Chleb keto z majonezem

2 min read
chleb ketogeniczny z majonezem

Chleb keto z majonezem idealny w diecie ketogenicznej. Poznaj mój sprawdzony przepis na chleb bez glutenu. Smakuje świetnie na śniadanie i kolację oraz na kanapki do pracy. Chlebek keto jest wilgotny, miękki i pulchny. Bardzo szybko go zrobisz i upieczesz. Ciasta nie musisz wyrabiać. Jego kolejną zaletą są tanie składniki.

Składniki na chleb keto:

Podane składniki na blachę 15cm x 15cm. Jeśli masz większą blaszkę to z pewnością podwój podane składniki, aby chlebek nie był za niski.

  • 230 g majonezu
  • 30 g łuski babki płesznik (mielonej)
  • 8 jajek
  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 gramów mąki migdałowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zioła greckie z suszonymi pomidorami
Chleb ketogeniczny
Chleb ketogeniczny.

Sposób wykonania chleba ketogenicznego.

8 jajek miksuję z 230 g majonezu. Następnie dodaję po 30 g mąki kokosowej oraz mąki migdałowej i łuski babki płesznik ( wszystko odważam za pomocą wagi kuchennej).

Do masy wsypuję 2 łyżeczki proszku do pieczenia i przyprawy greckie. Wszystko jeszcze raz dokładnie miksuje.

masa keto w misce
Masa keto w misce.

Gotową masę odstawiam na około 30 minut. W tym czasie przygotowuję blaszkę ( u mnie wymiary około 15×15 żeby chleb nie był zbyt płaski). Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Ciasto przelewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Chleb ketogeniczny przed upieczeniem
Chleb ketogeniczny przed upieczeniem

Piekę przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C z grzałką góra – dół. Po upieczeniu zostawiam do ostygnięcia.

Chleb keto zaraz po upieczeniu.
Chleb keto zaraz po upieczeniu.

Ze względu na to, że chleb jest wilgotny, przechowuję go w lodówce zawiniętego w woreczku do 5 dni. Poza lodówką mógłby po kilku dniach spleśnieć. Jeśli chcesz możesz także także pokroić go i zamrozić na później.

Chleb w diecie ketogenicznej

W diecie ketogenicznej powinniśmy unikać pieczywa, które zawiera puste węglowodany. Aby nie rezygnować z chleba na co dzień np do kanapek w pracy piekę nisko-węglowodanowy chleb ketogeniczny na majonezie i odrobinie mąki migdałowej oraz kokosowej.
Chleb z majonezem jest idealny dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej lub bezglutenowej.

Idealnie smakuje także sam bez dodatków. Jego kolejną zaletą są przede wszystkim tanie składniki. Najdroższa w diecie ketogenicznej jest z pewnością mąka migdałowa, której w przepisie dodaje się tylko 30 g.

6 thoughts on “Chleb keto z majonezem

  1. Hej, a czy ta babka płesznik ma jakąś międzynarodową nazwę?
    Jak ją poznam to kupię sobie w Holandii.
    Pozdrawiam seedecznie
    Gosia.

  2. Babkę jajowatą płesznik kupisz w sklepach z bio żywnością, sklepach zielarskich, na allegro. Poszukaj w necie babka jajowata płesznik i u siebie w Holandii pokaż zdjęcie produktu.

  3. Zrobiłem z podwójnej ilości. Babki dałem 20 g bo tyle było w domu i dobiłem mielonym lnem do 60 g. Reszta double … Forma głęboka 20/20

  4. Droga Aniu babka płesznik to co innego niż użyłaś w przepisie, na opakowaniu jest łuska babki jajowatej, to są 2 różne nasionka, które co prawda gdy zmiesza się je razem występują pod nazwą błonnik witalny. Babka płesznik ma czarne nasionka a łuska jajowatej (używanej do zagęszczenia)jest jakby przezroczysta. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *