Ogórki konserwowe

4 min read
ogórki konserwowe

Sprawdzony przepis na domowe ogórki konserwowe do słoików na zimę. Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Zobacz jak krok po kroku w zaledwie pół godziny zrobić idealne ogórki konserwowe.

Sezon na ogórki w pełni, postanowiłam więc do zbioru przetworów na zimę dodać mój sprawdzony przepis na ogórki konserwowe. Korniszony robię każdego roku i za każdym razem się udają. Bardzo szybko znikają ze spiżarni w sezonie zimowym. Idealnie nadają się na kanapki, do obiadu, jako przekąska na imprezę oraz do wielu sałatek. Korniszony świetnie zastępują ogórki kiszone.

Ogórki konserwowe – składniki:

Ogórki są o bez wątpienia dietetyczne, gdyż posiadają zaledwie 10 kcal w 100 g. Idealne w diecie wegańskiej, wegetariańskiej i bezglutenowej.

Szklanka to pojemność 250 ml. Na każdy 1 kg ogórków przygotuj 3 słoiki 900 ml.

  • 1 kg ogórków gruntowych *
  • mały kawałek korzenia chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g cebulki (pół mniejszej sztuki)
  • 3 gałązki kopru wraz z łodygami
  • 3 płaskie łyżeczki ziaren gorczycy

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 110 g cukru (pół szklanki)
  • 25 g soli kamiennej
  • 4 listki laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego

PS. * Ogórki powinny być świeże, jędrne, twarde, bez uszkodzeń i przebarwień. Najlepiej oczywiście małe i średnie sztuki. Przerośnięte ogórki są puste w środku i mają duże nasiona, przez co są niesmaczne. Z przerośniętych sztuk zrobisz świetną sałatkę szwedzką. W przeciwieństwie do ogórków kiszonych (ukiszą się tylko nie pędzone chemią warzywa), na korniszony nadają się też ogórki sklepowe.

na zdjęciu ogórki konserwowe w pionie

Polecam także:

Sposób wykonania ogórków konserwowych

Do wykonania ogórków konserwowych potrzebować będziemy przede wszystkim: garnka oraz umytych i wyparzonych słoików wraz z nakrętkami. Większą ilość myję w zmywarce do naczyń. Słoiki i nakrętki powinny być oczywiście nie oszczerbione.

Krok 1. Umieszczam składniki w słoikach

Ogórki dokładnie myję pod bieżącą wodą.

Korzeń chrzanu obieram, płuczę w wodzie i kroję na mniejsze kawałki. Czosnek oraz cebulkę obieram z łupinek i kroję na ćwiartki lub ósemki. Koperek płuczę w wodzie i odsączam.

Do wyparzonych słoików na dno wkładam po jednej gałązce kopru wraz z łodygą oraz po równej ilości: czosnku, cebulki oraz chrzanu.

na zdjęciu wszystkie składniki na ogórki konserwowe w słoikach przed zalewą

Następnie układam ciasno i pionowo umyte ogórki gruntowe grubszą częścią do dołu. Małe ogórki układam poziomo na samej górze. Do każdego słoika o pojemności 0,9 – 1 litr pojemności wsypuje na wierzch po 1 łyżeczce ziaren gorczycy.

Krok 2. Przygotowuję zalewę i wlewam do słoików z ogórkami.

Do garnka wlewam wodę (octu jeszcze nie wlewam). Wsypuję także pozostałe produkty. Całość mieszam i zagotowuję. Gdy zalewa się zagotuje, zmniejszam ogień i gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez około 8 – 10 minut. Następnie zdejmuję garnek z ognia. Wlewam teraz ocet i całość mieszam.

na zdjęciu zalewa do ogórków konserwowcyh

Do przygotowanych przed chwilą słoików wlewam gorącą zalewę. Zalewa powinna oczywiście całkowicie przykrywać ogórki. Pozostawiam jednak około 1 – 1,5 cm wolnej przestrzeni u góry słoja. Słoiki zakręcam mocno nakrętką. Ogórki zalane wrzącą zalewą na bazie octu, nie poddaję konserwacji. Dla lepszego zassania zakrętek, umieszczam słoiki do góry dnem na wyścielony ręcznikiem lub ścierką kuchenną blat kuchenny.

na zdjęciu  słoiki z ogórkami konserwowymi odwrócone do góry dnem

Sporadycznie jeśli zauważam, że po ostygnięciu, któraś z zakrętek nie jest wklęsła, to dodatkowo pasteryzuję krótko przez około 5 – 10 minut. Gotowe korniszony odstawiam do ciemnej i chłodnej spiżarni.

na zdjęciu ogórki konserwowe na zimę

Po około 2 tygodniach ogórki konserwowe gotowe są już do degustacji. Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *