Ogórki w miodzie
4 min readPoznaj pyszne i chrupiące ogórki w miodzie do słoików na zimę. W smaku są słodko kwaśne i bardzo szybko znikają z talerza podczas obiadu czy grilla. Sprawdzą się idealnie także jako zakąska podczas imprezy. Zobacz jak w prosty i szybki sposób zrobić ogórki w zalewie octowo miodowej.
Ogórki w miodzie – składniki:
Szklanka to pojemność 250 ml. Na każdy 1 kg ogórków przygotuj 2 słoiki od 0,72 do 0,9 L. Podaję proporcje na 1 kg ogórków gruntowych.
- 1 kg ogórków gruntowych (małe i średnie)
- 1 średni ząbek czosnku (pół ząbka na słoik)
- 2 listki laurowe (1 sztuka na słoik)
- 4 ziarna ziela angielskiego (po 2 sztuki na słoik)
- 4 ziarna pieprzu czarnego (po 2 sztuki na słoik)
Zalewa:
- 1 litr wody (4 szklanki)
- 200 ml octu (4/5 szklanki)
- 150 g miodu (6 łyżek)
- 220 g cukru (1 szklanka)
- 2 płaskie łyżeczki soli kamiennej, niejodowanej do przetworów
Sposób wykonania ogórków w miodzie
Do przygotowania ogórków w miodzie potrzebować będziemy przede wszystkim: ostrego noża i deski do krojenia, garnka oraz wyparzonych słoików i zakrętek.
Krok 1. Przygotowuję słoiki, nakrętki oraz ogórki
Słoiki oraz nakrętki dokładnie myję i wyparzam wrzątkiem lub w piekarniku nastawionym na 100 stopni C. Większe ilości nastawiam w zmywarce do naczyń.
Ogórki myję pod bieżącą i zimna wodą. Możesz użyć też twardszej części gąbki do naczyń. Moje ogórki są świeże i jędrne z własnego ogródka. Jeśli masz ogórki ze sklepu lub bazarku, to namocz je w misce z zimną wodą przez około 1 godzinę.
Z ogórków odcinam i usuwam gorzkie końcówki. Nie obieram ze skórek. Każdy ogórek kroję w grube 1,5 – 2 cm plastry.
Krok 2. Przygotowuję zalewę
Do garnka wlewam wodę i zagotowuję. Po zagotowaniu zdejmuję z ognia, wlewam ocet i wsypuję sól oraz cukier. Dodaję także miód. Całość oczywiście mieszam, aż miód, cukier i sól sie rozpuszczą.
Krok 3. Umieszczam ogórki w słoju i zalewam zalewą miodowo octową
Na spód każdego słoja wkładam: pół ząbka czosnku, listek laurowy oraz po2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu czarnego. Do każdego słoika wkładam pokrojone w plastry ogórki gruntowe.
Następnie zalewam przygotowaną zalewą, która może być gorąca lub przestudzona. Ja zalewam gorącą zalewą. Mocno zakręcam nakrętki na słoikach.
Krok 4. Pasteryzuję ogórki w miodzie
Ogórki pasteryzuję według zasady gorące słoiki do garnka z gorącą wodą lub nagrzanago piekarnika. Zimne słoiki do garnka z zimną wodą lub chłodnego piekarnika.
Metoda 1. Na dnie garnka wyścielam ściereczkę kuchenną. Nalewam wody do około 3/4 lub 4/5 wysokości słoika i zagotowuję wodę. Gorące słoiki z ogórkami ostrożnie umieszczam do garnka z gotującą się wodą, tak aby się nie stykały ze sobą. Ogień zmniejszam, aby woda tylko lekko bulgotała. Słoiki 0,9 L pasteryzuję przez około 10 minut.
Metoda 2. Do nagrzanego piekarnika do temperatury 110 stopni C wkładam gorące słoiki z ogórkami. Pasteryzuję w temperaturze 110 stopni C przez 10 minut.
Następnie po pasteryzacji odwracam słoiki do góry dnem i układam na blacie kuchennym, wyścielonym ręcznikiem lub ścierka kuchenną. Dzięki temu sprawdzam, czy słoiki są szczelnie zamknięte i dodatkowo nakrętka lepiej zasysa. Po ostygnięciu przenoszę przetwory oczywiście do zimnej i ciemnej piwnicy.
Sprawdź także moje pozostałe przetowry z ogórków:
Ogórki z miodem są dobre już po tygodniu. Najlepiej oczywiście smakują zimą do obiadu lub jako przekąska na imprezę. Życzę smacznego!
Można użyć zwykłej soli?
Można użyć zwykłęj soli. Sól kamienna niejodowana jest istotna przy ogórkach kiszonych i małosolnych.
Czy ogórki można w plasterki pokroić jak na sała?kę
Można, ale grubsze plastry są smaczniejsze i chrupiące.