Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli

3 min read
kotlety schabowe wg Magdy Gessler

Zobacz jak zrobić niebanalne kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli z przepisu Magdy Gessler. Podwójnie panierowane i smażone tradycyjnie na smalcu. Zobacz jak zrobić pyszne, kruche i miękkie kotlety schabowe.

Składniki:

  • 0,5 kg schabu (najlepiej z kością)
  • 0,5 litra mleka
  • 1 większa cebula
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy

Dodatkowo do smażenia:

  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • smalec
  • sól i pieprz

Schabowe według Magdy Gessler krok po kroku.

Kotlety schabowe to najpopularniejsze danie obiadowe w Polsce. W wielu domach schabowy kilka razy w tygodniu gości na stołach. W oryginalnym przepisie Magda Gessler zaleca z 1 kg schabu zrobić 4 kotlety i rozklepać je na cały duży talerz. Ja robię zdecydowanie mniejsze kotlety.

Krok 1. Przygotowuję schab.

Mięso schabowe myję pod bieżąca wodą, osuszam na papierowym ręczniku i kroję w plastry. Pokrojone w plastry mięso rozbijam za pomocą tłuczka i umieszczam w misce.

Krok 2. Przygotowuję marynatę z mleka, cebuli i przypraw.

Cebule obieram i kroję w pół centymetrowe krążki. Układam w misce na przemian z mięsem (schab, cebula, schab, cebula). Dodaję pokruszony liść laurowy i 5 ziaren czarnego pieprzu. Całość zalewam mlekiem. Gdyby 0,5 litra mleka nie wystarczyła to dolewam, tak aby mięso i cebula były całkowicie zalane. Tak przygotowane, zamarynowane mięso odkładam do lodówki na całą noc.

Krok 3. Panieruję kotlety.

Po całej nocy marynowania, wyjmuje mięso z marynaty i osuszam na papierowym ręczniku. Oprószam pieprzem i solą. Panieruję tradycyjnie w mące, jajko, bułce tartej, ponownie w jajku i bułce tartej.

Krok 4. Smażę kotlety oraz cebulkę.

Kotlety smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto rumiany kolor. Na sam koniec odsączone z mleka krążki cebuli panieruję w mące i smażę na tłuszczu po kotletach. Niebo w gębie.

Według Magdy Gessler najlepsze schabowe są na smalcu wieprzowym. Ja używam od wielu lat smalcu gęsiego.

Polecam wypróbować, bo to całkiem inny kawał pysznego mięsa. Czuć różnicę w miękkości i smaku schabowych.

Polecam także pyszne kotlety schabowe zapiekane z warzywami pod serową pierzynką
kotlety schabowe zapiekane z warzywami i serem

Jak smażyć schabowe żeby były miękkie

Jak smażyć kotlety schabowe, aby zawsze były miękkie? Poznaj mój sprawdzony i prosty sposób, dzięki któremu usmażysz pyszne kotlety. Schabowe najlepsze są wówczas, gdy panierka jest chrupiąca, a kotlet soczysty i miękki. Sekret idealnego schabowego, oprócz wyboru dobrej jakości mięsa w sklepie, tkwi przede wszystkim w temperaturze tłuszczu. Kotlety schabowe smażę na dobrze rozgrzanym smalcu gęsim. Tak przyrządzone kotlety mają z pewnością najlepszy smak. Dodatkowo przy okazji moczenie schabu w mleku odkryłam, że wystarczy kilka godzin marynowania kotletów, aby po usmażeniu były idealnie miękkie i soczyste.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *