Gulasz z kurczaka z pieczarkami

3 min read
gulasz z indyka z pieczarkami

Znakomity gulasz z kurczaka z pieczarkami, który uda się każdemu. Zachwyci Cię swoim smakiem i aromatem. Potrawa jest bardzo prosta i szybka w zrobieniu. Zobacz, jak krok po kroku zrobić pyszny obiad jednogarnkowy.

Bardzo lubię połączenie mięsa i pieczarek np polędwiczki wieprzowe z pieczarkami. Mięciutkie i soczyste mięsko w aromatycznym sosie pieczarkowym rozpływa się w ustach. Świetnie smakuje mi z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem masełka. Możesz też podać z kaszą, ryżem, makaronem, kopytkami czy kluskami śląskimi.

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas wykonania: 35 minut.
Kaloryczność: 100 kcal w 100 g.
Dieta: bezglutenowa.

Gulasz z kurczaka – składniki

  • 600 g piersi kurczaka
  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia marchewka (około 100 – 150 g)
  • około 500 – 750 ml wrzącej wody (aby zakryła mięso i pieczarki)
  • czubata łyżka ulubionych przypraw (np. bazylia, oregano, lubczyk, zioła prowansalskie)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • tłuszcz do obsmażenia mięsa

Sposób wykonania gulaszu z kurczaka

Do zrobienia tej potrawy użyłam jedynie głębokiej patelni. Przygotuj także ostry nóż i deskę do krojenia.

Krok 1 – podsmażam kawałki kurczaka

Pierś kurczaka płuczę i osuszam. Kroję w 2 – 3 cm kawałki, które oprószam czubatą łyżką ulubionych przypraw i mieszam ze sobą.

Na patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam kawałki mięsa. Na dużym ogniu obsmażam z obu stron, aż się lekko zarumienią. Trwa to około 3 – 4 minut. Dzięki obsmażeniu, zamykam pory i mięso jest soczyste. Jeśli całe mięso nie mieści mi się na patelni, to podsmażam partiami.

podsmażam kawałki kurczaka

Podsmażone mięso kurczaka zalewam wrzącą wodą.

Krok 2 – gotuję gulasz z pieczarkami

Pieczarki oczyszczam nożykiem i ewentualnie ściągam skórkę. Następnie kroję w kostkę lub talarki.

Marchewkę obieram ze skórki i kroję w kostkę.

Pieczarki i marchewkę wrzucam na patlenię z kurczakiem. W razie potrzeby dolewam wrzącej wody, która powinna zakrywać mięso i pieczarki.

dodaję pieczarki do gulaszu

Dodaję: 1 listek laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego oraz 3/4 łyżeczki soli. Wszystko mieszam ze sobą i gotuję na niedużym ogniu, aby lekko bulgotało przez około 40 minut, aż mięso oraz pieczarki będą miękkie.

gulasz z kurczaka i pieczarek na patelni

Gulasz z kurczaka z aromatycznymi pieczarkami jest już gotowy. Mi najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką. Mój obiad podałam z buraczkami i cebulką na ciepło.

Wskazówka. Sos potrawy możesz również zagęścić 1 lub 2 łyżkami mąki (pszenna lub ziemniaczana) oraz zabielić 2 – 3 łyżkami śmietanki 30 – 36%. Jeśli masz śmietanę 12 lub 18%, to obowiązkowo trzeba ją zahartować. Do szklanki wlewam kilka łyżek gorącego sosu, wsypuję mąkę i mieszam, aby nie było grudek. Dodaję śmietanę i mieszam ze sobą. Powstałą zawiesinę wlewam ciurkiem do potrawy na patelni i cały czas mieszam. Gotuję razem na niedużym ogniu przez około 2 – 3 minuty, aż sos się zagęści.

Życzę smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *