Ogórki w pomidorach do słoików na zimę

5 min read
Ogórki w pomidorach do słoików na zimę

Polecam najlepsze ogórki w pomidorach do słoików na zimę, które są przepyszne. Chrupiące plasterki ogórków w słodko kwaśnym sosie pomidorowo czosnkowym z idealnie dobranymi przyprawami, wręcz rozpuszczają się w ustach.

Ogórki w pomidorach to bardzo prosty i szybki przepis, a przy tym zaskakująco dobry. Równie dobry jak ogórki w keczupie, a może i lepszy. Na koniec nie mogłam się powstrzymać, aby nie wyjeść plastrów ogórków w cudownie aromatycznej zalewie. Jestem pewna, że rodzina i znajomi będą prosić o przepis 🙂 Zobacz jak zrobić najlepsze ogórki w sosie pomidorowym.

Ogórki w pomidorach – składniki

Moja szklanka ma pojemność 250 ml. Z podanych proporcji wyszły mi 3 słoiki o pojemności 720 ml.

  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 3 lekko czubate łyżki soli kamiennej

Zalewa pomidorowa

  • 450 ml przecieru pomidorowego lub passata (niepełne 2 szklanki)
  • 125 ml octu spirytusowego 10% (pół szklanki)
  • 110 g cukru (pół szklanki)
  • 100 ml oleju roślinnego (około 7 łyżek)
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano lub bazylii
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki

Sposób wykonania ogórków w pomidorach do słoików na zimę

Do zrobienia ogórków w pomidorach potrzebować będziemy przede wszystkim: dużego garnka, sita lub durszlaka, ostrego noża i deski do krojenia. Przyda się także chochla do napełniania ogórków z zalewą. Przygotuj też czyste i wyparzone słoiki oraz nakrętki.

Krok 1 – kroję i solę ogórki

Ogórki dokładnie myję w zimnej wodzie. Kupne ogórki dodatkowo moczę w misce z wodą przez 2 godziny, aby nabrały sprężystości oraz chrupkości.

Obcinam twarde końcówki i kroję w 4 – 5 mm plastry. Pokrojone ogórki wrzucam do większego garnka (u mnie 5 litrowy). Następnie posypuję solą, potrząsam garnkiem i wszystko mieszam drewnianą łyżką.

plastry ogórków w soli

Dzięki temu sól równomiernie oblepi plastry ogórków. Tak przygotowane ogórki zostawiam na 2 – 3 godziny i w międzyczasie kilka razy mieszam drewnianą łyżką. Po tym czasie ogórki puszczą sok, który wylewam.

plastry ogórków puściły sok

Plastry ogórków odsączam na sicie lub durszlaku. Garnek opłukuję w wodzie i przygotowuję w nim zalewę.

Krok 2 – robię zalewę pomidorową

Do garnka wlewam przecier pomidorowy lub passatę. Jeśli lubisz intensywny smak pomidorowy, to możesz też dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Wsypuję cukier i przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz oregano lub bazylię.

Dodaję także zmiażdżone ząbki czosnku.

Na koniec wlewam ocet oraz olej roślinny.

składniki na zalewę pomidorową do ogórków

Wszystko mieszam ze sobą i zagotowuję na średnim ogniu bez przykrycia. Gdy się zagotuje, zmniejszam ogień i mieszając, gotuję przez około 2 minuty.

Następnie wrzucam odsączone plastry ogórków. Zwiększam ogień na średni i mieszam. Gdy zalewa z ogórkami zacznie się gotować, zmniejszam ogień, aby lekko bulgotało. Plastry ogórków mieszam i gotuję na małym ogniu jeszcze przez około 3 minuty.

ogórki w zalewie pomidorowej

W trakcie gotowania zalewy, myję i wyparzam słoiki oraz nakrętki. Zarówno słoje jak i zakrętki powinny być nieuszkodzone oraz bez nalotów rdzy.

Krok 3 – umieszczam ogórki z zalewą w słoikach i pasteryzuję

Za pomocą chochli do zupy wyławiam plastry ogórków i napełniam słoiki. Ogórki oczywiście ugniatam w słoju, aby jak najwięcej ich weszło.
Na sam koniec uzupełniam słoiki zalewą pomidorową. Zastawiam jednak 1 cm wolnej przestrzeni na górze słoików.

ogórki w pomidorach przed pasteryzacją


Wieczka oraz ranty słoików wycieram do suchego za pomocą ręcznika papierowego lub czystej ściereczki kuchennej. Następnie mocno zakręcam.

Moja zalewa jest idealnie dobrana. Na zdjęciu poniżej widać, że pozostało jej niewiele wraz z kilkunastoma plastrami ogórków, które się już nie zmieściły do słoików.

tylko tyle zalewy mi zostało

Zjadłam je ze smakiem.

Pasteryzuję ogórki w pomidorach.
Na dno garnka kładę bawełnianą ściereczkę kuchenną, wlewam wodę i zagotowuję na średnim ogniu. Gorące słoiki z ogórkami ostrożnie umieszczam w garnku z gorącą wodą. Słoiki nie powinny się ze sobą stykać, a woda powinna sięgać do 3/4 lub 4/5 ich wysokości. Gdy wodą się zagotuje, zmniejszam ogień, aby tylko lekko bulgotała. Od czas zagotowania się wody, słoiki o pojemności 720 ml pasteryzują przez około 15 minut. Słoje 900 ml pasteryzuję przez 20 minut, a mniejsze 300 – 500 ml przez 10 minut.


Słoiki możesz pozostawić w garnku do całkowitego ostygnięcia. Ja jednak wyjmuję je ostrożnie i umieszczam na blacie kuchennym wyścielonym ręcznikiem. Słoiki układam do góry dnem i przykrywam ręcznikiem lub kocem. Pozostawiam tak do całkowitego ostygnięcia na cały dzień. Następnie wynoszę do ciemnej i chłodnej piwnicy. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *