubata łyżeczka soli do posypania cukinii
  • płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju roślinnego do podsmażenia
bigos z cukinii z listkami bazylii
bigos z cukinii i kiełbasy na widelcu

Sposób wykonania bigosu z cukinii i kiełbasy

Do wykonania bigosu z cukinii potrzebne nam będą przede wszystkim: większa miska na cukinię, duży garnek (u mnie 5 litrowy), drewniana łyżka oraz tarka do warzyw. Przyda się też ostry nóż i deska do krojenia.
Zanim przystąpisz do gotowania bigosu, przeczytaj cały opis. Dzięki temu dokładnie zaplanujesz poszczególne etapy pracy w kuchni. Zamiast kiełbasy, możesz użyć mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka, żeberka), które trzeba wcześniej podsmażyć na patelni.

1 – taruję cukinię i kroję kiełbasę

Cukinię dokładnie myję i odcinam twarde końcówki. Następnie obieram ze skórki. Jeśli masz młode cukinie (około 500 g), to nie musisz ich obierać. Duże cukinie przekrawam na pół i usuwam gniazda nasienne. Jeśli mam młode cukinie, to ich nie przekrawam.

Tak przygotowane cukinie taruję na grubych oczkach tarki od warzyw. Dzięki temu otrzymuję cienkie paski, łudząco przypominające poszatkowaną kapustę.

Cukinię w misce oprószam solą i mieszam ze sobą. Dzięki temu warzywo puści sok, który ułatwi gotowanie bigosu. Soku nie wylewam!

Kiełbasę przekrawam na pół, a potem na ćwiartki. Następnie kroję w około 0,5 – 1 cm kostkę.

2 – podsmażam cebulkę, czosnek i marchewkę

Cebulkę i ząbki czosnku obieram z łupinek. Cebulę kroję w pół plasterki, a czosnek drobno siekam.

Marchewkę obieram ze skórki i ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw.

Bigos szykuję w jednym garnku z grubym dnem i nie podsmażam osobno na patelni. W większym garnku rozgrzewam tłuszcz i gdy się rozgrzeje, wsypuję cebulkę. Podsmażam na średnim ogniu i często mieszam, aż lekko zmięknie. Trwa to około 3 – 4 minut. Następnie wrzucam czosnek i podsmażam przez około 30 sekund.

podsmażam cebulkę i marchewkę do bigosu


Po tym czasie wsypuję marchewkę. Wszystko mieszam ze sobą i podsmażam przez około 3 – 4 minuty.

3 – dodaję cukinię i kiełbasę

Gdy marchewka lekko zmięknie i się skurczy, wrzucam starowaną cukinię wraz z całym sokiem. Dzięki temu bigos będzie wilgotny i nie muszę wlewać wody. Z własnych notatek wiem, że 2 kg cukinii puszcza około 350 – 400 ml soku.

dodaję starowaną cukinię do bigosu

Wrzucam kulki ziela angielskiego i listki laurowe. Wsypuję słodką paprykę oraz pieprz i dodaję koncentrat pomidorowy. Na koniec wrzucam pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Wszystko mieszam ze sobą i gotuję na lekko mniejszym niż średnim ogniu przez około 30 minut. Dzięki temu, że cukinia jest starowana, szybko staje się miękka. Próbuję smak i ewentualnie doprawiam przyprawami. Gotuję do czasu, aż warzywa będą wystarczająco miękkie. Każdy ma inne podniebienie, dlatego pod koniec sprawdź czy miękkość warzyw jest już dobra. Miej jednak na uwadze, że bigos jest najlepszy na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą. Będzie jeszcze odgrzewany. Zatem warzywa jeszcze zmiękną.

bigos z cukinii na talerzu

Bigos z cukinii najlepiej smakuje mi z kromką chrupiącego chleba. Życzę smacznego.

Jak przechowuję bigos?

Gotuję większą ilość bigosu i zachodzi potrzeba jego przechowywania. Najczęściej znika z garnka w pierwszych 2 dniach od zrobienia :-). Czasami jednak trzymam go w lodówce do 5 – 7 dni.

Bigos możemy też zamrozić i przechowywać do 6 miesięcy.

Dobrą opcją jest wekowanie gorącego bigosu do słoików i przechowywanie w lodówce.

Bigos możemy też pasteryzować w słoiki na zimę. W tym celu nie dodaję mięsa, ani cebuli, które zmniejszają trwałość potrawy. Zarówno kiełbasę jak i cebulkę podsmażam wówczas przy podgrzewaniu bigosu. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *