Tradycyjne ogórki kiszone

6 min read
tradycyjne ogórki kiszone

Sprawdzony przepis mojej babci na tradycyjne ogórki kiszone. Receptura z idealnymi proporcjami ma wielopokoleniową tradycję w mojej rodzinie. Robię je każdego roku i zawsze wychodzą. Sprawdź jak zrobić najlepsze, chrupiące ogórki kiszone. Dowiedz się jak uniknąć błędów i psucia się przetworów.

Na efekt końcowy smaku i twardości – chrupkości ogórków kiszonych ma wpływ nie tylko sprawdzony przepis, ale przede wszystkim jakość użytych ogórków, proporcje soli oraz dodatków. Ogórki gruntowe koniecznie muszą pochodzić ze sprawdzonego źródła, a sól powinna być kamienna do przetworów. Ja każdego roku korzystam z z ogórkóœ wyhodowanych we własnym ogródku. Pamiętaj, że marketowych – pędzonych ogórków nie zakisisz, podobnie jak w przypadku kiszonej kapusty. Zaopatrz się warzywa z pewnego źródła. Ogórki kiszone podobnie jak pozostałe przetwory przechowuję w chłodnej piwnicy. Ich smak zimą jest rewelacyjny. Domowe ogórki kiszone przygotowane według moich wskazówek mogą być przechowywane w chłodnej piwnicy przez wiele lat.

Ogórki kiszone mogłabym jeść każdego dnia 🙂 Idealnie pasują do drugiego dania, kanapek, sałatek, sosów czy śledzia w śmietanie i ogórkiem. Pamiętaj, że w sklepach najczęściej dostępne są ogórki kwaszone, a nie kiszone!

Składniki:

  • Ile dodać soli do zalewy ogórków kiszonych? Obowiązuje proporcja 30 g (lekko czubata łyżka soli) na każdy 1 litr wody.
  • Zalewa do ogórków kiszonych – ilość. Na każdy 1 litrowy słoik potrzebujemy około 0,5 litra zalewy.

Podaję prostą proporcję dla 1 kg ogórków, z których przygotujesz 2 słoiki litrowe. Ilość składników pomnóż przez ilość ogórków, które chcesz ukisić. Ja mam własne ogórki i na bieżąco małymi partiami robię zapasy do spiżarni. Wybieram, nie duże i jędrne ogórki gruntowe bez widocznych przebarwień.

  • 1 kg małych, gruntowych ogórków z pewnego źródła
  • 1 litr przegotowanej wody
  • 30g soli kamiennej do przetworów (lekko czubata łyżka)
  • 1 nieduża główka czosnku (do każdego dużego słoika wkładam 2-3 ząbki czosnku)
  • 4 liście wiśni lub czarnej porzeczki (do każdego dużego słoika wkładam 2 liście)
  • 5 cm korzenia chrzanu
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 pęczek kopru

Ogórki kiszone stosowane są w diecie: wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej. Kaloryczność: 11 kcal w 100g. Sól kamienna ma dużo wartościowych związków mineralnych.

ogórki kiszone na zimę

Sposób wykonania tradycyjnych ogórków kiszonych.

Cieszę się, że tak jak ja robisz przetwory na zimę. Czynność jest banalnie prosta i szybka. Tradycyjne ogórki kiszone przygotujesz w niecałą godzinę, a po 2-3 tygodniach będą już gotowe do spożycia. Domowe ogórki kiszone to gwarancja najlepszego smaku oraz składu bez chemii.

Krok 1. Myję ogórki oraz słoiki wraz z wieczkami.

Ogórki myję w zimnej wodzie. Słoiki wraz z wieczkami oczywiście dokładnie myję i wyparzam wrzątkiem. Najlepiej tą czynność wykonać w zmywarce do naczyń. Będą wówczas idealnie czyste – w sam raz do poprawnego ukiszenia.
Pod bieżąca wodą płuczę także: pęczek kopru oraz liście.

Wkładam ogórki i dodatki.

