Dietetyczny łosoś z piekarnika

2 min read
dietetyczny łosoś z piekarnika

Dietetyczny łosoś z piekarnika ze szpinakiem zapiekany w pomidorach i śmietance, to świetny pomysł na odświętny obiad. Robię go na rodzinne spotkania w święta lub niedzielny obiad. Lubią go dzieci i dorośli. Jest smaczny, pięknie wygląda i oczywiście bardzo szybko i prosto się go robi.

Dietetyczny łosoś z piekarnika – składniki.

Kaloryczność: 190 kcal w 100 g. Ilość porcji dla osób dorosłych: 4 – 6.

  • 800 g filet z łososia
  • 10 pomidorów suszonych, osączonych z oleju
  • 3 garście szpinaku świeżego
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
na zdjęciu łosoś ze szpiankiem, fetą i pomidorkami zapiekany w piekarniku

Sposób wykonania łososia z piekarnika.

Do upieczenia łososia ze szpinakiem, pomidorkami i fetą potrzebować będziemy przede wszystkim: sita, patelni, naczynia żaroodpornego oraz piekarnika z opcją termoobiegu.

Filet z łososia dokładnie myję, osuszam i kroję na kawałki. W trakcie krojenia na kawałki, z fileta zdejmuję także skórę. Każdy kawałek przyprawiam solą oraz posypuję curry. Filet odstawiam na 2 – 3 godziny do zamarynowania, aby smaki się przegryzły.

na zdjęciu łosoś i suszone pimidory

Suszone pomidory wyjmuję z oleju i osączam na sitku. Następnie kroję w paski.

Szpinak płuczę pod bieżącą wodą i osuszam na sitku. Liście pozbawiam także długich ogonków.
Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam drobno posiekany lub przeciśnięty przez prasę ząbek czosnku. Chwilę przesmażam, a następnie wrzucam liście szpinaku. Całość duszę oczywiście do momentu, aż liście lekko zmiękną.

W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, układam na dnie filety z łososia. Posypuję je pokrojonymi pomidorami.

na zdjęciu łosoś okryty szpinakiem i śmietanką

Na rybę wykładam także podduszone liście szpinaku, a całość zalewam śmietanką 30%.

Naczynie żaroodporne wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni C. przez około 35 – 40 minut. Podaję na ciepło.

na zdjęciu łosoś po zapieczeniu w piekarniku

Dietetyczny łosoś ze szpinakiem w pomidorach i śmietance zapiekany w piekarniku, smakuje rewelacyjnie. Życzę smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *