Ogórki krokodylki z chili

6 min read
ogórki krokodylki z chili

Polecam fantastyczne ogórki krokodylki z chili do słoików na zimę, które chrupią i kąsają. Świetnie smakują, bo są jednocześnie słodkie i ostre. Wszystko za sprawą zrównoważonej w smaku słodko pikantnej i lekko kwaśnej zalewy po meksykańsku. Zobacz jak zrobić najlepsze ogórki z chili, które będą hitem na niejednej imprezie.

Sezon na ogórki w pełni. Dziś u mnie pyszne ogórki z chili w sam raz na imprezową przekąskę, do sałatek, obiadu lub kanapek. Jeśli znudziły Ci się tradycyjne przepisy na ogórki, to moje krokodylki będą przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Do zrobienia takiej potrawy potrzebne są przede wszystkim małe ogórki gruntowe, które po przekrojeniu w słoiki, wyglądają jak krokodylki 🙂 i są bardzo chrupiące. Są tak dobre, że trudno nie wyjeść wszystkich z zalewy :-), a po 3 dniach są nieziemskie.

Składniki:

Podane proporcje są na 1 kg ogórków. Każdy więc łatwo przeliczy potrzebną ilość składników. Na każdy 1 kg ogórków przygotuj 3 słoiki o pojemności 500 ml.
Moja szklanka ma zawsze 250 ml.

  • 1 kg małych ogórków gruntowych
  • 2 łyżki soli kamiennej do przetworów (około 40 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • od 1/2 do 1 płaskiej łyżeczki papryczki chili w proszku lub płatkach (dla fanów mniej lub bardziej ostrych smaków)
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Na każdy słoik:

  • pół listka laurowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego

Zalewa (proporcje są sprawdzone):

  • 200 ml octu spirytusowego 10% (4/5 szklanki)
  • 125 ml wody (pół szklanki)
  • 100 ml oleju (7 łyżek)
  • 220 g cukru (1 szklanka)
3 słoiki z ogórkami krokdylkami w chili
ogórki krokodylki z kawałkami papryczki chili

Na powyższym zdjęciu do 1 słoika dodałam dla ozdoby kawałki papryczki chili. Polecam też moje ogórki w keczupie.

Jak zrobić ogórki krokodylki z chili?

Zanim przystąpisz do zrobienia potrawy, przeczytaj cały opis. Podaję jak krok po kroku zrobić ogórki w chili, dzięki temu efektywnie zaplanujesz kolejność oraz czas pracy. W opisie dzielę się moimi wskazówkami oraz zamiennikami składników.
Do zrobienia potrawy przygotuj przede wszystkim: dużą miskę lub garnek do marynowania ogórków, nóż i deskę do krojenia oraz odpowiednią ilość słoików z nakrętkami.

Krok 1 – przygotowuję ogórki

Do tych przetworów używam małych ogórków gruntowych. Najlepsze są oczywiście świeże prosto z ogródka. Jeśli masz sklepowe, to namocz je w misce z zimną wodą przez 1 godzinę, aby nabrały jędrności. Małych ogórków dłużej nie trzeba moczyć.

Ogórki dokładnie myję w zimnej wodzie. Odkrawam im symbolicznie 2 – 3 mm końcówki i przekrawam wzdłuż na pół. Jeśli masz średniej wielkości ogórki, to pokrój w ćwiartki.

ogórki krokodylki posypane solą

Pokrojone ogóreczki wrzucam do miski, posypuję solą i wszystko mieszam, aby sól równomiernie pokryła ogórki. Miskę przykrywam czystą ścierką kuchenną i odstawiam na 6 godzin, a najlepiej na całą noc (ale wówczas w chłodnym miejscu). W trakcie moczenia 2 – 3 razy mieszam ogórki, aby szybciej puściły sok.

Krok 2 – zlewam słoną wodę i przyprawiam

ogórki krokodylki puściły sok

Gdy po minimum 6 godzinach ogórki puszczą sok (widać na zdjęciu powyżej), wylewam ją i pozostawiam w misce mokre ogóreczki.

Ogórki posypuję papryką chili, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Wszystko oczywiście mieszam ze sobą. Jeśli nie jesteś fanem za ostrych smaków, to daj mniejszą ilość chili (pół łyżeczki na każde 1 kg ogórków). Możesz też użyć pieprzu cayenne, który jest łagodniejszy od chili.

ogórki posypane chili i czosnkiem

Krok 3 – przygotowuję zalewę i marynuję przyprawione krokodylki

Do rondelka wlewam: wodę, ocet oraz olej i wsypuję cukier. Wszystko mieszam ze sobą i gotuję na średnim ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści i zalewa zagotuje. Wówczas zdejmuję z ognia i gorącą zalewę wlewam do miski z przyprawionymi ogórkami.

ogórki krokodylki w zalewie

Całość mieszam łyżką, przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam do całkowitego ostygnięcia na minimum 1 godzinę. Ogórki lekko się skurczą, będą lekko miękkie i takie mają być.

Krok 4 – przekładam ogórki do słoików i pasteryzuję

Słoiki i nakrętki dokładnie myję i wyparzam. Bardzo ważne jest, aby słoiki były bez szczerbień, a zakrętki bez śladów rdzy (najlepiej nowe).

Do umytych i wyparzonych słoików wkładam po pół listka laurowego i 2 ziarna ziela angielskiego. Następnie połówki ogórków, które układam dość ciasno. Najlepiej jest lekko przechylić słoik pod ukosem i układać ogórki jeden obok drugiego, a na koniec wciskać w wolną przestrzeń. Następnie mieszam zalewę, w której były marynowane ogórki i rozlewam do słoików. Zalewa powinna przykryć ogórki, ale pozostawiam 1 cm wolnej przestrzeni u góry słoika. Taka nieduża ilość zalewy w zupełności wystarczy, ale trzeba ciasno wcisnąć ogórki.

Lekko kołyszę słoikami, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, mocno zakręcam i krótko pasteryzuję.

Na dno szerokiego garnka kładę ścierkę kuchenną, wkładam słoiki (nie powinny się ze sobą stykać). Wlewam zimną wodę, aby sięgała do 3/4 lub 4/5 wysokości słoików i zagotowuję na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejszam ogień, aby tylko lekko bulgotało. Przypominam zasadę: zimne słoiki do zimnej wody, a gorące do gorącej.

Słoiki o pojemności od 500 do 700 ml pasteryzuję przez 10 minut. Czas liczę od momentu zagotowania się wody w garnku. Następnie ostrożnie wyjmuję, układam do góry dnem na blacie kuchennym wyścielonym ręcznikiem i przykrywam ręcznikiem. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia i wynoszę do spiżarni. Krokodylki w chili są dobre już po 3 dniach od zrobienia. Warto zrobić większą ilość, bo znikają ze słoika w oka mgnieniu :-).

ogórki z chili


Smacznego!

Jeśli chcesz, aby ogórki były jeszcze bardziej chrupiące, to polecam przepis na ogórki konserwowe. Wystarczy do słoików dodać paprykę chili (w proszku lub małą ilość pokrojonych kawałków świeżej).

1 thought on “Ogórki krokodylki z chili

  1. bardzo dobre krokodylki – typowe wciągacze ,smak doskonały każdego ogórasa. Jestem zauroczona krokodylkami i narobię ich więcej, bo znikają w ekspresowym tempie. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów kulinarnych.

    __ania-gotuje.pl:
    Ja również jestem zauroczona ich smakiem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *