Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym
3 min readPoznaj pyszny gulasz wieprzowy z warzywami w sosie pomidorowym, którego nie zagęszczam mąką. Soczyste kawałki mięsa w aromatycznym sosie pomidorowym zachwycą każdego. Potrawa świetnie pasuje do ryżu lub ziemniaków na obiad.
Gulasz jest prostym i smacznym daniem obiadowym. Możesz go wykonać w klasycznym sosie własnym, śmietankowym lub pieczarkowym. Mi bardzo smakuje także w sosie mocno pomidorowym z dadatkiem warzyw.
Gulasz – składniki:
Kaloryczność: 140 kcal w 100 g.
Szklanka to pojemność 250 ml. Podane proporcje są dla 4 osób.
Dieta bezglutenowa.
- 500 g mięsa wieprzowego (najlepsza jest łopatka, później szynka lub w ostateczności karkówka)
- 100 g koncentratu pomidorowego lub 250 ml przecieru pomidorowego
- 500 ml bulionu warzywnego lub wody (2 szklanki)
- 200 g papryki (1 sztuka)
- 150 g marchewki (1 sztuka)
- 100 g cebuli (1 sztuka)
- średni ząbek czosnku
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki bazylii
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 3 łyżki tłuszczu do smażenia (olej lub smalec np gęsi)
Sposób wykonania gulaszu wieprzowego w sosie pomidorowym
Do przygotowania gulaszu w sosie pomidorowym potrzebować będziemy przede wszystkim: ostrego noża i deski do krojenia, miski, patelni, drewnianej łyżki, garnka.
Krok 1 – przygotowuję mięso
Mięso wieprzowe płuczę w wodzie. Następnie osuszam i kroję w kostkę 2 x 2 cm lub paski takie na „jeden kęs”. Staram się, aby kawałki mięsa były podobnej wielkości. Kawałki mięsa wrzucam do miski. Wsypuję przyprawy: sól, pieprz, bazylię, paprykę i obtaczam w nich mięso.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam mięso gulaszowe. Smażę bez przykrycia na lekko większym niż średnim ogniu przez około 3 – 5 minut, aż się zarumieni i zamknie pory. Mięso przekładam do garnka. Tłuszczu nie wylewam, gdyż będę na nim podsmażała warzywa.
Krok 2 – przygotowuję warzywa
Ząbek czosnku obieram z łupinek i drobno siekam. Cebulę także obieram z łupinek i kroję w kostkę lub piórka.
Pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem wrzucam na rozgrzaną patelnię z tłuszczem po mięsie i podsmażam bez przykrycia na średnim ogniu przez około 5 minut. Co jakiś czas mieszam i przekładam do garnka z podsmażonym mięsem.
Marchewkę obieram i kroję w talarki o grubości 5 mm. Wrzucam do garnka.
Paprykę myję i przekrawam na pół. Następnie usuwam gniazda nasienne i białe błonki. Kroję w mniejsze kawałki 1,5 – 2 cm. Wrzucam do garnka.
Krok 3 – duszę gulasz
Do garnka z mięsem i warzywami wlewam bulion lub wodę i zagotowuję. Wrzucam listki laurowe i ziarna ziela angielskiego.
Gdy się zagotuje, zmniejszam ogień na minimum i duszę pod przykryciem przez około 60 minut. Co jakiś czas mieszam. Duszę do czasu, aż mięso oraz warzywa będą miękkie. Czas zależy od wielkości warzyw i mięsa. W razie potrzeby dodaję wrzącej wody.
Sprawdź także pulpety w sosie pomidorowym
Pod sam koniec dodaję koncentrat pomidorowy lub przecier pomidorowy. Całość mieszam i gotuję na niedużym ogniu, aż sos zgęstnieje do ulubionej konsystencji. Sos na bazie koncentratu będzie gęstszy niż na przecierze pomidorowym. Próbuję smak i w razie potrzeby dodaję przypraw lub przecieru / koncentratu pomidorowego. Sos możesz też pod sam koniec zabielić i rozrzedzić śmietanką 30%.
Soczysty gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym jest już gotowy. Smakuje rewelacyjnie do obiadu z ziemniakami, ryżem lub kaszą gryczaną. Mi bardzo smakuje także z kromką domowego chleba. Polecam także zupę gulaszową z pieczarkami.
Życzę smacznego!