Kapusta kiszona zasmażana
Kapusta kiszona zasmażana z przepisu mojej babci. Doskonale pasuje jako dodatek do pysznego obiadu np kotleta schabowego oraz klusek śląskich. Koniecznie sprawdź ten przepis.
Moja kapusta kiszona zasmażana to:
- stara i sprawdzona receptura mojej babci
- smaczny i dietetyczny dodatek do tradycyjnego, polskiego obiadu
- uniwersalny przepis na kapustę młodą lub kiszoną
Kapusta kiszona zasmażana – składniki.
Kaloryczność: 140 kcal w 100g zasmażanej kapusty. Szklanka to pojemność 250 ml.
- 1 kg kiszonej kapusty *
- 200g cebuli (2 średnie sztuki)
- 2 łyżki tłuszczu (masło, olej roślinny lub dobrej jakości smalec gęsi)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
- 1 płaska łyżka miodu lub cukru
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- dodatkowo do smaku sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny
- woda w takiej ilości, aby przykryła kapustę.
* Jeśli masz pyszną, domową kapustę kiszoną, to zapewne ma dużo marchewki. Jeśli natomiast masz sklepową kapustę z małą ilością marchwi, to dodaj do składników przepisu 1 lub 2 średnie marchewki starowane na dużych oczkach.
Sposób wykonania kapusty zasmażanej.
Do wykonania kapusty zasmażanej potrzebować będziemy przede wszystkim większego garnka (u mnie 3 litowy) z grubym dnem. Jeśli używasz surowej kapusty, to potrzebna będzie także tarka do warzyw.
Krok 1. Gotuję kapustę.
Kapustę kiszoną (lub surową i starowaną na grubych oczkach) wrzucam do garnka. Jeśli chcesz możesz kapustę kiszoną dodatkowo posiekać nożem. Dodaję także starowaną na grubych oczkach marchewkę, jeśli nie ma jej w kapuście kiszonej i oczywiście w surowej. Dodaję ziarna ziela angielskiego i listki laurowe. Całość zalewam zimną wodą w takiej ilości, aby przykryła kapustę w garnku.
Gotuję pod przykryciem na niedużym ogniu, aż kapusta będzie miękka. Najczęściej od 30 do 40 minut.
Krok 2. Podsmażam cebulkę.
Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Następnie na patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam cebulkę. Podsmażam na średnim ogniu, aż się zarumieni. Cały czas mieszam, aby się nie przypaliła. Pod koniec podsmażania dodaję 2 łyżki mąki (u mnie ziemniaczanej). Mieszam i podsmażam jeszcze przez 1 – 2 minuty, aż uzyskam jednolitą zasmażkę. Wyłączam ogień.
Krok 3. Zasmażam kapustę z cebulką.
Ugotowaną kapustę odcedzam, ale zostawiam część wody z gotowania. Na patelnię z zasmażką cały czas mieszając, wlewam pół szklanki wody z gotowania kapusty. Mieszam intensywnie, aby się nie zważyło. Następnie dodaję odcedzoną kapustę oraz 1 łyżkę miodu lub cukru. Całość mieszam i zasmażam przez kilka minut na niedużym ogniu. Pod koniec oprószam do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i całość oczywiście mieszam.
Kapusta kiszona zasmażana jest już gotowa do obiadu. Pasuje do kotleta schabowego lub klusek śląskich. Najlepiej smakuje na gorąco zaraz po zasmażeniu. Smacznego!
Jaka kapusta do zasmażania?
W moim domu najpopularniejsza jest zdecydowanie kapusta kiszona. Oczywiście domowa kapusta kiszona – sprawdź przepis. Kapustę możemy kisić bez względu na porę roku. Bardzo ważne jest jednak pochodzenie warzyw. Muszą być koniecznie nie pędzone nawozami. Zarówno ogórki kiszone jak i kapusta ukisi się jedynie z pewnego źródła. Ja każdego roku kupuję u zaufanego rolnika.
Niektórzy do zasmażania używają także młodej kapusty. Według mnie nie jest to typowo kapusta zasmażana, ale duszona! Potrawa z młodej kapusty ma delikatniejszy i zdecydowanie mniej kwaśny smak. Jakiej kapusty używacie do zasmażania? Pozdrawiam ciepło i życzę smacznego!
Kapusta kiszona zasmażana z dodatkiem suszonych grzybów lub groszku, często podawana jest na wigilijnym stole. Sprawdź również pozostałe potrawy wigilijne.
Wreszcie mi wyszło jak trzeba, pychotka😄
Super 🙂
Super. Mniam. Dziękuję za przepis. 😉
Proszę bardzo 🙂