Do słoików wkładam pionowo ogórki tak, aby ściśle do siebie przylegały i sięgały do 3/4 wysokości słoja. Do każdego dużego słoika wkładam także:

  • 2-3 ząbki czosnku (przekrojone w poprzek).
  • Kawałek korzenia chrzanu (obranego i przekrojonego w paski).
  • 1 listek laurowy.
  • 1 ziele angielskie.
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu.
  • Gałązkę kopru wraz z łodygą.
  • Na wierzch kładę 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki, możesz także użyć liści chrzanu lub winorośli. Niektórzy dodają również liście dębu.

Zalewa do ogórków kiszonych.

Wodę gotuję w garnku, dodaję sól i mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam do ostudzenia. Na każdy litr zalewy dodaję 30g (1 lekko czubata łyżka) soli kamiennej do przetworów.

Ostudzoną zalewę o temperaturze około 30 stopni C wlewam do każdego słoika. Na słój o pojemności 1 litra wchodzi około 0,5 litra zalewy. Ogórki muszą być całe zakryte w wodzie. Jeśli wypłyną po zalaniu, to należy je wcisnąć.

Sprawdzam czy wierzch słoja oraz zakrętka jest sucha. W razie potrzeby wycieram za pomocą czystej ściereczki kuchennej lub ręcznika papierowego. Zaraz po zalaniu zalewą, zakręcam słoiki zakrętką. Bardzo dobrze sprawdzają się szklane wieczka na gumkę! Potrząsam także każdym słoikiem, aby ewentualnie pęcherzyki powietrza uleciały ku górze. Ogórki i nie powinny mieć kontaktu z powietrzem.
Zamknięte słoiki z ogórkami przez pierwsze 2-3 dni przechowuję w temperaturze około 20-22 stopnie. W upalane lata jak w tym roku szukam chłodniejszych miejsc. Dzięki temu zalewa w słoikach nie buzuje zbyt intensywnie i nie wycieka. Następnie po 2-3 dniach przenoszę przetwory do chłodnej i ciemnej piwnicy. Po upływie 2-3 tygodni ogórki ukiszą się i można zacząć się nimi zajadać. Są bogatym źródłem naturalnych probiotyków.

Tak przygotowane i przechowywane w chłodnym miejscu ogórki kiszone mogą być przechowywane do 2 lat. Powyżej 2 sezonów robią się miękkie i nadają się do zupy ogórkowej 🙂 Najczęściej rzadko kiedy doczekują do następnego lata :-). Kwas mlekowy z soku kiszonych ogórków sprawdzi się jako dodatek do innych domowych zakwasów. Przyspiesza powstawanie nowego świeżego zakwasu do chleba lub barszczu.

ogórki kiszone w słoikach na zimę

Wskazówki przy kiszeniu ogórków:

  • Jak już wspomniałam, koniecznie zaopatrz się w nieduże, jędrne i świeże ogórki gruntowe przede wszystkim z pewnego źródła. Unikam dużych i grubych ogórków, które po ukiszeniu najczęściej są puste w środku z dużą ilością pestek.
  • W słojach umieszczam całe ogórki bez obcinania końcówek.
  • Bardzo ważne jest używanie czystych słoików. Używam także za każdym razem nowych lub mało używanych zakrętek. Nie mogą mieć naloty rdzy lub zagięć powstałych przy otwieraniu nożem.
  • Niektórzy wlewają także wrzącą zalewę do słoików. Ogórki wychodzą identycznie smaczne. Ja jednak wolę unikać strat witamin. Wybór należy do Was.
  • W pierwszych dniach słoiki syczą i może wyciekać zalewa. Jest na naturalny proces kiszenia i nie należy odkręcać słoików.
  • Bardzo ważne jest przechowywanie słoików z kiszonymi ogórkami w chłodnym miejscu. Dzięki temu ogórki nie puchną i wyglądają naturalniej.
  • Możesz także ukisić ogórki w 5 litrowych butelkach po wodzie mineralnej. Swego czasu była na to moda. Też tak robiłam. Przyspiesza to pracę, ale moim zdaniem jest mało praktyczne podczas wyjmowania ogórków. Pozostaję przy tradycyjnej metodzie kiszenia w dużych słoikach. Życzę udanego kiszenia i smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *