Kotlety schabowe zapiekane w piekarniku z serem

2 min read
kotlety schabowe zapiekane z warzywami i serem

Poznaj mój przepis na kotlety schabowe zapiekane w piekarniku z serem cebulą i kiszonym ogórkiem. Schabowe są miękkie, delikatnie i smakują bosko w połączeniu z cebulą, ogórkiem pod pierzynką żółtego sera.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 duża cebula lub dwie małe
  • 4 małe ogórki kiszone
  • 4 duże plastry sera
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz

Sposób wykonania schabowych z ogórkiem, cebulą, zapiekanych z serem.

Kotlet schabowy z cebulą i ogórkiem, zapiekany serem
Kotlet schabowy z cebulą i ogórkiem, zapiekany serem
Kotlet schabowy z cebulą i ogórkiem, pod serową pierzynką
Kotlet schabowy z cebulą i ogórkiem, pod serową pierzynką

Krok 1. Przygotowuję mięso i przyprawiam kotlety.

Kotlety schabowe myje i osuszam ręcznikiem, rozbijam je za pomocą tłuczka lub nacinam ostrym nożem w kratkę z obu stron.

Schabowe przyprawiam solą i pieprzem również z obu stron. Układam na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem, jeden obok drugiego w odległości około 2 cm.
Każdy kotlet smaruję majonezem. Po łyżce na jeden kotlet.

Krok 2. Przygotowuję warzywa i ser

Cebulę obieram i kroję w piórka, bardzo cieniutko. Pokrojoną układam na kotlecie. Dość gęsto, ale tylko jedną warstwę. Na to kładę pokrojony w plastry ogórek kiszony.

Całość przykrywam dość grubym plastrem sera.

Krok 3. Piekę kotlety przez 30 minut w temp. 180 st.C.

Tak przygotowane kotlety wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180C. Piekę przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przyznam, że ten przepis smakuje mi o wiele bardziej niż tradycyjne kotlety schabowe. Z pewnością dodatek warzyw i serowej pierzynki odmienia tradycyjnego schabowego w niecodzienne danie.

Kotlety schabowe zapiekane w piekarniku z serem możemy również próbować w diecie ketogenicznej.

Polecam także wypróbować Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli

kotlety schabowe wg Magdy Gessler
Kotlety schabowe moczone w mleku z cebulką.

Tradycyjne kotlety schabowe smażę oczywiście na rozgrzanym smalcu gęsim z obu stron, aż się zarumienią na złoto rumiany kolor. Tak przygotowane kotlety są przede wszystkim smaczniejsze i zdrowsze od smażonych na oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *