Schab pieczony w piekarniku w naczyniu

3 min read
schab pieczony w piekarniku w naczyniu

Pyszny schab pieczony w piekarniku w naczyniu, który świetnie sprawdzi się na świąteczny stół lub na specjalne okazje. Moja pieczeń jest dobrze doprawiona, soczysta i aromatyczna. Potrawa świetnie sprawdzi się na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek, czy też jako przystawka.

Czas wykonania: około 20 minut.
Czas marynowania: 24 godziny.
Temperatura pieczenia: 190 stopni C z grzaniem góra i dół.
Czas pieczenia: 60 minut na każde 1 kg mięsa.
Kaloryczność: 150 kcal w 100 g.

Schab pieczony – składniki

  • 1 kg schabu *
  • 1 cebula
  • pół szklanki wody (125 ml)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • po pół łyżki słodkiej i ostrej papryki
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu (czarny lub cytrynowy)
  • dodatkowo 4 łyżki tłuszczu do obsmażenia schabu oraz wysmarowania naczynia żaroodpornego

* Schab. Wybieram ładny kawałek schabu bez kości. Mięso musi być świeże (nie mrożone) i z młodej sztuki. Odmrożony schab możemy także upiec, ale pieczeń nie będzie już taka soczysta i smaczna. Mięso marynuję w ulubionych ziołach przez całą dobę i przechowuję w lodówce. Oprócz wymienionych przeze mnie przypraw, możesz też użyć: oregano, kminku lub suszonych pomidorów.

schab pieczony  pokrojony w plastry

Sposób wykonania schabu pieczonego w piekarniku

Do zrobienia pieczeni potrzebne nam będą przede wszystkim: miska, naczynie żaroodporne, patelnia i piekarnik.

Krok 1 – marynuję mięso

Mięso płuczę w zimnej wodzie i osuszam. Nie odcinam obtłuszczonych części ani błonek. Kładę do miski. Oprószam solą z każdej strony i wcieram w mięso.

Ząbki czosnku obieram z łupinek, miażdżę i wcieram w mięso.

Następnie z każdej strony oprószam przyprawami i wcieram w mięso.

Miskę z mięsem przykrywam i umieszczam w lodówce na 24 godziny.

Krok 2 – piekę schab w piekarniku

Na drugi dzień około 30 – 60 minut przed pieczeniem, wyjmuję przyprawione mięso z lodówki. Dzięki temu nabierze temperatury pokojowej.

Następnie na patelni rozgrzewam 4 łyżki tłuszczu i umieszczam przyprawiony schab. Na dużym ogniu obsmażam go z każdej strony na rumiano łącznie przez około 2 minuty. Dzięki temu pory mięsa się zamkną i schab będzie soczysty.

podsmażony schab w naczyniu przed upieczeniem
Na zdjęciu przyprawiony i podsmażony schab w naczyniu przed upieczeniem

Cebulę obieram z łupinek i kroję w 1 – 2 cm plastry.

Dno naczynia żaroodpornego smaruję tłuszczem z obsmażenia. Kładę plastry cebuli i umieszczam listki laurowe oraz kulki ziela angielskiego. Następnie kładę schab. Jeśli schab ma 1 bok z błonkami i tłuszczykiem, to układam tą stronę na wierzch. Do naczynia wlewam pół szklanki wody i przykrywam.
Mięso możesz upiec także w brytfance lub rękawie. Dokładny opis pieczenia w rękawie podaję w drugim kroku przepisu pieczony schab ze śliwką.

Piekarnik rozgrzewam do temperatury 190 stopni C.

Schab w naczyniu żaroodpornym umieszczam na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Piekę 1 kilogramowy kawałek schabu przez 60 minut w temperaturze 190 stopni C z opcją grzania góra i dół pod przykryciem. Podczas pieczenia, w całym domu unosi się niesamowity zapach ziół.
Po około 45 minutach ostrożnie przewracam schab na drugą stronę i polewam sosem z pieczenia. Ostatnie 15 minut piekę bez przykrycia.

Gdy się upiecze, wyjmuję z piekarnika i podaję od razu na stół w formie świątecznego obiadu. Możesz też odstawić do ostygnięcia i podawać w plastrach na kanapki lub jako przystawka na zimno.

Życzę smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *