Jak zrobić domowy chrzan?

4 min read
chrzan domowy

Zobacz jak szybko i w prosty sposób zrobić domowy chrzan. Z pewnością uda się każdemu. Zapraszam po sprawdzony przepis na domowy chrzan, który wyciśnie kilka łez. Warto go zrobić, gdyż jest o niebo lepszy od sklepowego. Podaję podstawowy przepis oraz możliwe dodatki do chrzanu. Podpowiem także jak trzeć chrzan, aby nie płakać :-).

Dlaczego postanowiłam robić domowy chrzan, skoro w sklepie za kilka złotych można dostać całkiem smaczny gotowy produkt? Otóż szlag człowieka bierze, jak czyta skład produktu. Mnóstwo konserwantów i ulepszaczy w tak prostym produkcie jakim jest chrzan. Jakby nie wystarczyło dać octu i zapasteryzować. Dodatkowo smak domowego chrzanu i jego moc jest zdecydowanie lepsza od sklepowego.

Zarówno chrzan domowy jak i majonez robię obowiązkowo na święta. Wielkanocne potrawy smakują wybornie z domowej roboty przetworami. Jestem dumna z siebie, że większość potraw na stole świątecznym jest domowej roboty. Zobacz jak w prosty i szybki sposób zrobić chrzan domowy.

Chrzan domowy – składniki.

Podane składniki są na słoiczek 300 ml. Kaloryczność : 80 kcal w 100 g.

  • 300 g świeżego korzenia chrzanu (2 – 3 sztuki)
  • 3 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • od 4 do 5 łyżek wrzącej wody
  • łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli

Chrzan musi być świeży. Jeśli masz zwiędnięte korzenie chrzanu, to umieść je w misce z zimną wodą na kilka godzin. Dzięki temu odzyskają jędrności i będą się łatwo tarowały. Pamiętaj, że podczas obierania i tarowania chrzanu, wydziela się bardzo ostry aromat, podrażniający oczy. Zapewnij dobre wietrzenie pomieszczenia lub zrób to tak jak ja poza domem.
Zamiast octu jabłkowego możesz oczywiście dać soku z cytryny. Pamietaj jednak, że na bazie octu z pewnością chrzan domowy zachowa dłużej świeżość w lodówce.

na zdjęciu chrzan domowy
Domowy chrzan zaraz po zrobieniu.

Jak zrobić domowy chrzan?

Do przygotowania chrzanu domowego potrzebować będziemy przede wszystkim: tarki do warzyw (lub blendera, wyciskarki do soków), ostrego noża, miski oraz słoiczka. Chrzan możesz rozdrobnić zarówno na tarce jak i za pomocą blendera. Z pewnością podczas blenderowania nie ucierpią tak mocno nasze oczy :-). Jednak zalecam zetrzeć chrzan tradycyjnie, ponieważ jest on wówczas puszysty. Niektórzy używają także wyciskarki do soków. Aby nie łzawić podczas obierania i tarcia chrzanu, wychodzę na dwór. Siadam z wiatrem i wogóle nie czuję aromatu chrzanu. Jedynie w domu podczas doprawiania i przekładania do słoiczka, chrzan przypomina o sobie.

Krok 1.

na zdjęciu korzenie chrzanu zaraz po wykopaniu
Świeżo wykopane korzenie chrzanu.

Korzenie chrzanu obieram ze skórki i usuwam wszystkie ciemne przebarwienia. Następnie płuczę pod bieżącą wodą. Jeśli masz świeżo wykopany chrzan, to będzie jędrny. Natomiast jeśli kupisz w sklepie lub wykopiesz wcześniej w ogrodzie, to umieść go w misce z wodę, aby nabrał jędrności.

na zdjęciu korzenie chrzanu po obraniu
Świeżo obrane korzenie chrzanu.

Krok 2.

Obrany chrzan ścieram na tarce o małych oczach lub za pomocą blendera. Jeśli użyjesz blendera, to z pewnością mniej ucierpią oczy od oparów.

na zdjęciu utarty chrzan
Chrzan utarty na małych oczkach.

Krok 3.

Do miski z utartym chrzanem wsypuję cukier oraz sól. Wlewam także sok z cytryny lub ocet jabłkowy. Osobiście wolę dodać ocet jabłkowy, który zapewnia dłuższą świeżość chrzanu. Dodatkowo, aby chrzan był puszysty i wilgotny, wlewam 4 – 5 łyżek wrzącej wody. Wszystko dokładnie mieszam ze sobą.

Krok 4.

Gotowy chrzan domowy przekładam do słoika, ugniatam i zakręcam nakrętką. Przechowuję w lodówce do dwóch tygodni (gdy używam soku z cytryny) lub do czterech tygodni (gdy używam octu jabłkowego).

Pamiętaj, aby zamieszać zawartość słoika przed spożyciem.
Życzę smacznego!

Dodatki do chrzanu.

Chrzan domowy możesz uszlachetnić owocową nutą lub spulchnić i nawilżyć za pomocą nabiału. Do tradycyjnego przepisu na chrzan możesz także dodać do wyboru:

  • kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego w ilości 2 – 3 łyżki na każde 300 g chrzanu,
  • majonez w ilości 1 – 2 łyżki na każde 300 g chrzanu,
  • starowane na drobnych oczkach ugotowane buraki czerwone w ilości 1 łyżka na każde 300 g chrzanu,
  • 50 g jabłka starkowanego na drobnych oczkach na każde 300 g chrzanu,
  • 1 łyżkę żurawiny na każde 300 g chrzanu.

Chrzan domowy jest mega dodatkiem do wędlin domowych na kanapki. Dodatkowo stosuję go do sosów np sos czosnkowo chrzanowy. W moim domu jadamy na Wielkanoc także zupę chrzanową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.