Jak zrobić karmel do popcornu?

3 min read
pyszny karmel do popcornu

Jak zrobić popcorn w karmelu? Poznaj sprawdzony przepis na domowy karmel i dowiedz się jak zrobić popcorn w karmelu. Popcorn to pyszna, tania i szybka przekąska na każdą okazję. Lubisz kinowy popcorn w karmelu, a nie wiesz jak go zrobić? Zapraszam po przepis. Popcorn z karmelem jest tak dobry, że nie wiadomo kiedy miska robi się pusta.

1 szklanka = 250 ml. Przeczytaj dokładnie cały przepis, zanim zaczniesz robić. Miej wszystko przygotowane. Przy robienie karmelu ważny jest przede wszystkim czas.

Składniki i przygotowanie popcornu.

  • pół szklanki ziaren kukurydzy
  • 3 łyżki oleju

Popcorn przygotowuję w szerokim garnku o grubym dnie lub dużej żeliwnej patelni. Na dno wlewam 3 łyżki oleju, może być także oliwa. Wsypuję pół szklanki ziaren kukurydzy i przykrywam pokrywką do garnka. Podgrzewam na średnim ogniu. Gdy ziarna kukurydzy zaczną strzelać, zmniejszam moc ognia. Gdy większość ziaren kukurydzy przestaje strzelać, zdejmuję z ognia. Gotowy popcorn wsypuje do miski.

Składniki i przygotowanie karmelu.

  • pół szklanki cukru (może być tradycyjny biały lub trzcinowy)
  • 4 łyżki masła (prawdziwego)
  • płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli

W garnku po popcornie przygotowuję karmel. Wsypuję pół szklanki cukru i szczyptę soli. Podgrzewam na średnim ogniu mieszając.

Skarmelizowany cukier
Skarmelizowany cukier

Cukier bardzo szybko się rozpuszcza i ciemnieje. Bardzo ważna jest oczywiście temperatura i czas karmelizowania cukru. Maksymalna temperatura to 170 stopni C. Nie za długo, bo cukier będzie gorzki. Karmelizuje cukier do czasu, aż nabierze bursztynowego koloru. Następnie zdejmuję patelnię z ognia i dodaję masło.

Masło w karmelizowanym cukrze
Chwila po dodaniu masła do karmelizowanego cukru.

Po chwili masło zaczyna się pienić i rozpuszczać. Całość mieszam, wsypuję sodę i ponownie stawiam na ogień mieszając.

Soda dodana do masy karmelu
Chwila po dodaniu sody do masy powstającego karmelu.

Soda ma za zadanie spulchnić masę karmelową. Dzięki niej, karmel nie jest twardy lecz chrupiący. Po 20 – 30 sekundach podgrzewania i mieszania karmel jest już gotowy. Uwaga bardzo szybko stygnie i twardnieje, więc spiesz się z połączaniem popcornu z karmelem.

Karmel do popcornu
Gotowy Karmel do popcornu.

Łączę karmel z karmelem

Pozostaje nam szybko połączyć popcorn z karmelem. Mamy 2 możliwości:

  • Możesz po prostu polać karmelem popcorn w misce i wymieszać za pomocą łyżki. Wówczas otrzymasz od razu gotową przekąskę.
  • Możesz do garnka z gorącym karmelem wrzucić popcorn z miski i całość intensywnie wymieszać. Karmel szybko zastyga na ziarnach popcornu. Następnie przekładam połączony popcorn z karmelem do miski.
Popcorn w karmelu
Zrobiłam taki pyszny popcorn w karmelu. Smacznego.

Chwilę powstrzymajcie się od jedzenia, zanim karmel nie ostygnie, ponieważ jest bardzo gorący.

Mycie garnka lub patelni nie jest trudne, ponieważ cukier szybko się rozpuszcza namoczony w wodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *