Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli
Zobacz jak zrobić niebanalne kotlety schabowe moczone w mleku i cebuli z przepisu Magdy Gessler. Podwójnie panierowane i smażone tradycyjnie na smalcu. Zobacz jak zrobić pyszne, kruche i miękkie kotlety schabowe.
Składniki:
- 0,5 kg schabu (najlepiej z kością)
- 0,5 litra mleka
- 1 większa cebula
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
Dodatkowo do smażenia:
- 2 jajka
- bułka tarta
- mąka
- smalec
- sól i pieprz
Schabowe według Magdy Gessler krok po kroku.
Kotlety schabowe to najpopularniejsze danie obiadowe w Polsce. W wielu domach schabowy kilka razy w tygodniu gości na stołach. W oryginalnym przepisie Magda Gessler zaleca z 1 kg schabu zrobić 4 kotlety i rozklepać je na cały duży talerz. Ja robię zdecydowanie mniejsze kotlety.Krok 1. Przygotowuję schab.
Mięso schabowe myję pod bieżąca wodą, osuszam na papierowym ręczniku i kroję w plastry. Pokrojone w plastry mięso rozbijam za pomocą tłuczka i umieszczam w misce.
Krok 2. Przygotowuję marynatę z mleka, cebuli i przypraw.
Cebule obieram i kroję w pół centymetrowe krążki. Układam w misce na przemian z mięsem (schab, cebula, schab, cebula). Dodaję pokruszony liść laurowy i 5 ziaren czarnego pieprzu. Całość zalewam mlekiem. Gdyby 0,5 litra mleka nie wystarczyła to dolewam, tak aby mięso i cebula były całkowicie zalane. Tak przygotowane, zamarynowane mięso odkładam do lodówki na całą noc.
Krok 3. Panieruję kotlety.
Po całej nocy marynowania, wyjmuje mięso z marynaty i osuszam na papierowym ręczniku. Oprószam pieprzem i solą. Panieruję tradycyjnie w mące, jajko, bułce tartej, ponownie w jajku i bułce tartej.
Krok 4. Smażę kotlety oraz cebulkę.
Kotlety smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto rumiany kolor. Na sam koniec odsączone z mleka krążki cebuli panieruję w mące i smażę na tłuszczu po kotletach. Niebo w gębie.
Według Magdy Gessler najlepsze schabowe są na smalcu wieprzowym. Ja używam od wielu lat smalcu gęsiego.
Polecam wypróbować, bo to całkiem inny kawał pysznego mięsa. Czuć różnicę w miękkości i smaku schabowych.
Polecam także pyszne kotlety schabowe zapiekane z warzywami pod serową pierzynką
Jak smażyć schabowe żeby były miękkie
Jak smażyć kotlety schabowe, aby zawsze były miękkie? Poznaj mój sprawdzony i prosty sposób, dzięki któremu usmażysz pyszne kotlety. Schabowe najlepsze są wówczas, gdy panierka jest chrupiąca, a kotlet soczysty i miękki. Sekret idealnego schabowego, oprócz wyboru dobrej jakości mięsa w sklepie, tkwi przede wszystkim w temperaturze tłuszczu. Kotlety schabowe smażę na dobrze rozgrzanym smalcu gęsim. Tak przyrządzone kotlety mają z pewnością najlepszy smak. Dodatkowo przy okazji moczenie schabu w mleku odkryłam, że wystarczy kilka godzin marynowania kotletów, aby po usmażeniu były idealnie miękkie i soczyste.