Najlepsza zupa ogórkowa

6 min read
zupa ogórkowa

Lubicie kwaśne zupy? Ja uwielbiam! Zobacz jak w prosty sposób zrobić najlepszą zupę ogórkową z kiszonymi ogórkami i ziemniakami. Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup. Poznaj sprawdzony przepis, z którego korzystała moja mama, babcia, a teraz ja gotuję dla rodziny. Dowiedz się czy obierać ogórki do zupy oraz ile gotować starte ogórki kiszone w zupie? Zapraszam po przepis.

Zupę ogórkową możesz ugotować na bazie wczorajszego rosołu, wywaru z żeberek wieprzowych lub kurczaka. Zamiast ziemniaków dodaje się także ryż lub kaszę jęczmienną. Do swojej zupy, jak widać na zdjęciu dodałam także mięsną kulkę, dzięki której jest syta.

Zupę ogórkową:
przygotowujesz w pół godziny,
łączny czas gotowania 2 godziny.

Zupa ogórkowa – składniki.

Kaloryczność zupy: 22 kcal w 100 g. Szklanka to pojemność 250 ml.

  • 500 g mięsa wieprzowego (żeberka) lub drobiowego (szyja, skrzydełka, korpus, udka)
  • 2,5 litra wody
  • szklanka wody / soku po ogórkach
  • 6 średnich ogórków kiszonych (około 450g)
  • 3 średnie marchewki (około 250 g)
  • 300 g ziemniaków
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • sól i świeżo zmielony pieprz czarny do smaku

Dodatkowo: śmietana kwaśna 18% lub słodka 30 – 36 % do zabielenia zupy.

Co zamiast ziemniaków do zupy ogórkowej?

W polskich domach w zupach królują ziemniaki. Wyjątkiem jest zupa pomidorowa, którą podajemy z makaronem lub ryżem. Zamiast ziemniaków do zupy ogórkowej można z powodzeniem dodać ugotowany wcześniej ryż (sprawdź jak ugotować ryż na sypko) lub kaszę jęczmienną. Niektórzy dodają do zupy ogórkowej makaron. Ja bym się nie odważyła takiego połączenia 🙂

Ile ogórków do zupy ogórkowej?
Na podstawie własnych doświadczeń polecam dać 1 średni ogórek kiszony (około 90 g) na każde 400 ml zupy.

Czy obierać ogórki do zupy ogórkowej? Ja nie obieram ogórków kiszonych do zupy. Wystarczy je zetrzeć na grubych oczkach tarki do warzyw. Moja babcia dodatkowo podsmażała ogórki na maśle, aby były miększe, zanim dodała do gotującej się zupy. Ja lubię twardsze ogórki w zupie ogórkowej, podobnie jak buraczki w zupie buraczkowej lub barszczu ukraińskim.

Sposób wykonania zupy ogórkowej.

Do przygotowania zupy ogórkowej potrzebować będziemy przede wszystkim: tarki do warzyw, dużego garnka, łyżki cedzakowej. Zanim przystąpisz do ugotowania zupy, przeczytaj dokładnie cały opis i zaplanuj wszystkie etapy pracy w kuchni.

Gotowanie zupy ogórkowej rozpoczynam od wykonania wywaru na mięsie. Jeśli mam rosół z poprzedniego dnia (około 2,5 – 3 litry bulionu), to pomijam ten krok. Mięso płuczę pod bieżącą, zimną wodą i wrzucam do garnka. Zalewam 2,5 litra zimnej wody i zagotowuję. Gdy się zacznie gotować, zmniejszam ogień tak, aby lekko bulgotało i gotuję przez 60 minut. Podczas gotowania na górze wytrąca się szum, który zbieram łyżką cedzakową lub zwykłą łyżką.

W tym czasie obieram: marchewkę, pietruszkę i kawałek selera. Większe sztuki kroje na 2 lub 4 części i wrzucam do zupy. Do gotującej się zupy dodaję także: listki laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz pieprzu czarnego i gotuję przez kolejne 30 minut. W trakcie gotowania wyparowuje część bulionu, który uzupełniam wrzącą wodą z czajnika.

na zdjęciu zupa ogórkowa podczas gotowania

Po tym czasie wyjmuję mięso oraz warzywa. Z mięsa usuwam kawałki kości i skórek, a marchewkę kroję w 3 – 5 mm plastry. Mięso i plastry marchewki odkładam na talerzu i dodam pod koniec gotowania się zupy.

Ziemniaki obieram i kroję w 1,5 cm kostkę. Dodaję do gotującej się zupy. Całość gotuję przez około 10 – 15 minut.

Następnie dodaję starte na grubych oczkach ogórki kiszone. Gotuje do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Pod sam koniec dodaję wyjęte wcześniej mięsko oraz plastry marchewki. Wlewam szklankę wody / soku z ogórków kiszonych. Wsypuję posiekaną natkę pietruszki lub kopru. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, mieszam i zdejmuję z ognia. Najlepsza zupa ogórkowa jest już gotowa!

We wskazówkach poniżej wyjaśniam ważność zachowania kolejności gotowania poszczególnych składników i ich wzajemnego wpływu na siebie. Podaję także kilka cennych uwag, dzięki którym ugotujesz najlepszą zupę ogórkową.

babcina zupa szczawiowa

Lubisz kwaśne zupy tak jak ja? Polecam także:

Zupa szczawiowa z jajkiem.

Wskazówki.

Ile gotować starte ogórki kiszone w zupie?
Starte ogórki dodaję pod sam koniec gotowania się zupy i gotuję przez około 5 -10 minut. Lubię jak ogórki w zupie nie są za miękkie. Możesz także jak moja babcia podsmażyć starte ogórki na masełku przed dodaniem do gotującej się zupy. Będą wówczas miększe. Pozostawiam metodę do wyboru.

Uwaga. Przy kwaśnych zupach takich jak ogórkowa czy szczawiowa, występuje problem z gotowaniem się ziemniaków. Po prostu w kwaśnym środowisku są twarde. Dlatego zawsze dodaję ziemniaki do gotowania w wywarze i dopiero pod sam koniec dodaję kwaśne dodatki (ogórki, szczaw). Dzięki temu ziemniaki nie będą twarde. Zawsze to lepsze rozwiązanie niż oddzielne gotowanie ziemniaków.

Zupę ogórkową możesz dodatkowo zabielić śmietaną. W tym celu użyj śmietanki 30 %. Wystarczy dodać 1 – 2 łyżki na talerz zupy. Śmietanka 30% nie zważy się podczas dodawania do zupy. Jeśli zabielasz zwykłą śmietaną 12 lub 18 %, to przed dodaniem, należy ją najpierw zahartować. W tym celu kilka łyżek śmietany umieszczam w salaterce i dodaję kilka łyżek gorącej zupy ogórkowej. Całość mieszam łyżką. Tak zahartowaną śmietanę wlewam stopniowo do garnka lub talerza z zupą i mieszam w celu połączenia się składników.

Pamiętaj, że zupa ze śmietaną nie może być długo przechowywana. Nie każdy lubi zabielane zupy. Dlatego ja nie zabielam zup w garnku, tylko osobno na talerzu dla każdego chętnego domownika. Być może zainteresujesz się poradnikiem wekowanie zup. Dzięki niemu dowiesz się jak na dłużej zachować świeżość nadmiaru obiadów.

Jeśli dbasz o linię, z pewnością zainteresujesz się tabelą kalorii domowych zup.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.