Parówki w cieście francuskim z serem

3 min read
parówki w cieście francuskim z serem

Parówki w cieście francuskim z serem to tania i smaczna przekąska, która błyskawicznie znika ze stołu. Są chrupiące i apetyczne. Potrawa jest bardzo prosta i szybka w zrobieniu. Koniecznie wypróbuj, ponieważ są pyszne!

Czy Tobie też ciasto francuskie kojarzy się ze słodkimi przekąskami? Okazuje się, że można wykorzystać je do potrawy na słono. Dziś zapraszam na parówki zawinięte serem i ciastem francuskim. Syta potrawa idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację lub jako przekąska na imprezę. To chyba jedna z najszybszych przekąsek, którą wykonasz w kilka minut. Jeśli mam zamiar zrobić je na imprezę, to przygotowuję wcześniej i na imprezie podgrzewam tylko w piekarniku.

Parówki w cieście francuskim – składniki:

Kaloryczność: 280 kcal w 100 g.

  • 6 parówek (ważne, aby były dobrej jakości)
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 1 ciasto francuskie
  • dodatkowo 1 jajko do posmarowania ciasta

Sposób wykonania parówek w cieście francuskim

Do przygotowania potrawy potrzebować będziemy jedynie: blachy piekarnika i ostrego noża. Dodatkowo potrzebna będzie salaterka do rozbełtania jajka, którym smarujemy wierzch ciasta.

parówki w cieście francuskim w pionie

Krok 1 – wykrawam kawałki ciasta

Przekąska jest bardzo szybka w zrobieniu, dlatego na samym początku nagrzewam piekarnik do temperatury 200 stopni C.
Płat ciasta francuskiego rozwijam i umieszczam na blaszce piekarnika, wyścielonej papierem do pieczenia. Za pomocą ostrego noża dzielę na 6 prostokątów, jak na załączonym zdjęciu poniżej.

na zdjęciu parówki ser i pokrojone ciasto francuskie

Szerokość kawałka ciasta powinna mieć taką długość, jak użyta parówka. Lepiej jest, aby parówki nie wystawały poza ciasto. Ponieważ wówczas 2 końcówki parówek mogą zasychać podczas podgrzewania w piekarniku.

Krok 2 – zwijam w rulon

Na każdy kawałek ciasta kładę plaster sera żółtego i parówkę. Następnie zwijam w rulon i sklejam oba krańce ciasta.
PS. Oczywiście parówki powinny być dobrej jakości, gdyż mają duży wpływ na smak potrawy. Warto użyć sera żółtego pokrojonego już w cienkie plasterki, które się łatwo zawijają.

Każdą parówkę w cieście francuskim możesz ponacinać delikatnie po ukosie, tak jak się nacina chleb. Powstaną wówczas efektowne wzorki, ale nie jest to konieczne. Wierzch ciasta smaruję rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka.

parówki w cieście francuskim posmarowane jajkiem

Na wierzch możesz posypać ulubionymi przyprawami lub ziołami prowansalskimi. Sprawdzi się także sezam.

Krok 3 – piekę parówki w piekarniku

Tak przygotowane przekąski, ułożone w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, umieszczam na środkową półkę nagrzanego piekarnika.

Piekę w temperaturze 200 stopni C z grzałkami góra i dół bez termoobiegu przez około 15 minut, aż się ciasto zarumieni. Jeśli masz słaby piekarnik i chcesz piec z termoobiegiem, to zmniejsz temperaturę do 190 stopni C.

Parówki podaję na ciepło zaraz po zrobieniu. Do parówek serwuję ulubiony sos czosnkowy (zrobisz go w kilka minut) keczup lub musztardę.

Jeśli szukasz innych przekąsek na imprezę, to polecam mój wcześniejszy wpis przekąski na imprezę sylwestrową.

Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *