Gulasz z indyka w sosie pomidorowym

4 min read
gulasz z indyka w sosie pomidorowym

Poznaj znakomity przepis na gulasz z indyka w sosie pomidorowym. To pyszny obiad jednogarnkowy, który zachwyci każdego swoim smakiem i aromatem. Jestem pewna, że uda się każdemu.

Ostatnio robiłam na obiad gulasz z kurczaka z pieczarkami, który zachwycił mnie swoim smakiem i kolorem. Tym razem zapraszam na bardzo prosty i szybki w zrobieniu gulasz z indyka w sosie pomidorowym wykonany z piersi indyka. Mój gulasz świetnie smakuje z ryżem, makaronem lub ziemnikami.

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas wykonania: 30 minut.
Kaloryczność: 120 kcal w 100 g.

Gulasz z indyka – składniki

Podaję wagę warzyw przed obraniem. Moja szklanka ma 250 ml.

  • 500 g piersi indyka
  • 100 g koncentratu pomidorowego lub 250 ml przecieru pomidorowego
  • około 500 ml wody
  • 200 g marchewki
  • 100 g cebulki
  • średni ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 3 łyżki tłuszczu do smażenia (olej lub smalec np gęsi)

Sposób wykonania gulaszu z indyka

Do zrobienia gulaszu z indyka, potrzebować będziemy przede wszystkim: większej patelni lub garnka z grubym dnem, miski oraz ostrego noża i deski do krojenia.

1 – przygotowuję mięso indyka

Pierś indyka płuczę w zimnej wodzie i osuszam. Następnie kroję w mniejsze kawałki. Możesz pokroić w paski lub kostkę. Kawałki mięsa wrzucam do miski. Wsypuję przyprawy: sól, pieprz, bazylię, paprykę i obtaczam w nich mięso.

W garnku z grubym dnem rozgrzewam tłuszcz i wrzucam kawałki mięsa. Obsmażam przez około 3 minuty na dość dużym ogniu z każdej strony, aż mięso się zarumieni. Dzięki temu zamykam pory i kawałki indyka pozostaną soczyste. Podsmażone kawałki mięsa wyjmuję na talerz.

2 – podsmażam cebulkę i czosnek

Cebulę i czosnek obieram z łupinek. Cebulkę kroję w kostkę, a czosnek drobno siekam.
Marchewkę obieram i kroję w kostkę.

Na rozgrzany tłuszczu po podsmażaniu mięsa, wrzucam cebulkę i często mieszam. Podsmażam na średnim ogniu przez około 4 minuty, aż się zeszkli. Na pół minuty przed końcem szklenia cebulki, wrzucam czosnek i wszystko ze sobą mieszam.

3 – gotuję gulasz

Do garnka z cebulką i czosnkiem wrzucam podsmażone wcześniej mięso. Dodaję także pokrojoną marchewkę. Wszystko zalewam wodą, która powinna zakryć mięso. Wrzucam ziele angielskie oraz listki laurowe. Dodaję również sól, pieprz, słodką paprykę oraz wsypuję łyżkę ulubionych przypraw.

Całość mieszam ze sobą i gotuję na średnim ogniu pod przykryciem, aż się zagotuje. Gdy zacznie się gotować, zdejmuję przykrywkę i zmniejszam ogień, aby tylko lekko bulgotało. Co jakiś czas mieszam i gotuję przez około 50 minut, aż mięsko i marchewką będą miękkie.

Pod sam koniec duszenia dodaję koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy. Całość mieszam i gotuję na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje do ulubionej konsystencji. Próbuję smak i w razie potrzeby dodaję przypraw lub przecieru / koncentratu pomidorowego. Sos możesz też pod sam koniec zabielić i rozrzedzić śmietanką 30%.

Pamiętaj, że śmietanę 12 lub 18% trzeba najpierw zahartować. W tym celu do salaterki wlewam kilka łyżek gorącego sosu i dodaję śmietanę. W tym momencie możesz też dodać 1 lub 2 łyżki mąki (pszennej lub ziemniaczanej), aby zagęścić sos. Wszystko mieszam, aby nie było grudek. Wlewam ciurkiem do garnka i cały czas mieszam.

gulasz z indyka w sosie pomidorowym z bazylią

Mój gulasz z indyka w sosie pomidorowym podałam z ryżem i udekorowałam listkami bazylii. Świetnie smakuje także z kaszą, ziemniakami czy kluskami śląskimi. Sprawdź też mój gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym.
Życzę smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *