Kanapkowe ogórki w curry

5 min read
kanapkowe ogórki w curry

Poznaj chrupiące ogórki z curry w słoikach na zimę, które są świetnym dodatkiem na kanapek oraz do obiadu. Mój przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, a same ogórki bardzo smaczne. Potrawa jest gotowa do degustacji po kilku dniach od zrobienia.

Ogórki z curry najlepiej mi smakują pokrojone w cienkie plastry. Są wówczas idealne do położenia na kanapkę. Bardzo lubię ich słodko kwaśny smak z lekką nutą pikantności. Możesz je oczywiście pokroić w plastry lub słupki. Ogórki obieram ze skórki. Zajmuje to chwilę i powiem, że zdecydowanie warto.

Ogórki w curry – składniki:

Moja szklanka ma pojemność 250 ml.
Podaję składniki na 1 kg ogórków gruntowych. Jeśli masz większą ilość, to łatwo przeliczysz proporcje. Na 1 kg ogórków przygotuj 2 słoiki o pojemności 700 ml.
Najlepsze są małe i średnie ogórki, które nie mają dużo pestek.

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 100 g cebuli

Do każdego słoika o pojemności 700 ml

  • listek laurowy
  • mały ząbek czosnku przekrojony na pół
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki gorczycy białej
  • łyżka oleju roślinnego

Zalewa

  • 500 ml wody (2 szklanki)
  • 150 g cukru (około 0,7 szklanki)
  • płaska łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 6 g przyprawy curry (3/4 łyżki)
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • pół szklanki octu spirytusowego 10% (125 ml)
4 słoiki ogórków w curry

Sposób wykonania ogórków w curry

Do zrobienia ogórków w słoikach potrzebować będziemy jedynie dużej miski, obieraczki do warzyw, ostrego noża i deski do krojenia. Przyda się także rondel do zagotowania zalewy.

Krok 1 – myję i wyparzam słoiki oraz nakrętki

Słoiki i nakrętki myję i wyparzam wrzątkiem. Większe ilości warto umyć w zmywarce oraz wyparzyć w piekarniku (temperatura około 110 stopni C przez około 10 minut od czasu nagrzania).
Nakrętki powinny być oczywiście bez odkształceń i nalotów rdzy, a słoiki bez szczerbień.

Do każdego słoika wrzucam: obrany i przekrojony na pół mały ząbek czosnku, gorczycę białą, ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego. Dodaję także listek laurowy.

Krok 2 – przygotowuję ogórki

Do moich przetworów na zimę używam ogórków z przydomowego ogródka. Są świeże i jędrne. Dlatego wystarczy je umyć pod bieżącą wodą lub w misce. Używam słoików o pojemności 700 ml, których wysokość idealnie pasuje do długości ogórków z obciętymi końcówkami.

Ogórki ze sklepu dokładnie myjemy i pozostawiamy w zatopione w misce z zimną wodą na 2 godziny. Dzięki temu nabiorą chrupkości oraz jędrności.

Z ogórków odkrawam twarde i gorzkie końcówki. Następnie obieram ze skórki. Najsprawniejsza w tym jest obieraczka do warzyw.

Obrane ogórki kroję wzdłuż na cienkie plastry (grubość ok 3 – 4 mm).

Cebulę obieram z łupinek i kroję w piórka. Do każdego słoika wrzucam równą ilość cebulki.

Pocięte ogórki umieszczam ciasno w słoikach z przyprawami.

Krok 3 – gotuję zalewę z curry

zalewa z curry do ogórków oraz słoiki z przyprawami

Do rondla wlewam wodę i gotuję na średnim ogniu. Wsypuję cukier oraz sól i mieszam, aż się rozpuści. Następnie wsypuję przyprawę curry oraz słodką i ostrą paprykę mieloną. Wszystko mieszam.
Gdy woda się zagotuje, wlewam ocet i doprowadzam do ponownego zagotowania. Gdy się zagotuje, zdejmuję z ognia.

Krok 4 – zalewam ogórki i pasteryzuję

Do słoików z ogórkami rozlewam zalewę curry, tak aby zostawić około 1 cm wolnej przestrzeni. Pamiętaj oczywiscie, aby wymieszać zalewę przed rozlaniem do słoików. Przyprawa curry i papryka są ciężkie i osiadają na dno. Do każdego słoika wlewam po łyżce oleju roślinnego (zabezpiecza pokrywki od octu).

ogórki w curry przed pasteryzacją, 1 słoik bez wieczka

Ranty słoików oraz nakrętki dokładnie wycieram do suchego za pomocą czystej ścierki kuchennej lub ręcznika papierowego. Słoiki mocno zakręcam i pasteryzuję.

Na dno większego i szerokiego garnka kładę ścierkę kuchenną, wlewam wodę i gotuję na średnim ogniu. Ostrożnie umieszczam słoiki z ogórkami w garnku. Woda powinna sięgać do 3/4 lub 4/5 ich wysokości. Słoiki nie powinny się ze sobą stykać. Pamiętaj, aby gorące słoiki umieszczać w gorącej wodzie, a zimne w zimnej. W przeciwnym razie mogą pęknąć. Gdy woda się zagotuje, zmniejszam ogień, aby się tylko lekko bulgotało.

Moje słoiki 700 ml pasteryzuję przez około 15 minut. Większe o pojemności 900 ml przez około 20 minut, a mniejsze około 300 – 500 ml przez 10 minut. Czas liczę oczywiście od momentu zagotowania się wody.

Po pasteryzacji układam do góry dnem na blat kuchenny wyścielony ścierką kuchenną i przykrywam kocem lub ręcznikiem. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Następnie wynoszę w chłodne i ciemne miejsce.
Ogórki w curry są dobre już po kilku dniach od zrobienia. Świetnie sprawdzą się w diecie wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej. Sprawdź także moje ogórki konserowe.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *